Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (88)

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna výprava a slušná dobová atmosféra - to sú pevné základy, na ktorých tento mini seriál stojí. Aj herci boli slušní. Na druhú stranu by som mal výhrady k obsahovej stránke - niektoré situácie ako i riešenie problémov mi prišli dosť zvláštne a akoby nasilu vymyslené len preboha aby to dokopy dávalo nejaký zmysel. Postaviť pointu na obyčajnom nedorozumení, ktoré sa dá vysvetliť za pár sekúnd sa mi zdá až príliš lacné. Alebo možno som len chlap, a toto je niečo skôr pre ženy. Vďaka formálnej stránke to ale na ten slabší nadpriemer stačí. 70/100 ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Poetický zážitek přesně podle mého gusta, který pobaví i rozesmutní. Tak teď už vážně, mám slabost pro tyhle příběhy. Ne nadarmo se říká, že někoho milovat znamená víc než jen myslet na vlastní štěstí. Čtyřhodinová podívaná stojí určitě za to. Mimochodem, proč nezachovali originální název seriálu North & South, to nechápu, vždyť ten název Láska v bílém pekle je fakt pitomost. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalé. Hlavní představitel s fyziognomií mezi černým lišákem a havranem bere za srdce, když se pousměje, nebo žádostivě zadívá. Ale vážně: je znát, že z románu scénář musel dost vynechat, mnohé motivy jsou jenom naznačené a nemají dost prostoru na plné vyznění. Vlastně i ústřední dvojice se spolu setkává jen sporadicky. Důvod změny hrdinčina smýšlení o jejím nápadníkovi si musí divák hodně domýšlet. ///////// Přesto, jsou tu skvěle vykreslné charaktery, výborné herecké výkony a jak už u těcho seriálů BBC bývá zvykem - výprava, která sedí, nepůsobí vyumělkovaně, ani jako v muzeu. Prostě, jako kdyby kameraman vyšel ven na ulici a tam natočil právě procházející lidi v cylindrech a krinolínách. /////// Příběh není nijak objevný. Je to Pýcha a předsudek mixnutá s probouzejícím se dělnickým hnutím. Na rozdíl od Austenové jsou ústřední postavy E. Gaskellové náchylnější k prohřeškům proti konvencím. ( Neumím si představit, že by hlavní kladný hrdina v románu od J. A. někoho zbil nebo řekl své vyvolené, že mu na její pověsti nezáleží). To je ale odlišným prostředním a možná i charakterem autorek. ////// Rozhodně stoj za shlédnutí všem, kteří se nebojí přívlastku "romantický". ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak mi tato minisérie mohla uniknout, rok vzniku 2004! No, nedostatek byl napraven, skoukla jsem ji za dva večery a blahořečím BBC, jen víc takových filmů na různá témata. AnglieRole kamenného a neukecatelného majitele přádelny byla napsaná na tělo pro Richarda Armitageho, umí fakt dobře hrát a i kdyby něco nedokázal, upřeně se na vás podívá a jste v .. rejži. Jen silné povahy jako Margaret mu nepodlehly hned v prvním díle. Kdo se mi další velice zamlouval, byla postava vedoucího stávkujících, bohužel nevím jméno, u některých není foto. Vřele doporučuji pro odkojené austenovce a austenky a jediný důvod, proč nedám pět* je ten, že hlavní představitelka Margaret, jakkoli půvabná, mi chvílemi připadala, že je duchem tisíce mil daleko, prostě trochu mimo. Nevím, jestli to bylo na režisérovo přání nebo její vlastní vynález... Ale skalní fanoušci, já si vždycky musím trochu šťournout, když si něčeho všimnu, jinak to nemělo chybu. ()

Juja 

všechny recenze uživatele

Vážně dobrá adaptace, perfektní hudba a samozřejmě důkaz, že vybírat si filmy podle herců dává smysl (očividně už skoro stereotypní cesta Hobit - North and South - Armitage fan). Odpustila bych jim i ten konec - sice nechápu, co se jim na knižní verzi nelíbilo, ale TAHLE změna mi nevadí 0:) Jediný důvod, proč tomu nedám pět hvězdiček, je Daniela Denby-Ashe, která je mi bůhvíproč bytostně nesympatická. Skoro jsem byla ochotná říct, že je to lepší než P&P, jenže ona je před kamerou skoro pořád.:/ Ale jinak moje láska k BBC roste s každou další minisérií :) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně, kdy Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe) přináší svůj košík s chlebem do ulice, kde bydlí Higgins (Brendan Coyle) se svou rodinou, je možné vidět, že jeden bochník je zabalený v silikonovém sáčku. Ten ale v době, ve které se příběh odehrává, ještě nikdo neznal. (ashqa.fi)
  • Ve scéně, kdy se Richard Armitage (John Thornton) prochází po vzpouře stávkujících na hřbitově, na sobě klobouk nemá. Když se ale vrátí domů, první věc, které si lze všimnout, je, jak svůj klobouk pokládá na stůl. (ashqa.fi)
  • Světová výstava v Londýně, zobrazená ve 3. epizodě, se odehrávala v Crystal Palace během května 1851. (rhiannon)

Reklama

Reklama