Reklama

Reklama

Pomsta kameramana

(neoficiální název)
  • Ruské impérium Mesť kiněmatografičeskogo operatora (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Ruské impérium, 1912, 12 min

Obsahy(1)

Pan a paní Broukovi mají klidný domov a manželství. Pan Brouk často jezdí za prací do města a obvykle skončí v nočním klubu. Dnes večer tam vystupuje překrásná tanečnice – vážka. Pan Brouk soupeří o její přízeň s lučním koníkem, kterého nevybíravě inzultuje. Netuší, že koník je filmový kameraman, odvádí si tanečnici do romantického hotýlku, ale tam již číhá zhrzený nápadník s kamerou... Další unikátní „stop-motion“ snímek z hmyzí říše od Wladyslava Starewicze. (J.Connor)

(více)

Recenze (55)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Starewiczova hmyzí, ba mezidruhová obraznost odzbrojuje v tomto snímku natolik, že příběh sám za ní pokulhává, zatmívaný září humoru, jímž jiskří každá scéna. Bez důmyslného příběhu chybí zneklidňující křehkosti úchvatných bytůstek něco, na čem by vynikla jako přirozená a svět utvářející krása. Z báječného světa (přírodního univerza bajek) se tak trochu stává jakési dílem obludné, dílem snové panoptikum. Tento úvodní úsek své tvorby však režisér zanedlouho překonal a snímky jako Vánoce u lesních obyvatel nebo Hlas slavíka již skutečně fascinují svou dokonalou jednotou. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

opravdu nejde nevyzdvihnout originalitu a styl tohoto animáku, který si určitě i po století zaslouží pozornost, i když příběh není nijak zvlášť vydařený. Přesto dám slabé 4 hvězdy a odkazy na něj tu taky najdete - po těch letech už autorská práva vypršela. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Říkáte si, že je to docela dobře rozpohybované s ucházejícím dějem? Tak se pořádně podívejte na rok výroby. Ano, s tímhle polský amatérský entomolog Starewicz předběhl dobu mílovými kroky. Nejen formou, ale i tématem. Ani naše Večerníčky dělané shodnou stop-motion technikou, které jsou kolikrát mladší i o osm desetiletí, nevypadají zase o tolik lépe. Navíc nejde o vítězství (fantastické) formy nad obsahem. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Z nemnoha tvůrců animovaných filmů, které jsem poznal, je Starewicz, původem litevský Polák činný v Rusku a posléze ve Francii, pro mě tím nejsvéráznějším, nejnápaditějším, nejbásnivějším, nejpodvratnějším, nejvtipnějším a technicky nejdokonalejším. Ve zdejších komentářích, jako v jazykových projevech naší doby obecně, se často vyskytuje nadužíváním znehodnocený výraz "geniální" - ve Starewiczově případě by byl nejspíš na místě. Líbilo se mi všechno, co jsem zhlédl, nejvíc ve shodě s obecným míněním Antibroučci "Pomsta kameramana" a orgie z řetězu urvané fantazie "Fetiš" (či "Maskot" nebo tak nějak) - odysea, legenda o světcově pokoušení a andersenovská pohádka v jednom. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Téměř zapomenutý zakladatel stop-motion animace. Jeho loutkové filmy byly původně určeny dětem, ale entomologická vášeň, díky níž jsou Starewiczovi hrdinové převážně z řad brouků, kobylek, žab a podobné havěti, způsobila, že jeho filmy vedle polohy roztomile-pohádkové mají i vysoký faktor bizarnosti. A kromě toho jsou na dobu svého vzniku neuvěřitelně technicky dokonalé. Jedním z jeho nejzajímavějších filmů je právě "Kameramanova pomsta", kde doma se nudící brouk vyrazí do šantánu, tam posléze sbalí fešnou vážčí tanečnici, se kterou skončí v hodinovém hotelu. Jsou ovšem "in flagranti" zachyceni kamerou investigativního kobylko-reportéra. Broukova manželka ale doma také nezahálí..... Neuvěřitelný filmeček, který ani po tolika letech neztratil nic ze svého půvabu. ()

Zajímavosti (2)

  • Starewicz byl režisérem Přírodopisného muzea v Kovnu, dnešní Litva, kde měl na starost vzdělávácí dokumenty. Ačkoliv chtěl natáčet s živým hmyzem, byl nucen natočit tento film za pomocí loutek brouků z drátu a vosku, neboť živý hmyz mu utíkal z pod světla, popřípadě hynul. (Mr.Ocek)
  • Film na filmovém festivale v Miláně roku 1914 získal zlatou medaili. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama