Zapomenutý svět komunismu (TV film)

• Velká Británie

Lost World of Communism, The

Stratený svet komunizmu

Dokumentární

Velká Británie, 2009, 3x51 min

Coby třídílný dokument mající za snahu zmapovat fenomén komunismu ve střední a východní Evropě je tenhle projekt BBC velmi plochý a neobsáhlý, zasloužil by minimálně ještě tři další díly věnované sociálně vyvinutému komunismu v Polsku s hnutím Solidarita, specifikům Titova socialistického zřízení v Jugoslávii a osobité cestě Maďarska, když tedy nechceme do výběru zahrnout i stav v Sovětském Rusku, který by sloužil jako silný kontrapunkt ke status quo v západní části socialistického mocenského bloku. Když se ale blíže seznámíme s již existujícími jednotlivými díly, najdeme i přes výše zmíněné námitky v jednotlivých částech řadu rozhodně zajímavých kontextů, autentických filmových záznamů a pečlivou dokumentární práci, byť na malé ploše 3x50 minut. Standard dokumentární tvorby BBC se prostě nezapře...(12.7.2011)

Dokument o tom, jak žili obyčejní lidé za socialismu. První díl - Socialistický ráj. Je věnován Německé demokratické republice. Spousta vzácných záběrů i šokujících informací. Třeba ta, jak tajná policie (Stasi) zasahovala do normálního života snad všech lidí. Já teda nevidím zase tak velký rozdíl mezi jimi a Gestapem. Policejní stát jak policejní stát, stejná pakáž. Co mě ale dostalo nejvíc, bylo info o atletce Heidi, kterou si Stasi vybrala do dopingového programu. Musela brát pilulky, které z ní nakonec udělaly muže. Tož je toto normální? Druhý díl - Království zapomnění. Popisuje dění v Československu. Padesátá léta byly jedno velký svinstvo. Převládal tady tvrdý stalinismus, který se podepsal na tisícech lidských životů. A když začala svítit jiskřička naděje v roce 1968, Moskava tvrdě zakročila a nás tak odsoudila do tvrdé normalizace, která trvala až do pádu komunismu v roce 1989. Bohužel všechny tyto informace vyšly na svět až v devadesátých letech, a proto si lidé tenkrát utvrdili názor, že se měli dobře. Lidé prostě byli nástroji této mohutné mašinérie zvané komunismus. Bůh ví, jak by to dopadlo, kdyby se svobodný život na konci šedesátých let dál svobodně rozvíjel. Třetí díl - Socialismus pro jednu rodinu. Poslední díl je věnován životu v Rumunsku, kde vládl diktátor Ceausescu, který nebyl jiný než ostatní. V Rumunsku vládla bída a strach. A co jsem vůbec nepochopil, a u čeho jsem se dokonce vztekal bylo, jak nechali sledovat i vlastní děti. Nebo jak přestěhovávali lidi z jejich domovů do rozbitých bytů jen aby si tento vládce mohl postavit svůj palác. No nakonec dostal to, co si zasloužil. A musím říct, že posledních asi pět minut tohoto dílu byly nejsilnějším zážitkem celého seriálu.(23.12.2010)

Zajímavé - poučné - žité(23.3.2011)

1. díl (Socialistický ráj): Netradiční pohled do života obyčejných lidí v socialistickém Německu, mnohdy také velmi tvrdý a smutný pohled. Nejšílenější moment? Rozhodně příběh sportovkyně, ze které se díky působení dopingového programu Stasi stal muž. Další silný moment je hned na začátku, kdy německá žena líčí zážitky ze socialistického lágru, kde skončila jenom proto, že chtěla Stalinovi namalovat úsměv. :( **** 2. díl (Království zapomnění): Teda dívat se na události své vlastní země pohledem někoho zvenčí je celkem zvláštní a taky jsem si myslel, že to bude o to zajímavější. Ano, jsou tam některé věci, které byly pojaty vážně rychle a některé, o kterých si myslím, že byly jinak (třeba důvody vedoucí k Pražskému jaru, protože to vysvětlení průvodce jsem nějak nepochopil), ale jako celek to nebylo špatné a proto budu hodnotit stejným počtem, jako u prvního dílu. **** 3. díl (Socialismus pro jednu rodinu): To nejlepší si autoři nechali na konec a právem si tenhle díl zaslouží plný počet. Ceaušeskovi totiž očividně žili tak docela mimo realitu (viz zákaz antikoncepce, potratů, pokyny pro natáčení, kontrola jídla, špiclování vlastních dětí, atd.) a mysleli si o sobě dokonce snad i víc než Stalin a Hitler dohromady. Tudíž i když to může znít krutě a sadisticky, svůj osud si zasloužili. Snad jen tu první ránu do kolen Nicolae si mohli odpustit, přeci jenom má u mě jeden bezvýznamný pozitivní bod za kritiku srpna 1968. *****(29.6.2011)

Odkaz na popis seriálu "The Lost World of Communism" na stránkách BBC: 1. A Socialist Paradise, 2. The Kingdom of Forgetting, 3. Socialism in One Family.(1.11.2009)

Skvělý dokument. Plno informací, které jsem ještě nevěděl. Nobodyx: Máš pravdu, oproti dnešku to vlastně nebylo dřív tak špatné - jen pár tisíc zavřených, pár tisíc mrtvých, desítky tisíc lidí, kteří nemohli studovat, nemohli vycestovat. Hlavně že lidé jako ty byli spokojení, to je nejdůležitější. Právě takoví bezcitní lidé ten režim drželi při životě. Žádná pozitivní věc nemůže převýšit ta zvěrstva!(12.7.2011)

Pre mna velm informacne hodnotny dokument. Kazda cast sa zameriava na inu krajinu s inym komunistickym systemom (NDR, CSSR a Rumunsko) a su tu skvelo vykreslene nielen rozdiely medzi sucasnym systemom a komunisticky, ale aj medzi krajinami samotnymi.(4.1.2011)

Neviem, aký pocit z dokumentu mali Nemci a Rumuni, ale z pohľadu Slováka sa mi druhý diel nepáčil. Celé Československo tvorili v dokumente len Čechy, Praha a Ostrava. Keby nebol Dubček Slovákom, nezaznela by v dokumente jediná slovenská veta. Absolútne chýbal fakt o víťzstve demokratov vo voľbách v 48. Zmienka o českej a slovenskej bítovej scéne, či novej filmovej vlne by prišla vhod. Namiesto toho tam neustále vytrčali satirické snímky domáceho amatérskeho videa. Archívne dokumenty s Havlom a Kubišovou potešili. Z pohľadu BBC povrchné a trendové spracovanie. Pred svetom aj tak pánbohzaplať za ne.(19.7.2011)

Hodnocení po prvním dílu věnovanému NDR: Profesionálně a kvalitně zpracované, jak je u BBC standardem. Je to ovšem jen taková mozaika obyčejných příběhů z dob totality. Jistě zajímavé, ale na mě to působilo až moc umírněně. 85%. Hodnocení po druhém dílu věnovanému ČSSR: Tento díl je téměř o řád lepší než první a nemyslím si, že to je jenom tím, že se týká naší vlasti a našich dějin, i když to hraje významnou roli. Ukazuje mnohem přesvědčivěji zrůdnosti komunismu počínaje procesem s Horákovou až po věznění Havla. Toto by mělo být povinnou školní "četbou"! Zvyšuji na 95%. Hodnocení po třetího dílu věnovanému Rumunsku: Závěrečný díl je snad nejlepší z celé série. Ukazuje se zde, jak jsem se my Čechoslováci měli proti Rumunům výborně. Je to opravdu hrůza, co museli Ti chudáci strpět. A při představě, že takové zvěrstva se dějí i v současnosti (jak to asi vypadá v Severní Korei?), nechce se člověku vůbec věřit. Opakuji: povinně do škol. Zvyšuji hodnocení na plných 100%.(3.11.2009)

Dokumentární cyklus je zdařilý, ale krátký - tři díly nemohou obsáhnout komunismus v tolika zemích zvlášť, když je celý jeden díl věnovaný jedné konkrétní zemi. První díl byl slabší, ale druhý a třetí byly velice zdařilé a obsahovaly vše od politiky přes sport až po kulturu. Někdy je z dokumentu "cítit", jak je komunismus špatný, tím jej nechci nějak obhajovat, ale trošku to výsledný dojem kazí.(19.7.2011)

Vynikající 3dílná série, která by měla být o hodně delší. Myslim, že by si každá země zasloužila třeba i 5 dílů a pořád by to bylo zajímavý. Takhle je to jenom takovej hodně rychlej přehled. Každopádně moje hodnocení 99%. Nechápu jak může někdo říkat, že za komunismu bylo lépe. Nic na světě nevyváží ty desítky milionů životů, které komunismus/socialismus zničil. Fucking communists.(11.7.2011)

• nobodyx

Neviděl jsem všechny tři díly, ale dokážu si představit, že tvůrci vybrali jen to nejhorší co se v těch zemích událo a o tom dobrém pomlčeli. Hodnotím jen jeden díl a to díl o Československu, zhrozil jsem se když tvůrci dokumentu naplivali na spartakiádu a na naši tělovýchovu. Tak takhle ne "vážení" angličané!!! Než začnete kritizovat druhé podívejte se sami na sebe, jak jste se zachovali vůči Československu 29. září 1938 v Mnichově. Normálně jste nás nechali napospas Hitlerovi. Být váma tak chodím kanálama a né ještě kritizovat tělovýchovu v zemi kterou jste chtěli v r 1938 obětovat. Podívejte se nejlépe na svoji hstorii například na Derrym v Irsku kde v r. 1972 postřílela vaše armáda 37 lidí z toho 7 dětí, v pokojném pochodu za nezávislost Irska. Vy nám budete kázat o tom jak se u nás žilo a pak nám ukazovat jen to, co se vám hodí. Zapoměli jste ještě natočit dokument o tom jak po sametové revoluci pan Havel dopustil rozbití Československa. Těch 200 poslanců co seděli v Československém parlamentu se ani neobtěžovalo, laskavě se zeptat lidí v referendu, jestli chtějí, aby se Československo rozdělilo. Taková to byla v r.1993 demokracie. A co se v této demokracii dělo po r. 1989 to již tvůrce pořadu nezajímá, protože by se pořad musel jmenovat, jak se žije svobodném "kapitalistickém ráji" kde je 10% nezaměstnaných, kde dřou lidi 12 hodin denně, aby se uživili. ./ Já osobně byl na spartakiádě a líbilo se mi to, byli jsme zdatní ne jako nynější mládež, která je z poloviny osvobozená z tělocviku, protože jí americké hamburgry a sedí u počítače místo aby sportovala.(11.7.2011)