Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Četař americké armády, který se účastnil 1. sv. války, vede jednotku odstřelovačů ve stejné divizi, jako kdysi před lety sám sloužil. Jednotka se účastní bojů v severní části Afriky, která spadá pod vichistickou vládu ve Francii, vylodění na Sicílii a v Itálii, vylodění v Normandii na pláži Omaha a dostává se až do obsazení Německa. Během těchto dobrodružství se jednotka dostane do několika konfliktů s civilním obyvatelstvem - jako například s těhotnou Francouzskou, která se chystá rodit či do přestřelky v sanatoriu pro mentálně postižené. Paralelně s tím četeř vede malou osobní válku s vojínem Griffem, který veřejně projevuje své pacifistické smýšlení. Griffs nakonec ve stínu nepopsatelné hrůzy osvobozeného koncentračního tábora uzná, že někdy je třeba vzít do ruky zbraň

INFO O ROZŠÍŘENÉ VERZI: Jeden z nejproslulejších válečných filmů se téměř po čtvrtstoletí od své premiéry dočkal zásluhou filmového kritika a dokumentaristy Richarda Schickela nejlepšího možného zkompletování. Navzdory faktu, že na 113 minut zkrácený původní materiál čítal více než dvojnásobnou metráž, je velmi pravděpodobné, že verze, kterou Schickel zrestauroval za pomoci poznámek režiséra Samuela Fullera a kompletního scénáře, svými 160 minutami v podstatě odpovídá režisérově představě. Seržant První pěchotní divize (odtud název - označení na rukávu uniformy), ztělesněný Lee Marvinem, a čtyři jemu svěření mladíci procházejí v epizodicky vystavěném příběhu přes severní Afriku, Sicílii, pláž Omaha, Německo až do Československa. Navzdory geografickému rozmáchnutí, odkazujícímu až k epickému velkofilmu, redukuje Fuller druhou světovou válku pouze na pět jedinců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je mi od základu nesympatický. Problém je, že se snaží tvářit kdovíjak není autentický a neokázalý, jenže ve skutečnosti je poměrně hloupý. Jednotlivé válečné epizodky jsou ve stylu Němci jsou největší pitomci na světě, něco jako návaznost tu prakticky není a že by se postavy vyvíjely? Kdo byl jaký na začátku, je takový na konci. A pak ta scéna s "pastí", to bylo tak debilní, že snad ani sovětský válečný film takové neměl. Hlavně že si jí vypůjčil Ayer do Fury a zabil tím nijak vynikající, ale aspoň koukatelný film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že právě tenhle film tu má tak málo procent. Přitom nápad je jasnej a stáří se na něm vůbec nepoznamenalo. Dobře skloubí jak negativní antiválečný myšlenky, tak ryzí válečnou atmosféru a pořád se něco děje. Vždyť to je o rotě, která si prošla celou válku. Celou válku! To znamená, že film se odehrává v Africe, Sicílii, Anglii, Ardenách, Německu...dokonce je tam i znázorněný Den D. Tak komplexní válečný film jsem opravdu ještě neviděl, shrnutý do jednoho dvouhodinového příběhu. A popravdě mě to nudit skutečně nedokázalo. Nechápu, kde zdejší uživatelé vzali, že je to nuda. Proto doufám, že si ostatní z nich nevezmou příklad a podívají se na tento parádní kousek, který se kdesi zapomněl, ale přitom se bude řadit mezi jedny z těch lepších, pokud ne i nejlepších tehdejší doby. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Odstřelovač to má vždy lepší, než odstřelovaný. Proto se k takové práci hlásí hodně mužů, protože je tato profese dobře placená. Odstřelovaní často neví, snad jen tuší, že budou odstřelováni, takže když jsou zastřeleni, tak jsou asi nejspokojenější ti, co mají velké dluhy a užili si života, a nemusejí pak už nic splácet, než ti, co mají hodně peněz, a věří, že hodně zážitků před sebou, ale náhle jsou jejich životy odstřeleny z tragikomedie zvané lidský život. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I CAN'T MURDER ANYBODY. WE DON'T MURDER, WE KILL! IT'S THE SAME THING. THE HELL IT IS, GRIFF. YOU DON'T MURDER ANIMALS, YOU KILL'EM! Pan Marvin a Mark Hamill ve filmu hodně potěšili, i když se film jako takový moc nepovedl. Snaží se toho vyprávět až příliš a tak mi přišlo, že chvílemi se strašně spěchá a přeskakuje a narušuje to konzistenci. Navíc akce ve filmu není příliš nápaditá a ani napínavá. Tedy kromě trubkové nálože na pláži Omaha. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aký je rozdiel medzi vraždením a zabíjaním? Zvieratá sa predsa iba zabíjajú, takže my nevraždíme....Marvin to zhrnul v tejto vete dokonale a vlastne už k vojne okrem krutých obrazov nie je čo dodať. Marka Hamilla sprevádza sila počas filmu iba raz, ale je to skôr z prdele klika, pretože nie je v nejakej medzihviezdnej fraške, ale v tvrdej a krutej realite historického vojnového filmu. Marvin tu "vraždí" s takou samozrejmosťou, že chvíľami neviete, ako jeho postavu brať a ako ju vlastne chcel ponúknuť divákom samotný režisér. Ako hrdinu vlasti, ktorý vraždí anonymného zlého nepriateľa, alebo ako otupelého vojaka, ktorý vraždí iného vojaka bez kúska zbytkového súcitu v duši? Záverečné pasáže nám ukážu na neho ešte iný pohľad a asi by som nechcel v jeho veteránskej koži tráviť osamelé nekonečné dôchodcovské dni niekde na záhradke na americkom predmestí s takouto traumou. The big red one je film skôr epizodický a tak Vám v pamäti skôr zostanú niektoré veľmi silné a premyslené scény, ako celok, čo je ale v poriadku. Život vojakov mi tu trochu pripomínal okružný niekoľkoročný zájazd po Európe, dokonca zadarmo, ale platilo sa čiernou dierou v duši po zvyšok života. Súhlas so Sawym, tiež neverím tunajšiemu hodnoteniu, SE by bola asi za sto. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (17)

  • V prodloužené verzi se objevuje Samuel Fuller jako vojenský kameraman, který nutí vojáky mávat do kamery. (J.A.K.)
  • V roce 2005 propůjčil svůj hlas Mark Hamil, představitel Griffa, k videohře "Call Of Duty 2: Big Red One". (J.A.K.)
  • Peter Bogdanovich pomohl filmu zakotvit u Paramount Pictures, které zaplatilo Fullerovi, aby napsal scénář. Projekt nakonec ale prošel několika rukami a nakonec skončil na Bogdanovichovo doporučení u Gena Cormana, který zajistil produkci. (Jigvell)

Reklama

Reklama