Reklama

Reklama

Tři pohřby

  • USA The Three Burials of Melquiades Estrada (více)
Trailer

Celovečerní debut oscarového herce Tommyho Lee Jonese byl černým koněm canneského festivalu. Film nakonec dostal dvě velké ceny – za mužský herecký výkon a za scénář. Ten k filmu napsal Guillermo Arriaga, dvorní scénárista Alejandra Gonzáleze Iňárritua. Jeho scénáře k 21 Gramům i Amores Perros se vyznačují časovými skoky a stejný postup Arriaga uplatnil i zde. Drama se odehrává v Texasu na pomezí USA a Mexika. Místní rančer Pete Perlina (T. L. Jones) zaměstnává na svém ranči jistého Estradu (J. C. Cedillo). Jednoho dne se Estrada nedostaví do práce. Jeho tělo se najde v pustině, pohřbené v mělkém hrobě. Místní šerif nemá Mexikánce zrovna v lásce a tak pohřbívá Estradu v chudáckém hrobě, aniž by cokoliv začal vyšetřovat. Rančer Pete si ale osedlá spravedlnost a najde viníka – člena pohraniční stráže Nortona (Barry Pepper). Pete ho unese a přinutí, aby Estradu z hrobu vykopal a naložil na mulu. Všichni tři se pak vydávají na cestu za řádným pohřbem do Estradovy rodné vesnice na druhé straně hranice. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Cushing 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že je to starší než Tahle země není pro starý (2007). Některé paralely tam jsou zbadatelné, ostatně McCarthyho román vyšel právě v tomto roce (2005). Někdo možná malinko opisoval, nebo se jen nepřiznaně inspiroval, nebo... Čert to vem. Čím víc o tom uvažuji, vidím, jak geniální je coenovská adaptace McCarthyho. Jestli jsem tomu někdy dal čtyři hvězdy, teď bych dal deset. Ovšem Tři pohřby jsou nepodarek, o tom žádná. Přesto kontextuálně zajímavý. Vydržet se u tohoto dílka dá, i když silou vůle. Artový border-western, nebo pokus oň? Možná. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dlouhé, nudné, divné. Jonese mám docela rád, ale tady mi jeho postava lezla silně na nervy, stejně jako jeho mexikánský kamarádíček. jediný, kdo působil tak nějak normálně lidsky byl Barry Pepper. Jinak točit podobně laděný western a umístit ho do současnosti, to je z mého pohledu trošku mimo. Dal bych přednost klasickému zpracování, proloženému nějakou střílečkou. Osa příběhu by mohla pro mě za mě zůstat stejná, ale aspoň by se něco dělo. Za docela příjemnou atmosféru 30%. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dva chlapi spolu dělají na farmě a jednoho z nich zastřelí omylem strážce hranice. Tommy Lee Jones jako přeživší kámoš vezme spravedlnost do svých rukou, zajme viníka a přejede s ním i s mrtvolou kámoše do Mexika, aby mrtvého pohřbil. Příběh o vině a trestu, o lidech kolem nás, herectví T.L.Jonese, to vše může a nemusí bavit. Film zůstal tak na půli cesty, ale přesto byl zajímavý a nelituji, že jsem ho viděl.70% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Přesně jak píše Rob Roy - typ filmu naprosto typický pro Peckinpaha. V roli Barryho Peppera (a možná i TL Jonese, i když ten přeci jen umí nasadit více výrazů) si dokážu představit takového Warrena Oatese. Co se týče filmu, nemám vážnější výhrady. Trošku brutální (či "peckinpahovské") předvedení toho, že přátelství může být doslova až za hrob. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones zrající jako víno dokazuje, že mu není cizí ani režie. V roli starosvětsky zatvrzelého kovboje Petea se rozhodne dodržet slib svému zavražděnému příteli, tedy, že mu zajistí pohřeb v jeho rodném Mexiku. V cestě dokazující skutečné přátelství mu dělá nedobrovolně společnost přítelův vrah, ochránce zákona Norton. Neobvyklé (až bizarní) povídání s kvalitními hereckými výkony i slušným scénářem. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Značná část záběrů filmu byla pořízena na ranči samotného režiséra filmu Tommy Lee Jonese. (ČSFD)
  • Časopis, který si čte ve službě Mike Norton (Barry Pepper), je dubnové číslo magazínu Hustler z roku 2004. (ČSFD)
  • Roli starce s rádiem hrál Levon Helm, známý hlavně jako bubeník skupiny The Band. (Previt)

Související novinky

Tanec s piráty

Tanec s piráty

20.03.2009

Kevin Costner se chystá opět režírovat. A protože jeho Krajina střelců byla ukázkou víc jak solidní řemeslné práce, není důvod jeho nový film nevyhlížet se zájmem. Obzvlášť, když mu scénář pomáhal… (více)

Reklama

Reklama