Bůh a ďábel v zemi slunce
Deus E o Diabo na Terra do Sol
Black God, White Devil
Dobrodružný / Krimi / Drama / Western
Brazílie, 1964, 120 min
Glauber RochaPlakáty
Objev roku na festivalu ve francouzském Cannes, tak byl označován Bůh a ďábel v zemi slunce. Glauber Rocha natočil tento svůj druhý celovečerní film ve čtyřiadvaceti letech a jeho styl definoval jako hledání lidového filmu. Samotný děj je velmi komplikovaný, protože každá z postav se stává hrdinou tragédie a nositelem jedné všeobecně platné pravdy. Pro pochopení je třeba nastínit historické pozadí, z něhož Rocha vycházel. Severovýchod Brazílie byl zmítán v letech 1890-1940 anarchisticko-mystickými povstáními. Blízko místa zvaného Bahia v kraji Canudos, kde byl film natáčen, založil samozvaný prorok Rádce tzv. Boží město, což byla vlastně samostatná republika. Boží město se ubránilo pěti útokům federální armády, ale ta nakonec vyhrála a zmasakrovala všech 50 000 obyvatel do posledního dítěte a poslední ženy. Rocha si vybral jednu epizodu, jež mu posloužila k vytvoření podobenství o dějinách celé Brazílie. Honák krav Manuel, jemuž statkář za špatné hlídání zabavil dva kusy dobytka, podlehne našeptávání místního proroka, aby ho následoval na cestě ke spáse. Zatímco světec utěšuje zbídačelý lid proroctvím o zázraku, statkáři najímají Antonia das Mortes, pronásledovatele cangaceirů, aby černého boha-proroka zabil. (oficiální text distributora)
Houdini
Zlatá Palma - výběr(8.9.2006)
Bluntman
Když jsem se ptal na Rochovy hlavní nejen filmové inspirace, bylo mi řečeno, že vedle zjevných jako Ejzenštejn co do střihu a Godard co do formy byl zmíněn i Ford. Nechápal jsem, Bůh a ďábel v zemi slunce mi ale mnohé vysvětluje. Ten totiž vypadá, jako kdyby ho Ford natočil, aniž by měl charismatické herce, Ejzenštejn nastříhal a Godard napsal. U westernových tvůrců, jako je např. Ford a Peckinpah, se objevuje motiv cesty, což má co dočiňění s jejich osobním životem, a u Rochy tomu není jinak - u něj zastavení se znamená smrt, místo transcendence transgrese, výjimečná práce se zvukovými efekty, opětovně zde přechází diegetická hudba do nediegetické a naopak... Takhle nějak by vypadal western, kdyby byl spirituální.(26.7.2007)
Ony
Sice vůbec nevím, kdo tam byl Bůh a kdo ďábel, ale byla to filmová extáze.(29.7.2007)
whack
Severovýchodná Brazília, 1938. Pastier kráv Manuel zabije svojho pána, statkára, keď mu zoberie dve kravy. V tom čase do Canudosu prichádza prorok Sebastian ("Boh"), ktorému o chvíľu kľačí pri nohách sfanatizovaný chudobný ľud, vrátane Manuela, totálne osprostený Sebastianovymi rečami o tom, že premení prach na múku, dážď na zlato a podobne. Miestna cirkev prichádza o popularitu a tak po dohode s vládou a statkármi najíma Antonia das Mortes ("Diabla"), zabijaka cangaceirov, aby Sebastiana zabil. Dej sa vlečie, keby vynechali 20 minút nezmyselných drístov Corisca, posledného vodcu cangaceirov, o nič by neprišli. Vo filme nebolo komu veriť, komu fandiť, každý bol nejakým spôsobom prepnutý a šialený.(12.9.2010)
Revanx
Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(25.1.2009)
Toj
Z Jihoamerických filmů, které jsem v poslední době viděl, mě tento dostal možná nejvíc.. Rocha rozhodně znal cizí kinematografie a tady se mu to skutečně vyplatilo. Přirovnávání ke Godardovi a Ejzenštejnovi je zcela na místě (hrozná kniha "1001 filmů, které musíte..." píše o srovnáváním s Einsteinem, ale hádám, že se jen překlad uplně nevyrovnal s Ejzenštejnem... haha)... Vedle všech těch filmových genialit a hloubky, kterými film disponuje, bych rád ještě zmínil, že je místy i zatraceně stylovej... Hudba i postava Antonia des Mortes mě naprosto nadchly...(31.1.2011)
Terva
Scénář: Glauber Rocha, Walter Lima Jr. a Paulo Gil Soares. Kamera : Waldemar Lima. Hudba : Sérgio Ricardo.(4.1.2012)
Borec3
Neoslovilo, nezasáhlo, neosvítilo. Snad příště.(29.7.2007)
zabro
Nehorazna blbost. Nechapu lidi co na tom vidi. Je tam scena kde zabije sve dite,aby se nejak dusevne ocistil. Vsemu tomu prihlizi manzelka a matka,ktera po tomto hruznem cinu stejne se svym manzelem zustane. Hodne me vadilo to ze tam sou zabery hodne zdlouhave. Prijdou na nejakou jejich posvatnou horu a tam koukaji a koukaji do dalky. Nebo hl.hrdina se s nekym bavi a behem rozhovoru se otoci zady a zase kouka dlouho do blba,jak kdyby neumel text a hleda napovedu, po chvili se vrati zpet k rozhovoru.(28.7.2007)