Reklama

Reklama

Začátek

(festivalový název)
  • Sovětský svaz Načalo (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Sovětský svaz, 1967, 10 min

Obsahy(1)

Tento film Pelešjan natočil v prvním ročníku na slavné ruské filmové škole VGIK. Seminář na VGIKu probíhal tak, že učitelé dali svým žákům různorodý filmový materiál (jakýsi odpad - např. vystříhané pasáže z jiných filmů), a ten pak museli sestříhat v kompaktní dílo. Pelešjan se se svým studentským počinem okamžitě proslavil. V tomto díle také uplatňuje svou teorii distanční montáže, kterou se odlišil od Ejzenštejna nebo Vertova. (wovsi)

(více)

Recenze (4)

wovsi 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější je zde poslední záběr - pohled malé holčičky (je zajímavé si všimnout, že tento záběr je vlastně složený z velmi krátkého záběru, který je převíjen ve smyčce dopředu a dozadu). Ta holčička zde působí jako taková tabula rasa, která stojí v opozici proti těm masám, které sebou nechají vláčet v zajetí různých ideologií, až se jakákoliv myšlenka vytratí, a vytrácí se i člověk. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ten nezlomnej lidskej duch... Geniální sestřih různých historických dokumentárních (a d.m.s.n. i několikero ze starých černobílých sovětských filmů, jen si vybavit odkud - možná (!) "Deset dnů...", "Stávka", "Čapajev"... (?) - ;-) záběrů od první světové a ruské revoluce po vietnamskou válku - zběsilost a šílení lidského stáda do rytmů famozní hudby Georgije Sviridova ( http://www.imdb.com/name/nm0841305/ ) z filmu "Vremja vpered" (chtělo by se tedy taky vidět... http://www.imdb.com/title/tt0059888/combined ). Variace na nadčasové téma... . . . Každopádně pak strhující zážitek, šestnáct let před Koyaanisqatsi Godfreyho Reggia... - - - - - (Poprvé viděno 2.5.2009 na YouTube, komentář zde jako třetí - 2.5.2009) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* žádný kultivovaný názor se k k tomuto dílu ode mě nedozvíte, ale sestřih masových scén z historických záběrů působil majestátně obzvlášt ve spojení s působivou hudbou. Žádnou radost to nepřináší, ale jako doklad doby ... [ PŘÍBĚH: X /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 3 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 3 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

senor 

všechny recenze uživatele

Snímek zachycující zvláštním způsobem vývoj od ruské revoluce asi až někam do 60. let (jestli je to vůbec na prostoru 10 minut možné). Vše v pohybu, k tomu skvělá hudba. Peleshyanův filmový esej, který zpracoval jako svoji práci v 1. ročníku na VGIKU. Samozřejmě byl pozván na kobereček, protože natočil něco vskutku revolučního. Ten střih fakt šlape. ()

Reklama

Reklama