foto

Václav Havel

  • nar. 5.10.1936
    Praha, Československo
  • zem. 18.12.2011 (75 let)
    Hrádeček, Vlčice, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Václav Havel, narozený v Praze 5. října roku 1936 je významný český spisovatel a dramatik, jedna z hlavních postav Charty 77, poslední prezident Československa a první České republiky.

Narodil se do velice významné podnikatelské rodiny. Jeho dědeček založil kino Lucerna, strýc zase studio Barrandov. Roku 1951 mu díky tomu bylo znemožneno dále studovat. Proto v polovině padesátých let nastoupil do učebního oboru chemický laborant a večerně studoval gymnázium. Z politických důvodů nebyl přijat na žádnou vysokou školu humanitního směru, proto se rozhodl pro školu technickou, kterou po dvou letech opustil.

Po ukončení povinné vojenské docházky pracoval jako kulisák v Divadle ABC a Divadle na zábradlí, přitom studoval dálkově dramaturgii na DAMU. Roku 1964 byla uvedena jeho první hra "ZAHRADNÍ SLAVNOST" a po osmileté známosti si vzal toho roku svojí první manželku Olgu. Ta se stala podle jeho slov největší oporu a doprovázela ho v tom nejtěžším.

Jako disident soustavně vystupoval proti politickému systému, roku 1975 napsal otevřený dopis prezidentu Husákovi a vrcholem této činnosti byla Charta 77, za což byl odsouzen k pěti letům vězení. S příchodem Sametové revoluce se stal vedoucím představitelem, o měsíc později byl zvolen prvním a zároveň posledním Československým nekomunistickým prezidentem. V roce 1993 se stal na deset let prvním prezidentem České republiky.

1996 - umírá jeho manželka Olga
1997 - bere si druhou manželku Dagmar Havlovou (roz. Veškrnová)
2003 - vystřídán Václavem Klausem v prezidentském křesle
2008 - do českých kin přichází dokument "OBČAN HAVEL", který naskýtá pohled do pracovních ale i soukromých událostí

Madeleine Albrightová prohlásila:
„Prezident Havel učinil český národ hrdým, i já jsem díky němu hrdá na to, že jsem se jako Češka narodila. Myslím si, že bude velmi scházet na mezinárodní scéně. Pro mnoho lidí na celém světě znamená slovo 'Havel' a 'Čech' jedno a totéž. Havel položil Prahu a celou Českou republiku na mapu doby po studené válce.“

Havel se stal ikonou boje za svobodu a několikrát byl navržen na Nobelovu cenu míru.

John "Jack" "lesumir" Kennedy

Herecká filmografie

2011 Czech Made Man
Odcházení
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2004 Horem pádem
1996 Kamenný most
1995 Kresleno z paměti
1965 Každý mladý muž

Dokumentární

2016 Šedá zóna (TV seriál) - a.z.
2015 Česká cesta - a.z.
2014 Evangelium podle Brabence - a.z.
Fenomén Underground (TV seriál)
Magický hlas rebelky - a.z.
Olga - a.z.
The New York Review of Books: 50 let - a.z.
Život podle Václava Havla (TV film) - a.z.
2013 Celnice: Můj proces s TGM – Film o filmu (TV film) - a.z.
Ivan Havel: Pozdní sběr
Náš Vašek - O moci bezmocných (TV film)
2012 Pražský Hrad Václava Havla II. (TV film)
Rok bez Magora - a.z.
Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga
Věra 68
V objetí dalajlamy (TV film)
04826 Jirous (TV film)
2011 Cena Jindřicha Chalupeckého (TV film)
Češi v krizi v poločase (TV film)
Divadlo Svoboda
Film o filmu Odcházení (TV film)
Inventura Febia: Olga a Dagmar Havlové (TV film)
Inventura Febia: Václav Havel versus Václav Klaus (TV film)
Jiří Suchý...v takový krásný společnosti (TV film)
Můj otec George Voskovec
Pašie v Európe
Zelení aneb příběhy ze stranického života (studentský film)
2010 Česko na provázku (TV film)
Komici na jedničku (TV seriál)
Oko nad Prahou
Václav Havel, vězeň číslo 9658 (TV film)
13. komnata Jana Kašpara (TV film)
89 minut s českým divadlem
2009 Cirkus Havel (TV film)
Dalajlamovo poselství (TV film)
Děti našich rodičů aneb Jak se kalifornský surfař naučil mít rád Československo
Krajina osudu
Občan Havel - Kandidát, Dusno
Občan Havel - Krize, Odcházení
Občan Havel přikuluje
Pocta Slobode (koncert)
Proces s Plastic People (TV film)
Revoluce: Záblesk minulosti
Už je to tady (koncert)
Václav Havel: moje Praha (TV film)
Václav Havel, Praha - Hrad (TV film)
Václav Havel, věčný buřič
Zapomenutý svět komunismu (TV film)
13. komnata Marty Kubišové (TV film)
2008 Anatomie gagu (studentský film)
Generace 68
Karel Čapek a jeho obyčejný svět (TV film)
Naše jediná jistota je, že všechno dobře dopadne (studentský film)
Oběť nejvyšší (TV film)
Poselství Jana Palacha (TV film) - a.z.
V hlavní roli Gustáv Husák (TV film)
VIZE 97 (TV film)
Život mezi Schönfeldem a Tigridem (TV film)
13. komnata Antonína Gondolána (TV film)
13. komnata Bořka Šípka (TV film)
13. komnata Pavla Landovského (TV film)
2007 Labyrintem k revoluci (TV film)
Občan Havel
Papírový atentát (TV film)
Vládneme, nerušit (TV film)
13. komnata Jiřiny Šiklové (TV film)
2006 Fenomén Hrádeček aneb Duchové pod Břečtejnem
Hammer & Tickle
Labyrintem revoluce (TV seriál)
Paní Olga (TV film)
Srdce nad Hradem (TV film)
13. komnata Pavla Koláře (TV film)
2005 Občan Václav Havel jede na dovolenou
13. komnata Jaroslava Hutky (TV film)
2004 Český Woodstock
Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
Opera hokejdo (TV film)
2003 O cestě na Hrad a zase zpátky (TV film)
Prezidentova račí chůze (TV film) - a.z.
Samizdat (TV seriál)
Václav Havel (TV film)
2002 Burning Wall, The
Prevzatie moci
Ředitel zeměkoule (TV film)
Síla lidskosti - Nicholas Winton
2001 Alfréd Radok (TV film)
Dick Francis (TV film)
Hry prachu
Chaos (TV film)
Lesk a bída země České (TV film) - a.z.
Literárky - Zápas o mantinely (TV film)
Mejla (TV film)
Milan Hlavsa a Plastic People of the Universe
Noční hovory s matkou
Předčasná úmrtí (TV seriál)
V žáru moci (TV film)
Zpráva o stavu světa (TV film)
2000 Bohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce
Ekohistorie
Fišer alias Bondy II (TV film)
Tenkrát 2 - Šance pro Slovensko (TV film)
Zblízka Josef Topol (TV film)
1999 Fenomén Kohout (TV film)
Vis Magor - Poema o básníkovi (TV film)
Wroclaw 99 minus deset (TV film)
1998 Lou Reed!
Prostory Theodora Pištěka
Sedmnáct měsíců Dagmar Havlové (TV film)
Studená válka (TV seriál)
1996 A znovu Žebrácká opera
Co dělat?
Devět presidentů Miloše Zábranského (TV film)
1995 Chyba aneb muž ze seznamu
1994 Co jste dělali v listopadu? (TV film)
1993 Curious: The Velvet Underground in Europe
Václav Havel - česká pohádka (TV film)
Vision 2000
1992 Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství
1991 Beyond Hate
Fragmenty nežných dní (TV film)
Proč Havel?
1990 Cesty Václava Havla (TV film)
Frank Zappa v Praze (TV film)
Havel
Kanadská setkání
Marta Kubišová 1990 (koncert)
Prezidenti - a.z.
Z Afriky do Plzně
Ztroskotanci a samozvanci (TV film)
1989 Jeden den Václava Havla
Koncert pro všechny slušný lidi (koncert)
Něžná revoluce
Volba prezidenta
1986 Dopisy Olze (TV film)
1969 Tryzna
1966 Mlha
Příležitost promluvit

TV pořady

2015 Václav Havel 2015 (TV pořad) - a.z.
2013 Celnice (TV pořad) - a.z.
2012 Poslední vzkazy Václava Havla (TV pořad)
Věra Čáslavská jde na Blaník aneb gratulace k narozeninám (TV pořad)
2011 Inventura Febia (TV pořad)
Originální videojournal (TV pořad)
Václav Havel a Dominik Duka: společný výslech (TV pořad)
2010 Česká miss (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
Velké politické retro (TV pořad)
2009 Český lev 2008 (TV pořad)
Evropský manuál (TV pořad)
Na slovíčko (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
Interview B.T. (TV pořad)
Srpnová noc (TV pořad)
Vzkaz (TV pořad)
2006 Ceny Thálie 2005 (TV pořad)
Ženy Charty 77 (TV pořad)
2005 Ceny Thálie 2004 (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
Otázky Václava Moravce (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1998 Kotel (TV pořad)
Na plovárně (TV pořad)
1997 Rozhovor na sklonku léta (TV pořad)
1994 Televizní noviny (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1991 Z očí do očí (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2011 Odcházení - divadelní hra
2010 Heart Beat 3D
Odcházení (divadelní záznam) - divadelní hra
Zahradní slavnost (divadelní záznam) - divadelní hra
1999 Horský hotel (divadelní záznam) - divadelní hra
1998 Ztížená možnost soustředění (divadelní záznam) - divadelní hra
1994 Faute, La - divadelní hra
Mlýny (divadelní záznam) - divadelní hra
1992 Zítra to spustíme (TV film) - divadelní hra
1991 Largo desolato (TV film) - divadelní hra
Largo desolato (divadelní záznam) - divadelní hra
Žebrácká opera - scénář, divadelní hra
1990 Audience (TV film) - divadelní hra
Largo Desolato (TV film) - divadelní hra
Motýl na anténě (TV film) - původní scénář
Vernisáž (TV film) - divadelní hra
1987 Pétition - divadelní hra
1985 Largo desolato (TV film) - divadelní hra
1978 Sorry (TV film) - divadelní hra
1970 Play for Today (TV seriál) - divadelní hra
1968 Benachrichtigung, Die (TV film) - divadelní hra
1964 Theatre 625 (TV seriál) - divadelní hra

Spisovatelská filmografie

2010 Heart Beat 3D - kniha
Zahradní slavnost (divadelní záznam) - kniha
1998 Čechy krásné, Čechy mé (TV film) - rozhlasová hra
Ztížená možnost soustředění (divadelní záznam) - kniha
1994 Mlýny (divadelní záznam) - kniha
1991 Largo desolato (divadelní záznam) - kniha
Žebrácká opera - kniha
1990 Audience (TV film) - kniha
Vernisáž (TV film) - kniha

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(63)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace