foto

Mark Hamill

  • nar. 25.9.1951 (67 let)
    Oakland, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mark Richard Hamill se narodil v Oaklandu v Kalifornii, 25. září 1951 jako čtvrtý ze sedmi dětí. Jeho otec byl kapitán námořnictva Spojených Států a tak se početná rodina neustále stěhovala z místa na místo. Mark tak strávil své dětství střídavě v Californii, Virginii, New Yorku a také v Japonsku, kde odmaturoval na Yokohama's High School. Poté odjel do Los Angeles studovat divadelní herectví. Ještě během studií se uplatnil v TV, kde byl mj. stálým členem souborů seriálů GENERAL HOSPITALl (1972-73), THE TEXAS WHEELERS (1974-75) a EIGHT IS ENOUGH (1977-78).

V roce 1977 získal roli Luka Skywalkera ve HVĚZDNÝCH VÁLKÁCH, která z něj udělal hvězdu takřka přes noc. Za roli Luka dostal i řadu cen. Po natočení NOVÉ NADĚJE měl však vážnou dopravní nehodu a značná část jeho obličeje byla velmi vážně poškozena. Mark musel podstoupit řadu plastických operací, které se vlekly a zasáhly i do natáčení Impérium vrací úder v roce 1980. V některých scénách, které byly nakonec z filmu vystřiženy, měl Luke ovázanou tvář a zranění, která vidíme ve filmu na Lukově tváři jsou skutečná.

Během těžkého období operací v roce 1978 potkal Mark svojí nynější manželku Marylou York, které se v té době ještě živila jako zubní laborantka. Mají spolu tři děti - Nathana (nar. 1979), Griffina (1983) a Chelseu (nar. 1988). Nathan je velký fanoušek Star Wars a ucházel se i o roli Anakina Skywalkera. Po Návratu Jediho se spíše než ve filmu objevoval v divadle na Broadwayi. Ztvárnil např. hlavní role v hrách Amadeus (Mozart) a Sloní muž. V roce 1989 se objevil v nákladné britské sci-fi Slipstream v roli lovce lidí, film se však nikdy v USA neuváděl.

Od 90. let se Mark věnuje hlavně dabingu počítačových her a kreslených seriálů. Propůjčil hlas Green Goblinovi v animovaném Spider-manovi, Jokerovi v Batmanovi a daboval také postavičku Luka v Simpsonových. Mark také miluje komiksy a navštěvuje sci-fi cony.

Lukáš "Vital" Konrád

Herecká filmografie

Filmy

2019 Star Wars: Episode IX
Thelomeris
2018 Legend of Hallowaiian
2017 Howard Lovecraft & the Undersea Kingdom
Medvěd Brigsby
Star Wars: Poslední z Jediů
2016 Batman: The Killing Joke
2015 Lego: Liga spravedlivých vs Legie zkázy
Regular Show: The Movie (TV film)
Scooby Doo: Měsíční nestvůra vylézá
Star Wars: Síla se probouzí
2014 Elf: Buddy's Musical Christmas (TV film)
Kingsman: Tajná služba
2013 Metalocalypse: The Doomstar Requiem - A Klok Opera (TV film)
Virtually Heroes
2012 Airborne
Back to the Sea
Sushi girl
2010 Dantovské peklo
Quantum Quest: A Cassini Space Odyssey
Scooby Doo a přízrak na letním táboře
2009 Afro Samurai: Resurrection (TV film)
Moji kamarádi Tygr a Pú: Tygr a Pú v muzikálu
2007 Futurama: Benderovo parádní terno (video kompilace)
Robot Chicken: Star Wars (TV film)
2006 Queer Duck: The Movie
Robotech: The Shadow Chronicles
Tom a Jerry: Kdo vyzraje na piráty
Ultimate Avengers 2: Konečná pomsta II
2005 Choose Your Own Adventure: The Abominable Snowman
Galaktická brána
2004 Comic Book: The Movie
2003 Aero-Troopers: The Nemeclous Crusade
Reeseville
2002 Balto na vlčí stezce
Baxter and Bananas
Rapsittie Street Kids: Believe In Santa (TV film)
2001 Earth Day
Hamilton (TV film)
Jay a mlčenlivý Bob vrací úder
Night of the Living Doo (TV film)
Thank You, Good Night
2000 Batman Beyond: Return of the Joker
Christmas Lamb, The (TV film)
Gen¹³
Josef - Král snů
Scooby-Doo a invaze vetřelců
Sinbad: Beyond the Veil of Mists
1999 Bartovy hvězdné války: Simpsonovi vrací úder (video kompilace)
Night of the Headless Horseman, The (TV film)
Walking Across Egypt
Wing Commander
1998 Hamilton
Scooby-Doo a ostrov zombií
Watchers Reborn
1997 Batman a Superman (TV film)
Laserhawk
Vhoďte minci (TV film)
1996 Bruno the Kid: The Animated Movie
Spider-Man: Sins of the Fathers
1995 Městečko prokletých
1994 Magic Flute, The (TV film)
New Year's Rotten Eve
Silk Degrees
The Raffle
1993 Batman a fantom
Body Bags: Historky z márnice (TV film)
Commander Toad in Space (TV film)
Hollyrock-a-Bye Baby (TV film)
Ukryt v čase
Une image de trop (TV film)
1992 Sleepwalkers
1991 Earth Angel (TV film)
Flash 2: Tricksterova pomsta
Mutronics
Žena černé magie
1990 Půlnoční jízda
1989 Pád orlů
Vítr zkázy
1983 Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
1982 Nemocnice Britannia
Return of the Ewok
1981 The Night the Lights Went Out in Georgia
1980 Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
Velká červená jednička
1979 Skatetown, U.S.A.
1978 Corvette Summer
The Star Wars Holiday Special (TV film)
1977 City, The (TV film)
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
Wizards
1976 Mallory: Circumstantial Evidence (TV film)
1975 Delancey Street: The Crisis Within (TV film)
Eric (TV film)
Sarah T. - Portrait of a Teenage Alcoholic (TV film)

TV seriály

2018 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Asymetrie vázacího motýlka (S11E24)
2017 Dimenze 404 (TV seriál) - vyp.
Impulse (E06) - vyp.
Bob (E05) - vyp.
Polybius (E04) - vyp.
další epizody (6)
Mystery Science Theater 3000: The Return (TV seriál)
Soumrak templářů (TV seriál)
Lovci trolů od Guillerma Del Toro (TV seriál)
In the Hall of the Gumm-Gumm King (S02E13)
The Reckless Club (S02E10)
Just Add Water (S02E08)
další epizody (5)
2016 Justice League Action (TV seriál)
Kulipari: An Army of Frogs (TV seriál)
Milo a Murphyho zákon (TV seriál)
The Flash (TV seriál)
The Present (S03E09)
2015 Hunt the Truth (TV seriál)
Milesova vesmírná dobrodružství (TV seriál)
The Flash (TV seriál)
Running to Stand Still (S02E09)
Tricksters (S01E17)
2014 Čas na dobrodružství (TV seriál)
Billy's Bucket List (S05E52)
2013 Turbo R.A.Ke.Ta. (TV seriál)
Brickleberry (TV seriál)
Crippleberry (S02E05)
The Neighbors (TV seriál)
It Has Begun... (S01E22)
Myšlenky zločince (TV seriál)
The Replicator (S08E24)
Brothers Hotchner (S08E23)
2012 Jak vycvičit draky (TV seriál)
Motorcity (TV seriál)
Metalocalypse (TV seriál)
Church of the Black Klok (S04E12)
Breakup Klok (S04E11)
Dethdinner (S04E10)
další epizody (12)
2011 NTSF:SD:SUV (TV seriál)
Transformers - Roboti záchranáři (TV seriál)
Normálka (TV seriál)
Karaoke Video (S02E28)
Skunked (S02E27)
Go Viral (S02E26)
další epizody (27)
Chuck (TV seriál)
Chuck a zoom (S05E01)
2010 Avengers: Nejmocnější hrdinové světa (TV seriál)
Dan Vs. (TV seriál)
Hero Factory (TV seriál)
Čas na dobrodružství (TV seriál)
Oceán strachu (S01E16)
Rukověť (S01E05)
Normálka (TV seriál)
Ello Gov'nor (S02E01)
Metalocalypse (TV seriál)
Doublebookedklok (S03E10)
Dethzazz (S03E09)
Rehabklok (S03E08)
další epizody (5)
2009 Super Hero Squad Show, The (TV seriál)
Metalocalypse (TV seriál)
FatherKlok (S03E05)
Dethmas (S03E04)
DethHealth (S03E03)
další epizody (5)
2008 Batman: Odvážný hrdina (TV seriál)
Metalocalypse (TV seriál)
Dethrelease: Part 2 (S02E20)
Dethrelease: Part 1 (S02E19)
Dethrecord (S02E18)
další epizody (14)
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
Metalocalypse (TV seriál)
Cleanso (S02E06)
Dethfashion (S02E05)
Dethdoubles (S02E04)
další epizody (6)
2006 Metalocalypse (TV seriál)
The Metalocalypse Has Begun (S01E20)
Dethstars (S01E19)
Girlfriendklok (S01E18)
další epizody (20)
2005 Avatar: Legenda o Aangovi (TV seriál)
Robot Chicken (TV seriál)
2004 Justice League Unlimited (TV seriál)
Robotí superopice v akci! (TV seriál)
The Wrong Coast (TV seriál)
2003 Danger Rangers (TV seriál)
Stripperella (TV seriál)
2002 Pětka statečných (TV seriál)
Teamo Supremo (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Jak je nutné míti Weinsteina (S03E22)
2001 Liga spravedlivých (TV seriál)
Time Squad (TV seriál)
2000 Syn pláže (TV seriál)
1999 .COM (TV seriál)
Datel Woody (TV seriál)
1998 Powerpuff Girls (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Střet s mafií (S10E09)
1997 Batman (TV seriál)
Pepper Ann (TV seriál)
The Blues Brothers Animated Series (TV seriál)
The Legend of Calamity Jane (TV seriál)
1996 Adventures from the Book of Virtues (TV seriál)
Bruno the Kid (TV seriál)
Incredible Hulk, The (TV seriál)
Wing Commander Academy (TV seriál)
1995 Cow and Chicken (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál)
The Savage Dragon (TV seriál)
1994 Fantastic Four, The (TV seriál)
Phantom 2040 (TV seriál)
Red Planet (TV seriál)
Spiderman (TV seriál)
1993 Strážce moře (TV seriál)
Swat Kats: The Radical Squadron (TV seriál)
1992 Batman (TV seriál)
1990 Flash (TV seriál)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Hromada veteše (S01E16)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1977 Eight Is Enough (TV seriál)
Fred Flintstone and Friends (TV seriál)
1974 The Texas Wheelers (TV seriál)
1972 Nová dobrodružství Scooby-Doo (TV seriál)
1971 Owen Marshall: Counselor at Law (TV seriál)

Dokumentární

2018 The Director and the Jedi
2016 Heroes Manufactured - a.z.
2015 Star Wars: Evolution of the Lightsaber Duel (TV film)
2013 I Know That Voice
Plný život Samuela Fullera
2010 The People vs. George Lucas
2008 Mythic Journeys
2007 Robotech: Birth of a Sequel
2006 Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman (TV film)
2005 Legends of the Dark Knight: The History of Batman - vyp.
The 100 Greatest War Films (TV film)
The Real Glory: Reconstructing 'The Big Red One'
Vědecký výzkum z doby hvězdných válek (TV seriál)
Watch the Skies!: Science Fiction, the 1950s and Us (TV film)
2004 Star Wars: Impérium snů (TV film)
When Star Wars Ruled the World (TV film)
2003 Alec Guinness - portrét (TV film)
1999 Stars of Star Wars: Interviews From the Cast, The
The Unauthorized Star Wars Story
1998 Super stavby (TV seriál)
1997 Sci-fi příběhy (TV seriál)
Wonders of the Universe: The Infinite Quest
1983 From 'Star Wars' to 'Jedi': The Making of a Saga
1980 SPFX: The Empire Strikes Back (TV film)
1979 Sam Fuller and the Big Red One
1977 Making of 'Star Wars', The (TV film)

TV pořady

2018 Oscar 2018 (TV pořad)
2017 WWE Tribute to the Troops (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2001 Dinner for Five (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(198)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace