Šlechetné srdce a šlechtické korunky

• Velká Británie

Kind Hearts and Coronets

Komedie / Drama

Velká Británie, 1949, 106 min

Robert Hamer

Zlatý Lev - výběr(23.12.2005)

Hodně se v tomto filmu mluví ústy, méně již obrazem. Na vybroušeném vnitřním monologu protagonisty jsou Šlechetná srdce (proč ten singulár v českém překladu?) postavena, ba přímo závislá. Slova dokonce vystrnaďují hudbu a sledujete-li film v původním znění (dabing jej musí zabíjet) není lehké jim celou dobu věnovat pozornost, jakou si zaslouží. Jen škoda, že jsou pronášena chladnokrevným vrahem, jemuž chybí jakákoli jiskra (jakou má třeba Chaplin v Panu Verdouxovi). Svou chladnokrevností bohužel infikoval celý film. Nemít tak rád černé komedie, se čtvrtou hvězdičkou váhám. 75%(7.4.2010)

Značka Ealing Studios mě ještě nikdy nezklamala a tohle je další povedený zářez.(24.9.2011)

Kdysi jsem byl unešen, dnes nechápu čím. Alec Guinness v osmiroli je samozřejmě skvělý, ale potíž je, že všechny jeho postavy jsou vedlejší a mnohem víc prostoru zabírá Dennis Price, krajně nesympatický "hrdina", jemuž bychom měli fandit. A to jde právě těžko, když nás má zcela na své straně osminásobně záporný, ale kouzelný Guinness. 60%(23.1.2006)

Nečekaně milé překvapení. Pro mě naprosto neznámý a teď už jeden z nejlepších filmů poslední doby, co jsem měl možnost vidět. Louis retrospektivně vypráví příběh o svém životě, ve kterém touží po pomstě a po získání šlechtického titulu. Defacto z ničeho se vypracuje pomocí úkladných vražd svých příbuzných. Jak tomu ale bývá, vždycky se něco pokazí. A to měl štěstí, že v té době ještě nepracoval poručík Colombo.(1.5.2012)

Uznavam, ze osem uloh Aleca Guinessa nemali chybu, ale ani to nepomohlo k tomu, aby som sa chvilkami pri filme nenudil. Cakal som, ze ma ten dej viac zaujme, alebo ze sa viac nasmejem, takze u mna stacia 3 hviezdicky. Inac ten zaber s novinarom a s Louisovymi memoarmi ma rozosmial :-)... 26.03.2009 ____ Dennis Price - (Louis) +++ Alec Guiness - (Vojvoda, Bankár, Kňaz, Generál, Admirál, Mladý Ascoyne, Mladý Henry, Lady Agáta) +++ Valerie Hobson - (Edith) +++ Joan Greenwood - (Sibella) +++ Audrey Fildes - (Mama) +++ Hudba: Ernest Irving +++(26.3.2009)

Alec Guinness je úžasny a myslím si, že tento film mohol byť ešte lepším, keby niektoré z jeho ôsmich rolí dostali väčší priestor, napríklad taká Lady Agatha.:)(31.7.2008)

• RHK

Jeden z TOP 250 filmů mezinárodní filmové databáze IMDb http://www.250films.net. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire.(18.9.2009)

Já tyhlety multirole nemám moc rád. Film je šíleně ukecaný a trochu suchý. Jsou mnohem lepší staré filmy, co by si umístění v IMDB topce zasloužily. 60%(11.1.2011)

Veľmi dobrá - aristokratická - čierna komédia. Tagline je v tomto prípade viac než presný: "A hilarious study in the gentle art of murder."(5.8.2008)

Alec Guinness zde názorně předvádí, co to je herectví. Moc lepších herců nebylo, pokud vůbec někdo (každopádně se to samozřejmě těžko porovnává) - a určitě ani nebude. Bohužel, jak už zde píšou mnozí, jeho OSMIROLE (!!!) je i v celkovém součtu spíše jen rolí vedlejší a zbytek filmu pak ani nemá šanci v plné míře zaujmout, když se divák těší na dalšího Guinnesse. Každá z jeho postav tam měla být aspoň 4-5 minut. A hlavní hrdina ztvárněný Dennisem Pricem sice ušel, ale moc žvanil... :-)(12.11.2010)

Strašně ukecané, ale to by nevadilo, kdyby měl film nějaké emoce. Chápu, že do jisté míry jde o záměr, navíc to z Kind Hearts and Coronets dělá ech-britský film, mně to ale bránilo užít si zdejší cynismus naplno. Suchý humor tu nevyzní, když je suché naprosto vše...(1.6.2011)

V celku příjemná tragikomická podívaná. Alec Guinness je ve své roli výborný. 80%.(6.9.2008)

Pomale ale jistě plynoucí příběh jednoho karieristy, který se ne úplně férovým způsobem vypracoval z prodavače v obchodě se spodním prádlem až na vévodu. Komedie, která neoslní žádnými hláškami ani vtipy, při kterých by se člověk za břicho popadal, ale rozhodně oslní vybroušeným černým humorem, skvělým scénářem, vypointovanou ironií a určitou bezemočností, chladností a odtažitostí díky, které baví stejně jako kdyby na diváka chrlila hlášku za hláškou. (ty vole, to teda dneska mluvím chytře :-))(17.7.2010)

Kua kdyby k tomu byly alespon EN titulky, tak bych tomu mohl dat asi vic. Takhle jsem rozumnel reci tak za 70-80%, pochopil jsem o co slo, pointu a tak ale verim, ze je v tom neco vic... jestli se mi podari sehnat titule, tak to zkouknu znovu.(3.2.2006)

Toto je čierna komédia ako sa patrí. Dnešné filmy tohto žánru sa oproti nej môžu schovať.(15.4.2009)

Vynikající film podle výborného scénáře plný jemného a ironnického humoru. Alecova osmirole je geniální, hlavní hrdina vůbec není nesympatický a na Joan Greenwood (proč není uvedena v obsazení?) je krásný pohled. Bravo.(31.7.2008)

Nádherně cynická černá britská komedie o tom, že vraždit se dá, jak vidno, na úrovni, zvláště, pokud je třeba trochu prostříhat přebujelý strom v rodokmeni, což se rozhodne udělat hlavní hrdina. A právě to, jak je chladnokrevný vrah představen jako kladná postava, mi přijde neuvěřitelné, vždyť i dnes by to vyvolalo vlnu kritiky (a myslím, že by takový "nekorektní" film nebyl ani zrealizován). A tento film byl natočen před 60 lety! Možná, že se moralisté báli film napadnout, protože se obávali, že scénárista, který byl schopný tak rafinované zločiny vymyslet, by byl rovněž schopen zajistit, aby jejich pobouřená recenze byla jejich recenzí poslední. Snad je také udobřil výborný Alec Guiness v osmiroli (!).Na film se rozhodně podívejte, protože i když na filmovém plátně se otráví hodně lidí, vy rozhodně otráveni nebudete.(28.3.2009)

Absurdní a cynické, ale přesto mě film neoslovil, tak jak jsem čekal. Všichni herci ovšem hráli své party na jedničku a Alec Guiness je skutečný chameleon.(18.8.2011)