Reklama

Reklama

Sandman

(festivalový název)
  • Velká Británie The Sandman
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný / Horor
Velká Británie, 1991, 10 min

Režie:

Paul Berry

Předloha:

E.T.A. Hoffmann (povídka)

Kamera:

Joe Dembinski

Hudba:

Colin Towns
(další profese)

Obsahy(1)

Sandman je postava z anglosaské mytologie. Má podobu tajuplného muže, který přichází v noci do dětských pokojů a z váčku jim sype do očí snový písek, aby se jim lépe spalo. Animátor Paul Berry tento mýtus obrací a jeho Sandman je ztělesněním dětských strachů ze tmy a bubáků pod postelí. Co si počne mladý chlapec, kterého této noci snový muž navštíví? A co nosí tento Sandman ve svém váčku? (Hwaelos)

(více)

Recenze (38)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tento animovaný kousek netrval déle. Opravdu jsem se u něj bavil. Nádherné zpracování, lehce mrazivý příběh a především závěr přesně podle mého gusta. Tahle má vypadat „hororová pohádka“ podle mého vysněného přání. Navíc vybudovaná atmosféra opravdu neměla chybu. Vřele doporučuji. I já jsem fandou skupiny Blind Guardian – a jejich písně Mr. Sandman. ()

altaica 

všechny recenze uživatele

Jsem krátkej, ale výbornej, by mohl o sobě v pohodě sdělit film Sandman z roku 1991. Sakra, jak je možné, že animovaný film je skutečně, nefalšovaně strašidelnej. Atmosféra houstne, napětí graduje a nakonec brutální pointa. Na 9 minutách plochy víc příběhu a děsu něž ve většině horrorů za 2 hodiny. To není sen, to je noční můrááaa. Jak to zpívaj Visáči? Váš strach, váš strach, váš strach je naprosto voprávněnej. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mýtickou postavu Sandmana celosvětově zpopularizoval Neil Gaiman ve své kultovní komiksové sérii, ale Paul Berry ve svém zajímavém hororovém pojetí obrátil Gaimanův pohled na vládce světa snů naruby. Není v něm ani stopy po Sandmanově majestátnosti a složitosti jeho povahy. Tenhle Sandman je skřet z nejtemnějších nočních můr, který připomíná postavu Korinťana, jednoho z temných výtvorů gaimanovského Sandmana. Paul Berry ve svém vizuálně vyšperkovaném dílku líčí dětský strach z tmavých koutů, divných stínů, starých domů, samoty a tmy. Zatraceně působivá hororová záležitost, která si vystačí bez jediného slova. Celkový dojem: 90 %. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Pohádka o Sandmanovi (mně ji kdysi dávno vyprávěli pod názvem Pískař), který vyškrabává oči dětem, které v noci nechtějí spát, je mezi světovými pohádkami úžasný unikát. Znáte nějakou jinou pohádku, která by inspirovala písničky od Metallicy, Lordi a Rammsteinů, tento horrorový večerníček, komiks od Neila Gaimana a klasickou povídku od E. T. A. Hoffmana? Já tedy ne. Toto mírně burtonovské zpracování je přinejmenším důstojné. Vynikající, trochu expresionistické a trochu burtonovské grafické provedení (hlavně v závěrečné části, kdy Pískař vyškrabává ty oči), přiměřená morbidita (ale tak to v anglických pohádkách bývá, ty jsou totiž primárně psány k postrašení zlobivých dětí) a promyšlený scénář mohou tuto desetiminutovku směle řadit ke skvostům filmové pohádky. A co je nejdůležitější, vzpomněl jsem si na dětské noční můry ze stínů a kroků na chodbě. Pět hvězdiček dávám i za tu vzpomínku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Je večer a práve odbilo osem hodín. Je čas na spánok. Cesta malého chlapca do detskej izby za dobrým spánkom však nebude taká jednoduchá ako sa môže zdať. Obzvlášť keď sa v dome objaví ... Celkom milé postrašenie pre malé deti. Záver ponúka skutočne hororové rozuzlenie, ale ... Pre mňa tento druh animácie proste nie je. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama