Reklama

Reklama

Vášnivé bytosti

(festivalový název)
  • USA Flaming Creatures (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější z cenzurovaných filmů undergroundu. Byl natočen v jednom manhattanském obchodním domě, kde byly zinscenovány orgie s několika ženami a mnoha transvestity. Newyorská policie zničila kažkou kopii filmu, která ji padla do rukou. Tento film o mnoho let později posloužil jako důkazní materiál v procesu proti filmové cenzuře. (Tomket)

(více)

Recenze (18)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek, který je opět pro omezenou skupinu diváků, i když ty, co by normálně nezajímal, mohou zaujmout záběry na pohlavní orgány a druhotné pohlavní znaky. Obojího je tu celkem dostatek. Je to experiment, který svým velmi osobitým způsobem zabírá orgie a různá čísla. Ne, Jack Smith nebude můj člověk. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se opravdu těžko popisuje, z dnešního pohledu už nic moc převratného, celkově spíše blbého a hlavně nudného, ale tenkrát tahle undergroundová avantgarda pár lidí ze židle musela zvednou, o tom nepochybuji, však ve 22 státech a 4 zemích byl zakázán. Tento snímek kdyby znalo více uživatelů, tak to bude jeden z nových nejrozpolupnějších filmů tady na této dtb. Tomuhle tomu alternativnímu (uměleckému?), totálně zvrácenému, zvrhlému, bizardnému a experimentálnímu filmu, totiž nelze dát nic jiného než odpad! nebo 5*, záleží však natom jak se k filmu stavíte, jestli za ním vidíte i nějaký ten historický filmový přínos, jestli jste třeba fanda podobných avantgardních snímků, či ho rovnou smetete ze stolu jako totálně nudný, směšný a nic neříkající film. Já patřím do té první skupiny i když soustředit se při něčem podobném jde opravdu jen velmi těžko. ps; Hudba také ujde,ale zcela nakonec mě zaskočila čistě popová a melodická "Be-Bop-A-Lula" od bratří Everlyů, tu bych tady v tomto kousku vůbec nečekal, zajímalo by mě, jestli o tom vůbec duo Everly Brothers vědělo:-) ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Snímek se značným, leč společností za ta léta často nepochopeným, významem ... Na rok 1963 se jedná o naprosto převratnou filmovou provokaci. A pokud tak vzpomínám, osobně jsem větší filmovou provokaci asi neviděl ... Obsah snímku je jedna věc. Upřímně řečeno, je to chaos, hnus, humáč, blázinec, psycho, wtf a já nevím co ještě. Chvílema mi z toho nebylo dobře, ale často jsem se i smál. To, že byl film ničen a zakazován, z něj však dělá tu patřičnou perlu v celé kultuře obecně. Chápu, že se to někomu nelíbí (asi bych opravdu byl psychicky nemocný, kdybych to nechápal ...). Nikomu bych ten film nevnucoval a tak. Ale proč proboha jej cenzurovat a dokonce ničit ??!! Ten film přesně udeřil na hlavičku celé zkostnatělé společnosti, která se nedokázala/nedokáže vyrovnat s tím, že každý jsme holt nějaký, každému se líbí něco jiného, každý si to "nosíme" po svém, každý si to děláme po svém ... a PRD DO TOHO KOMU co je!!! Žádná pravidla, žádný chlívky, žádná jasně zasazená estetika!!! Svoboda a etika je to jediné, co tenhle film oslavuje a OSLOVUJE!!!!! A pokud s tímto filmem někdo nesouhlasí a snad by ho chtěl zakazovat (ostatně jako kterýkoliv jiný film), tak ne že je něco v nepořádku s tím filmem,ale právě s tou osobou ... Když vím dopředu, do čeho jdu a pak to zkritizuju či považuju za něco škodlivého .. eh? Nechápu??!! Tak se na to sakra nedívejte!! A nebo se na to kouknu, řeknu si: "Jo, je to blbost." a dál mě to netankuje ... Ten film je super, fakt je. Na svoji dobu paráda!! A kdo si o mě myslí že jsem nemocnej? Či blázen?? ... Heh .. ;-))))) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Celé to vyzerá ako práca okultistického režiséra Kennetha Angera. Akoby sa rozhodol nakrútiť jeden z filmov-rituálov vyvolávajúcich na svetlo kadejaké posmrtné javy a obskúrne sily, ale bol pritom strašne ožratý. A ešte k tomu nešťastne nacecaný, lebo bez akéhokoľvek nápadu. Pretože film nemá žiadnu atmosféru, šok, hudbu priliehajúcu k scénam ba ani neobvyklú formu. Ostala len kopa ležiacich žien, tranďákov, mačkajúcich prsníkov, drngajúcich nestoporených vtákov a nezaujímavých strihov. Čiže kopa bezúčelného hnusu. Limitne blízke odpadu. Poznámka: Všetky výhrady, ktoré tunajší užívatelia majú voči filmom Kurta Krena, by sa dali uplatniť práve pri tomto umeleckom skvoste a odvážne výnimočnom avantgardnom počine. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Tenhle legendární snímek se opravdu velice těžko popisuje, musíte vidět, jinak stejně moc představu nezískáte. Pohybuje se na rozhraní americké avantgardy a undergroundové tvorby a přináší do ní značně extrémní prvky, jelikož prezentuje fetišisticko-transsexuální orgie (to křičení při bizarní znásilňovací scéně, z toho až vstávají vlasy hrůzou na hlavě, velice autentické) ve velice vytříbené a avantgardní formě, na kterou se jen tak nezapomene. Formou může mít snímek blízko k filmům Kennetha Angera, bratrů Kucharových či Andyho Warhola, přičemž obsah je posunut do značně extrémní orgiální roviny, díky které snímek ve své době vzbudil takový skandál. Místy z toho nepřipraveného a neotrlého diváka může až rozbolet hlava. Doporučení jak fandům avantgardy, tak vyhledavačům filmových extrémů, tady se oboje velice efektivně doplňuje. Tady máme krásnou ukázku toho, jak se v raných šedesátých letech již krásně vyvíjela ta naše oblíbená "tak trochu jiná filmová historie" :-)))) . 9/10 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (14)

  • Do filmu režisér Jack Smith obsadil transvestity, aby se vzepřel konvencím klasického filmu. (Zetwenka)
  • Newyorská policie zničila každou kopii filmu, která ji padla do rukou. Tento film o mnoho let později posloužil jako důkazní materiál v procesu proti filmové cenzuře. (Zetwenka)
  • Joan Mekas uvedl film 3. 3. 1964 v novém sále New Bowery Theater, určeném k promítání undergroundovým snímkům, avšak projekci přerušili dva detektivové a odnesli film i s promítačkou a plátnem. Zatčen byl Jonas Mekas i promítač Kenneth Jacobs pro porušení paragrafu 1141 tr. zákoníku. V zdlouhavé při je jim vyměřeno 60 dnů v newyorském vězení. Tresty byly odloženy, ale odsouzení pro uvádění obscénních filmů jim zůstalo v záznamech, promítací technika zkonfiskována a licenční právo se smělo dočasně zabavit. (Zetwenka)

Reklama

Reklama