Reklama

Reklama

Dáma

(TV film)
Drama / Psychologický
Československo, 1967, 59 min

Obsahy(1)

Zaplést se s ďáblem je tak snadné. Stačí podat udání... Je podzim 1939, krátce po napadení Polska německou armádou. Vojenské složky tzv. Slovenského štátu jsou spojenci nacistů a spolu s nimi vstoupily na polské území. Jsou tak vedle mocné Hitlerovy armády představiteli okupační moci. Ve zdecimovaném polském městečku vydá velitel slovenské roty major Valenta (L. Haverl) rozkaz, aby všichni obyvatelé odevzdali zbraně, pokud nějaké vlastní. Neuposlechnutí rozkazu se bude trestat smrtí. Krátce poté se u Valenty ohlásí půvabná mladá polská žena Žofie (B. Kurowska) s udáním: Profesor Klosowski, jenž vyučuje botaniku na místním gymnáziu, prý ukrývá doma v knihovně pistoli. Valenta neochotně vykoná domovní prohlídku a zbraň skutečně nalezne, avšak je mu ihned jasné, že starý pan profesor se stal obětí nedorozumění nebo možná podvodu. K velkému překvapení zanedlouho zjistí, že Žofie má ke Klosowskému blízký vztah. Jenže než stačí záhadě přijít na kloub, vykoná okupační mašinerie své zhoubné dílo... (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať či mi tento štýl vyhovuje. Svojou roztopašnosťou a formálnou dokonalosťou film pripomína Balaďovú Archu Bláznov. Nemám veľmi rád, keď psychologizácia postáv ustupuje režisérskej bujarosti. Veľmi mi to príde ako mix Kristových rokov, a Havettového dyptychu, s akousi až zvrátenou snahou o dramatický nádych. Postava starnúceho profesora v podaní Fijewského je super. Ostatní tam pomätene behajú a riešia veci, ktoré sa dajú vyriešiť mávnutím ruky. Prečo mám taký pocit, že ten Švantner bol pre slovenských filmárov ťažký oriešok?? Na Baladu o 7 obesených a Krotkú to rozhodne nemá. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Příběh z doby, kdy vojáci jednoho slovanského katolického státu asistovali germánským pekla zplozencům při okupaci jiného slovanského katolického státu. Velice realistický příběh, kde snad nikdo není bez viny, a ta přichází často jen skrze poslušnost. Ba dokonce i ta čistá duše botanická dokáže svou zaujatostí svým oborem dohánět svou ženu k šílenství. Tragédie, která je umožněná válkou, ale která má kořeny v "normálním" společenském řádu. Hudební doprovod dobových šlágrů, které se tu a tam linou z rádia či tlampačů, je dokonalý, tedy dokonale odporný. Zlatá šedesátá! ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. 1) Kladem je vzdělávací aspekt snímku. Kdo dnes ví, že i Slováci se svou (pravda, jen malou) mírou podíleli na obsazení Polska (i na jiných událostech druhé světové války - googli, nevíš-li)? 2) Dalším pozitivem je výborně vykreslená atmosféra doby i konkrétního prostředí. 3) Nepatřičné je, že polští herci, zejména ona "dáma", byli předabováni slovensky. Snižuje to jinak působivou autenticitu výpovědi. 4) Příběh sám je nevýrazný a dost nepřehledný, což platí i o pointě. 5) Dobové Topolčianky, kde se film natáčel, vypadaly stylově. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Příběh odehrávající se za Druhé světové války v kterémsi polském městě, kde se slovenští vojáci snaží dosáhnout klidu a odzbrojení místního obyvatelstva. Toho se snaží využít jedna mladá Dáma, aby se zbavila svého o dost staršího manžela, roztržitého botanika Klosowského. Film vůbec nevypadá jako televizní, nejspíš zásluhou jako vždy skvělé kamery Igora Luthera. Taky tématy, kterými se zabývá, značně přesahuje běžný televizní film. Za zmínku stojí rolička Ela Havetty, jinak pomocného režiséra filmu, který se na chvilku objeví těsně před prvním příchodem Dámy jako probouzející se voják, silně omámený a zmatený po předešlé noci. Větší roli dalšího, po většinu času opilého, vojáka si zahrál Ivan Palúch. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nadčasový príbeh o tom, ako sa žena pokúsi zbaviť manžela za využitia aktuálnej situácie. Nejde tu ani tak o vojnu, ako o ženský trik. Kvalitné spracovanie Švantnerovho diela, výborný Haverl a poľská herečka Božena Kurowska, ktorá zomrela len o dva roky neskôr pravdepodobne na leukémiu priamo na divadelnej scéne vo Varšave. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Ivan Balaďa chtěl prosadit film jako vícejazyčný, ale tehdejší schvalovací komise trvala na předabování polských herců do slovenštiny. (Zdroj: Zlatá šedeátá) (mchnk)

Reklama

Reklama