Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Příměří (La Tregua) byl zfilmován podle stejnojmenné románové předlohy Prima M. Leviho, italského chemika židovského původu, který na konci druhé světové války absolvoval tzv. "pochod smrti" z Osvětimského koncentračního tábora. Autor s upřímnou naléhavostí odhaluje vlastní pocity při nelehké cestě napříč Evropou. Návrat do rodného Turína se nenese jen v duchu znovunalezené radosti a optimismu, neboť všudypřítomná existenční deprivace nedovoluje ani na vteřinu zapomenout. Válečné reminiscence stále působí duševní bolest a nutí k zamyšlení nejen hlavního hrdinu, nýbrž i diváka. (nicolarsen)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Vyražení dveří v plotě kolem koncentračního tábora v první scéně bylo spíše symbolické – Primo Levi totiž ve své knize „Je-li toto člověk“ píše, že vězni našli již 23. ledna 1945 (o pět dní dříve) díru v plotě, kterou chodili sbírat brambory z místa několik set metrů od tábora. (kriplozoik)
  • Hlavní hrdina na konci filmu poté, co přijíždí do svého rodného domu, usedá za stůl a začíná psát. Tato scéná naznačuje pokračování, které autor knižní předlohy filmu Levi skutečně napsal, a to pod titulem "Jestli tohle je člověk". (aichinka)
  • Režisér Rosi se v jednom z rozhovorů přiznal, že musel mnohé z knihy pozměnit nebo vynechat, neboť kniha je velmi popisná a dialogy se vyskytují jen zřídka. (aichinka)
  • Film je do značné míry autobiografický. Primo Levi skutečně vystudoval chemii a zažil Auschwitz. (aichinka)

Reklama

Reklama