Reklama

Reklama

Zvědavé psaníčko

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1961, 21 min

Obsahy(1)

Toulavý dopis zahořel zvědavostí po poznání světa a zapomněl na své včasné doručení. Magický svět ožívá hravostí. (tomtomtoma)

Recenze (13)

Radko 

všechny recenze uživatele

To nie je list anarchistu. To je list mamičky synkovi do pionierskeho tábora vo Vysokých Tatrách, ktorý sa rozhodol stať sa anarchistom a ignorovať zavedené poštové poriadky. V schránke, na pošte i v lietadle. Napriek tomu sa svojmu smutnému adresátovi napokon doručí a vykúzli úsmev na jeho utrápenej tvári. Podarené, hravo-animované kombinované dobrodružstvo listového nezbedníka a rebela. ()

masr 

všechny recenze uživatele

Ano, hezké téma - takové typické téma industriální modernity o naší schopnosti překonávat vzdálenosti, udržovat kontakt v moderním světě lidí, kteří se jednou ocitnou tam, podruhé jinde. Ale jako i u jiných filmů Týrlové mám i tady pocit, že tenhle film hodně zastaral, hodně ztratil na působivosti, zdá se dnes být příliš pomalý, lehce nudí... Ale pokud člověk dokáže odhlédnout od dnes obvyklého filmového tempa, dostane se mu návratu do milého, dnes už vlastně zmizelého "pomalého" světa... ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zvědavé psaníčko je výtvarně stylizovaným a něžně nezbedným filmem pro děti. Letní dětské tábory a v nich dítka, dychtící po napsaném dopisu od rodičů na důkaz jejich lásky. Sehraný kolektiv: režisérský tandem Hermína Týrlová a Josef Pinkava, výtvarníci Ludvík Kadleček a Václav Dobrovolný, kameraman Antonín Horák, animátor Jan Dudešek a hudební komponista Zdeněk Liška v hrátkách představivosti rozvíjí magický svět a pocity dětského očekávání. Děti se hravou formou seznamují s několikerým povoláním, s důvtipem se nabízí vysvětlení záhady zpožděných poštovních zásilek, klukoviny jsou tu výplodem zvědavosti a ze všeho sálá nadšení a radost života. Zvědavé psaníčko je roztomilým, osobitě (Týrlovský sloh) stylizovaným animovaným filmečkem pro dětské diváky. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dopis se sám vydá na dobrodružnou cestu za adresátem - kombinovaný snímek, který zde perfektně využívá animace předmětů v reálných prostředích a vskutku zábavným způsobem vysvětluje dětem organizaci poštovních služeb. To je ouřad prosím! Snímek který mě oslovil a který se mi jednoduše líbil. Hudba opět Zdeněk Liška. Námět, scénář, režie: Týrlová a Pinkava. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Týrlová tu umně kombinuje reálný svět s předměty rozpohybovanými stop-motion animací. Maminka píše malému Honzíkovi na pionýrsky tábor, ale psaníčko je až moc zvědavé, vyleze ze schránky a začne dělat neplechy. Cestou sejme v komoře drzou rybí kostřičku, přilepí se lepičovi plakátů na štětec, dostane se do popelnice, uvnitř pošty udělá binec a zkusí si cestování letadlem. Tvůrčí záměr byl asi jediný – seznámit malé špunty se systémem poštovního doručování a ukázat, jak malým táborníkům chutná papání z ešusů :o) Celkové resumé – na jedno zkouknutí zajímavé, ale mezi vrcholy tvorby Týrlové tohle ani zdaleka nepatří. ()

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel v Olomouci. Poštovní schránka je na rohu ulice Ostružnická a Horní náměstí. Scéna s popeláři, kteří najdou dopis v popelnici, je v ulici Školní. (pávek)
  • Maminka vhazuje dopis ze směru od náměstí v Olomouci, ale zvědavý dopis se dívá ze schránky průzorem do ulice Denisova, což z tohoto místa není možné. (pávek)
  • V domě, kde je nainstalována schránka, je také Krajinská lékárna, která je zde nepřetržitě od roku 1571. (pávek)

Reklama

Reklama