foto

Rex Harrison

  • nar. 5.3.1908
    Huyton, Hrabství Lancashire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 2.6.1990 (82 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rex Harrison se narodil 5. března 1908 v Huytonu nedaleko Liverpoolu. Jeho otec byl lékárníkem a představoval si, že ze syna bude úředník. Jenže mladého Rexe lákalo divadlo a tak odešel k liverpoolské společnosti, s níž cestoval po Anglii. To byla výborná průprava pro jeho další práci, kterou našel ve Spojených státech, kde začal točit svoje první filmy. Jeden z jeho úspěchů té doby byl snímek BOUŘE V ŠÁLKU ČAJE (1937), kde měl za partnerku Vivien Leighovou.

Jeho umělěcká dráha realizovaná tehdy v Hollywoodu, tak i na londýnských divadelních scénách přerušila válka. Bojoval v řadách britského letectva a dosáhl hodnosti plukovníka.

Po skončení války se jeho filmové umění rozvíjí naplno. K jeho úspěšným snímkům patří DOBRODRUŽSTVÍ PANÍ MUIROVÉ (1947), UPRCHLÍK (1948), KLEOPATRA (1963). Ovšem za největší úspěch a životní role vděčí hře My Fair Lady. Na Brodwayi jí hrál plné tři roky a filmová verze MY FAIR LADY (1964) mu vynesla nejvyšší americké ocenění - Oscara. Celkem natočil na padesát filmů a jedním z posledních byl snímek ASHANTI (1979).

Rex Harrison ve svých rolích ztělesňoval obvykle gantlemany a svůdce, jímž žádná z žen na plátně neodolala. Ostatně neodolaly mu ženy i v osobním živote. Svědčí o tom i jeho šest manželství, ze kterých tři syny vyženil a dva měl vlastní, Noel (herec, zpěvák) a Carey (dramatik).

Rex Harrison ve věku 82 let zemřel na rakovinu. Bylo to 2. června 1990. Zemřel jako pravý bohatýr. Nemoc doslova ignoroval a jestě několik dní před smrtí vystupoval na Brodwayi v Maughamově hře Kruh.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2003 Ça c'est l'amour
1986 Anastázie (TV film)
Heartbreak House (TV film)
1983 Ledňáček (TV film)
1982 A Time to Die
1979 Ashanti
Železná maska
1978 Shalimar
1977 Princ a chuďas
1974 Rex Harrison Presents Stories of Love (TV film)
1973 Adventures of Don Quixote, The (TV film)
1971 Platonov (TV film)
1969 Staircase
1968 Brouk v hlavě
1967 Hrnec medu
Pan doktor a jeho zvířátka
1965 Ve službách papeže
1964 My Fair Lady
Žlutý Rolls-Royce
1963 Kleopatra
1962 Happy Thieves, The
1960 Midnight Lace
1958 Reluctant Debutante, The
1955 Constant Husband, The
1954 Král Richard a křižáci
1953 Main Street to Broadway
1952 Four Poster, The
1951 The Long Dark Hall
1948 Escape
Nevěrně tvá
1947 The Foxes of Harrow
The Ghost and Mrs. Muir
1946 Anna a král Siamu
1945 Rozmarný duch
Společný cíl
The Rake's Progress
Yankee v Londýně
1941 Major Barbara
1940 Noční vlak do Mnichova
1939 Over the Moon
Ten Days in Paris
The Silent Battle
1938 Citadela
Sidewalks of London
Villa for Sale (TV film)
1937 School for Husbands
Storm in a Teacup
1936 All at Sea
Muži nejsou bozi
1934 Get Your Man
Leave It to Blanche
1930 Great Game, The
School for Scandal

TV seriály

2015 Simpsonovi (TV seriál) - a.z.
Málo temný případ (S27E02) - a.z.
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)

Dokumentární

2009 Hollywood tančí a zpívá: 1960 - a.z.
2001 Cleopatra: The Film That Changed Hollywood (TV film)
1985 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1981 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1967 Omnibus (TV seriál)
1949 On Stage

TV pořady

1965 Hollywood Talent Scouts (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace