foto

Vojtěch Jasný

  • nar. 30.11.1925 (91 let)
    Kelč, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vojtěch jasný se narodil 30. 11. 1925 v Kelči v učitelské rodině. S filmem se seznámil už jako čtyřletý, když jeho otec, činovník Sokola, zakoupil pro místní sokolskou jednotu za vlastní peníze promítací přístroj a začal promítat filmy. Film Vojtěchovi doslova učaroval a o jeho životní dráze bylo v podstatě rozhodnuto.

V roce 1945 sice začal studovat ruštinu a filozofii, brzy se ale díky přímluvě profesora Mathesia dostal na FAMU na obor kamera. Tady potkal člověka, který ho ovlivnil nejvíce - profesora Karla Plicku. Tento pedagog dokázal nejen rychle poznat, jak velký talent v mladém filmovém nadšenci dřímá, ale dokázal ho i naprosto přesně pojmenovat - Jasný je lyrik. V dalších letech pak Vojtěch Jasný působil jako Plickův asistent a měl tak jedinečnou možnost se mnohému přiučit.

Během studií začal Vojtěch Jasný spolupracovat s Karlem Kachyňou. Vytvořili spolu tandem, který je podepsán pod řadou dokumentárních filmů, a v této činnnosti pokračovali i po studiích (například celovečerní dokumenty ZA ŽIVOT RADOSTNÝ (1950), NEOBYČEJNÁ LÉTA (1952), LIDÉ JEDNOHO SRDCE (1953). A společně vykročili i k hrané tvorbě (DNES VEČER VŠECHNO SKONČÍ (1954)).

První samostatným Jasného filmem byly ZÁŘIJOVÉ NOCI (1956) podle divadelní hry Pavla Kohouta. Následovalo šest filmů, z nichž tři, spojené do volné trilogie, tvoří jeho největší vklad do historie české kinematografie. Všechny tři jsou charakteristické poeticko lyrickým způsobem vyprávění. Úspěšná byla první TOUHA (1958), mezinárodně velmi úspěšný byl AŽ PŘIJDE KOCOUR (1963) a vrcholem Jasného domácí tvorby se stali VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968), film, na který se autor připravoval více než dvacet let.

Po násilné změně poměrů se Jasný stal filmařem na odpis. Když už bylo naprosto zřejmé, že doma jeho kariéra skončila, nemá-li se stát přisluhovačem režimu, rozhodl se pro odchod do exilu. Sedmdesátá léta jsou pak v jeho tvorbě vyplněna především prací pro západoněmeckou televizi. Podařilo se mu ale realizovat i několik celovečerních filmů, z nichž nejdůležitější je přepis románu Heinricha Bölla KLAUNOVY NÁZORY (1975). Posledním celovečerním hraným filmem, který realizoval v zahraničí, se stala VELKÁ ZEMĚ MALÝCH (1987). Doma se v nových svobodných poměrech pokusil vrátit ke svému životnímu tématu. Film NÁVRAT ZTRACENÉHO RÁJE (1999), volně navazující na slavné Rodáky, však kritika přijala vlažně a nevzbudil ani zájem diváků.

Vojtěch Jasný je činný rovněž jako vysokoškolský pedagog, působil na vysokých školách ve Vídni, Salzburgu, Mnichově a New Yorku. Své vzpomínky a několik lekcí o filmu shrnul na konci devadesátých let do knihy Život a film.

Tomáš "Historik" Adamec

Režijní filmografie

1999 Návrat ztraceného ráje
1987 Velká země malých
1984 Der blinde Richter (TV seriál)
Eläköön, itsemurhaaja
1983 Es gibt noch Haselnuß-Sträucher (TV film)
1981 Wir (TV film)
1980 Gospodjica
Nápady svaté Kláry (TV film)
1979 Die Stühle des Herrn Szmil (TV film)
1978 Freiheiten der Langeweile, Die (TV film)
Než kohout zakokrhá (TV film)
1977 Fairy (TV film)
Můj strýček nebožtík
Návrat starého pána
1976 Klaunovy názory
Pokus o útěk
Život schizofrenního básníka Alexandra Märze (TV film)
1975 Pudels Kern, Des (TV film)
1974 Frühlingsfluten (TV film)
Kulturník (TV film)
1972 Maják (TV film)
Nasrin oder Die Kunst zu träumen (TV film)
Nicht nur zur Weihnachtszeit (TV film)
Snílek (TV film)
1969 Warum ich Dich liebe (TV film)
1968 Všichni dobří rodáci
1966 Dýmky
1965 Magnetické vlny léčí (TV film)
1963 Až přijde kocour
1961 Procesí k panence
1960 Přežil jsem svou smrt
1958 Touha
1957 Anděla
Zářijové noci
1956 Příležitost
1954 Dnes večer všechno skončí

Dokumentární

2002 Hlasy umlčených (TV seriál)
2001 Peklo na zemi
1999 Gladys
1991 Proč Havel?
1989 Milos Forman: Portrait (TV film)
1978 Imprese o Herbertu von Karajanovi (TV film)
1976 Ernst Fuchs
Stromy, ptáci a lidé (TV film)
1969 Česká rapsodie
1955 Bez obav
1954 Z čínského zápisníku
1953 Lidé jednoho srdce
Na stráži
Stará čínská opera
1952 Neobyčejná léta
1950 Vědeli si rady (studentský film)
Za život radostný
1949 Není stále zamračeno (studentský film)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Kameramanská filmografie

Dokumentární

1953 Lidé jednoho srdce
1952 Neobyčejná léta
Věda jde s lidem
1949 Není stále zamračeno (studentský film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(95)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace