Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

xaver 

všechny recenze uživatele

Další vynikající snímek s Charltonem Hestonem v hlavní roli. Režisérsky velmi slušně zpracovaný historický námět o zřejmě nejvýznamnější části života Michelangela. Hodnotu snímku podtrhuje skutečnost, že režisér se poměrně verně řídil historickými fakty, což je v dnešní době věc téměř nevídaná. Výkon Ch. Hesona a Rex Harrisona nelze označit jinak, než jako herecký koncert. Jedinou pochybnost ve mě vzbuzují některé dialogy mezi papežem a umělcem, kde měl režisér značný prostor pro fabulaci a postoje umělce vůči nejmocnějšímu muži tehdejšího světa jsou někdy na hranici uvěřitelnosti. Ale to nijak neubírá na kvalitě snímku, který si jednoznačně zaslouží 5*. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ale ano, je to na pět hvězd. Ohromná práce na stropu Sixtínské kaple se vešla tak akorát do 138 minut. Ve filmu se několikrát názorově střetávají Rex Harrison, coby papež Julius II. a Charlton Heston jakožto Michelangello Buonarotti. Jsem moc ráda, že jsem mohla vidět, jak se stropy a stěny chrámů malují. Kolik je k tomu potřeba úsilí, práce a v neposlední řadě inspirace. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Je to de facto film o dvoch ľuďoch - pápežovi a jeho "dvornom" maliarovi. Trochu sklamanie. Na obrazoch či sochách som nikdy nič nevidel...sú to proste len sochy a obrazy. Teda predmet filmu mi teda nič nehovoril...aj preto som trochu trpel, ked sa vo filme bavili o týchto veciach a dej sa prakticky nikam neuberal. Plus strašne dlhá stopáž...to, že si dvaja tvrdohlaví ľudia najdu po 2 a 1/4 hodinách k sebe cestu alebo pochopenie, len slabo vystačí na náplň. Spracovanie tiež nie je ktovieaké...na drámu príliš komické či uštipačné (pápež), ležérne ( vojna) a nejasné (kardináli). Ale herecké obsadenie bolo naopak dobré, a to nielen Heston, ktorého vzdor do tejto role hodil, ale i Harrison, ktorého som doteraz nepoznal. Hodnotenie: 60% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace části rozsáhlého životopisného románu Agónie a extáze od Irvinga Stonea se soustřeďuje na střet dvou silmých osobností renesanční Itálie: všestranného umělce Michelangela (Ch.Heston) a vojáckého papeže Julia II. (R.Harrison). Otázky umělecké svobody, chápání Božího charakteru a nalézání vzájemného respektu, to vše povyšuje snímek C.Reeda nad běžnou produkci historického žánru. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $8,000,000Tržby Celosvetovo $-Charlton Heston v ďalšej veľkolepej úlohe, tento krát ako významní umelec Michelangelo. Na veľkú škodu je že film absolútne postráda akúkoľvek dynamiku deju, je dosť statický - nehybný, za celý čas sa vo filme neudeje nič čo by príbeh o významnom umelcovi niekam vynieslo a zanechalo tak nejaký silný pocit. Takto to ostáva len taká uvlečená mierne dokumentaristická prehliadka malieb a sôch, aj keď pekných. Jediný lepši moment má film len pri Michelangelovej inšpirácii oblakmi, kde si predstaví dotikajúceho Boha s Adamom. /60%/ ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Vlhká sádra, která kape ze stropu do Michelangelovy (Charlton Heston) pusy, byl ve skutečnosti čokoládový puding. (liquido26)
  • Doly, které ve filmu využívá Michelangelo (Charlton Heston) jako zdroj mramoru pro své sochy, byly stejné doly, které využíval skutečný Michelangelo. (liquido26)

Reklama

Reklama