Ryan
Animovaný / Krátkometrážní / Drama
Kanada, 2004, 14 min
Chris LandrethHrají:
Ryan Larkin, Chris LandrethObsah
Držitel Oskara, fi lm natočený podle života Ryana Larkina, kanadského animátora a autora jedněch z nejvýznamnějších animovaných fi lmů své doby. Ryan prožívá noční můru všech umělců – podléhá závislosti, a aby vyšel, žebrá na ulici. Ve snaze objasnit jeho sestupnou spirálu, zpovídá Landreth jeho přítele. Pár silných slov. (Anifilm) -
Film Ryan, režírovaný Chrisem Landrethem, je animovanou poctou kanadskému animátorovi Ryanu Larkinovi. Před třiceti lety vytvořil Ryan v Kanadské národní filmové komisi jedny z nejuznávanějších animovaných filmů své doby. Dnes žije z podpory a žebrá o drobné v centru Montrealu. Jak se umělecký génius dostal na takovou cestu? (Letní filmová škola)
Houdini
Oscar 1 : Krátký animovaný film(1.2.2005)
Lima
Sice je animace je dechberoucí a v pojetí lidských částí těl i nesmírně invenční, ale jinak jde o poněkud nudný a bezobsažný náhled do životního osudu významného kanadského animátora Ryana Larkina.(31.7.2006)
AngelAngie
Nádherné, dechberoucí, strhující .. úžasná pocta, i když jsem si nečetla obsah snímku, hned z prvních záběrů a poté vět, bylo jasné, oč se bude jednat, opravdu překrásné dílo plné nádherné animace.(3.9.2008)
Flipper
what should I drink? Tea or something? Ako vyjadriť poctu šialenému animátorovi? Jednoducho: urobíme mu najpsychadelickejší, riadne desivý dokument o jeho živote. Film však nehľadá žiadne východiská, len určuje diagnózu Larkina, čoby polomŕtveho umelca žijúceho na ulici. Každý si však kope svoj vlastný hrob sa hovorí a Larkin si za niečo môže sám. Zobrazovanie geniality a úpadku v postavách je absolútne novátorské, čo beriem ako veľké plus no celkový prínos tu nehľadajte.(30.10.2008)
Kryšpín
Třináctiminutový, animovaný film vyprávějící o životě kanaďana Ryana Larkina. Který byl animátorem šedesátých a sedmdesátých let. Studoval v Art School v Montrealu. Vytvořil pár animovaných filmečků, které můžete v tomto filmu shlédnout jako ukázky. Dokonce byl nominovánza Nejlepší animovaný film. Technika animace je pozoruhodná. A film sám o sobě je jaksi trošku morbidní. Ale přesto má v sobě zvláštní kouzlo. Hlavní postavou je samotný Ryan, který vypráví těžký život animátora.(15.6.2005)
Jeremy.jk
[5. PFF Čakovická Be(´)čka](30.4.2011)
hippyman
až to vyjde s CZ titulky, dejte vědět, pořád to prostě nějak nepobírám... [5. PFF Čakovická Be(´)čka](30.4.2011)
swamp
Viděl jsem už více kanadských animovaných kraťasů a věřte mi, dělají lepší věci. Tím netvrdím, že se budete nudit..postrádám zde ovšem hlubší myšlenku!(16.3.2006)
jojinecko
Nepoznal som Ryana Larkina a je mi v podstate ukradnutý, ale toto je absolútne fenomenálne memento jeho dielu a osobe. Chris Landreth vedie rozhovovor so samotným Ryanom a jemu blízkymi osobami a všetko naokolo sa vizuálne "prispôsobuje" obsahu rozhovoru. Neuveriteľne kreatívne dielko s fascinujúcou animácou! Už v predchadzajúcom animáku autor riadne "zahaluzil" a očaril. Ryan je nesporne jeho vrchol, ktorý bude ťažko prekonávať!(10.3.2007)
dewy
Takhle vypadá dokonalá animovaná psychedelie...(11.3.2006)
ad-k
Ono obdivovat neotřelou animaci je jedna věc. Sledovat život Ryana Larkina ale věc druhá. Jedno je nadmíru zábavné a zajímavé, to druhé mi bylo poměrně lhostejné a upřímně: nebavil jsem se. Přesto od sledování tohoto díla neodrazuji. 60%(31.12.2006)
Tygrys
Kromě perfektní animace o ničem. 2,5*(23.12.2006)
Stanislaus
Asi jsem očekával něco většího, hlubšího a poutavějšího od držitele Ceny akademie, ale jinak si prostě nedokážu vysvětlit to, že mě tento (po animátorské stránce působivý) animovaný kraťas minul svým účinkem hodně obloukem.(25.7.2011)
ScarPoul
krátky dokument o animátorovi Ryanovi Larkinovi, ktorý svojho času dostal oscara za animák walking. Z pohľadu Chrisa Landretha, ktorý s Larkinom značne sympatizuje, vytvára akýsi psychadelický dokument o tom čo môžme konečne vidieť vnútri - deformáciu myšlienok - čo sa v konečnom dôsledku prejavuje aj v skutočnosti - deformácia tvári. Krásny spôsob ako sa vyhrať z látkou a poňať ju úplne inak a originálne.(16.2.2011)
Josefin
Výborné, krasná psychidelická časová linie v dobrém animé a nezapomenutelný Ryan Larkin!(8.3.2010)
Richard_Ba
Úžasný, surrealistky poňatý snímok o umelcovi , ktorý ochutnal v živote mnohé pády, ktoré poznačili celý jeho osud. Charakterizuje sa hlavne morfológiou postáv, všetky rozhdonutia v ich živote zanechali určitý následok na ich organizme, ktorý je viditeľný voľným okom. Perfektný inovatívny nápad, striedajúci aj druhy animácií. Proste 5*(4.9.2009)
tomeek
Tak tohle se mi opravdu moc nelíbilo. Naprosto samoúčelný vizuální styl.(5.9.2010)
kchaja
Pro mě geniální nápad ztvárnění postav, kdy je tělesné schránky těla promítnut stav mysli jeho majitele. Tuším že film vznikl tak, že jeho tvůrce udělal rozhovor se samotným animátorem. A potom se snažil své pocity a postřehy ztvárnit animací, proto je i odpustitelná slabší obsahová stránka kterou vlastně nešlo příliš ovlivnit. Ale některé nápady braly dech. Výborná byla například termoska s alkoholem vztahující k Larkinovy skládající ruce s pokřikem "I love you!" :)(4.7.2009)
filmer
Perfektni animace !!(16.8.2007)
Velemír
Nejpádnější argument těm, kdož smýšlejí, že animované jest synonymem infantilního!(20.1.2007)