Reklama

Reklama

Pomsta kameramana

(neoficiální název)
  • Ruské impérium Mesť kiněmatografičeskogo operatora (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Ruské impérium, 1912, 12 min

Obsahy(1)

Pan a paní Broukovi mají klidný domov a manželství. Pan Brouk často jezdí za prací do města a obvykle skončí v nočním klubu. Dnes večer tam vystupuje překrásná tanečnice – vážka. Pan Brouk soupeří o její přízeň s lučním koníkem, kterého nevybíravě inzultuje. Netuší, že koník je filmový kameraman, odvádí si tanečnici do romantického hotýlku, ale tam již číhá zhrzený nápadník s kamerou... Další unikátní „stop-motion“ snímek z hmyzí říše od Wladyslava Starewicze. (J.Connor)

(více)

Recenze (55)

Philippa 

všechny recenze uživatele

Pokud si skutečně, ale skutečně uvědomíte a ne jen konstatujete, že jde o dílko z roku 1912 (tehdy se narodila moje prababička), musíte být tímto nadčasovým krátkým filmečkem okouzleni. Navíc i obsahem je rozkošný.O vztahu pana Brouka a paní Broukové, o nevěře,žárlivost a pomstě :-). Klobouk dolu a hluboká poklona. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

O toto dielo sa určite svojim spôsobom Poliaci a Rusi niekedy preťahovali alebo možno len budú, lebo je to skvost o rodinnom živote kreatívne zahraný cez hmyz a animáciu. Je tiež dobré, že to nie je až príliš dlhé, lebo to by som veľmi nemusel, no je to akurát. Autor mal zjavne fantáziu a to pomohlo stvoriť neobyčajné dielo. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Starewiczova hmyzí, ba mezidruhová obraznost odzbrojuje v tomto snímku natolik, že příběh sám za ní pokulhává, zatmívaný září humoru, jímž jiskří každá scéna. Bez důmyslného příběhu chybí zneklidňující křehkosti úchvatných bytůstek něco, na čem by vynikla jako přirozená a svět utvářející krása. Z báječného světa (přírodního univerza bajek) se tak trochu stává jakési dílem obludné, dílem snové panoptikum. Tento úvodní úsek své tvorby však režisér zanedlouho překonal a snímky jako Vánoce u lesních obyvatel nebo Hlas slavíka již skutečně fascinují svou dokonalou jednotou. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Dokonalá stop-motion animace hmyzu, kdy se všechny části těla naprosto přirozeně pohybují v náročných scénách jako je např. bitka dvou brouků apod. a není tu vidět snad jediný zásek nebo zbytečné prodloužení záběru. Tento snímek je kouzelný, napínavý, má skvělý děj a práce s loutkami je naprosto úchvatná. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Starevič neměl žádného předchůdce. Střihová skladba i modely filmového vnímání se stále ještě utvářely. Přesto dokázal stvořit nejen srozumitelný a nápaditý, ale i technicky velmi propracovaný animovaný film. Práce s časem není sice dokonalá, úprk na motorce nebo rvačka mají stejné tempo jako chůze, ale animace se odehrává v celém prostoru, na více loutkách současně a ve filmu se dokonce promítá v něm vytvořený film. Fascinující. ()

Zajímavosti (2)

  • Film na filmovém festivale v Miláně roku 1914 získal zlatou medaili. (Mr.Ocek)
  • Starewicz byl režisérem Přírodopisného muzea v Kovnu, dnešní Litva, kde měl na starost vzdělávácí dokumenty. Ačkoliv chtěl natáčet s živým hmyzem, byl nucen natočit tento film za pomocí loutek brouků z drátu a vosku, neboť živý hmyz mu utíkal z pod světla, popřípadě hynul. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama