Bůh a ďábel v zemi slunce

• Brazílie

Deus E o Diabo na Terra do Sol

Black God, White Devil

Dobrodružný / Krimi / Drama / Western

Brazílie, 1964, 120 min

Glauber Rocha

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(8.9.2006)

Když jsem se ptal na Rochovy hlavní nejen filmové inspirace, bylo mi řečeno, že vedle zjevných jako Ejzenštejn co do střihu a Godard co do formy byl zmíněn i Ford. Nechápal jsem, Bůh a ďábel v zemi slunce mi ale mnohé vysvětluje. Ten totiž vypadá, jako kdyby ho Ford natočil, aniž by měl charismatické herce, Ejzenštejn nastříhal a Godard napsal. U westernových tvůrců, jako je např. Ford a Peckinpah, se objevuje motiv cesty, což má co dočiňění s jejich osobním životem, a u Rochy tomu není jinak - u něj zastavení se znamená smrt, místo transcendence transgrese, výjimečná práce se zvukovými efekty, opětovně zde přechází diegetická hudba do nediegetické a naopak... Takhle nějak by vypadal western, kdyby byl spirituální.(26.7.2007)

Sice vůbec nevím, kdo tam byl Bůh a kdo ďábel, ale byla to filmová extáze.(29.7.2007)

Severovýchodná Brazília, 1938. Pastier kráv Manuel zabije svojho pána, statkára, keď mu zoberie dve kravy. V tom čase do Canudosu prichádza prorok Sebastian ("Boh"), ktorému o chvíľu kľačí pri nohách sfanatizovaný chudobný ľud, vrátane Manuela, totálne osprostený Sebastianovymi rečami o tom, že premení prach na múku, dážď na zlato a podobne. Miestna cirkev prichádza o popularitu a tak po dohode s vládou a statkármi najíma Antonia das Mortes ("Diabla"), zabijaka cangaceirov, aby Sebastiana zabil. Dej sa vlečie, keby vynechali 20 minút nezmyselných drístov Corisca, posledného vodcu cangaceirov, o nič by neprišli. Vo filme nebolo komu veriť, komu fandiť, každý bol nejakým spôsobom prepnutý a šialený.(12.9.2010)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(25.1.2009)

Z Jihoamerických filmů, které jsem v poslední době viděl, mě tento dostal možná nejvíc.. Rocha rozhodně znal cizí kinematografie a tady se mu to skutečně vyplatilo. Přirovnávání ke Godardovi a Ejzenštejnovi je zcela na místě (hrozná kniha "1001 filmů, které musíte..." píše o srovnáváním s Einsteinem, ale hádám, že se jen překlad uplně nevyrovnal s Ejzenštejnem... haha)... Vedle všech těch filmových genialit a hloubky, kterými film disponuje, bych rád ještě zmínil, že je místy i zatraceně stylovej... Hudba i postava Antonia des Mortes mě naprosto nadchly...(31.1.2011)

Scénář: Glauber Rocha, Walter Lima Jr. a Paulo Gil Soares. Kamera : Waldemar Lima. Hudba : Sérgio Ricardo.(4.1.2012)

• Borec3

Neoslovilo, nezasáhlo, neosvítilo. Snad příště.(29.7.2007)

• zabro

Nehorazna blbost. Nechapu lidi co na tom vidi. Je tam scena kde zabije sve dite,aby se nejak dusevne ocistil. Vsemu tomu prihlizi manzelka a matka,ktera po tomto hruznem cinu stejne se svym manzelem zustane. Hodne me vadilo to ze tam sou zabery hodne zdlouhave. Prijdou na nejakou jejich posvatnou horu a tam koukaji a koukaji do dalky. Nebo hl.hrdina se s nekym bavi a behem rozhovoru se otoci zady a zase kouka dlouho do blba,jak kdyby neumel text a hleda napovedu, po chvili se vrati zpet k rozhovoru.(28.7.2007)