Reklama

Reklama

Krutost podvědomí

(festivalový název)
  • Kanada Subconscious Cruelty

Obsahy(1)

Jeden z nejznepokojivějších filmů vůbec. Hluboké ponoření do nitra lidských emocí, za hranice zkušenosti, do oblastí podvědomé posedlosti, krutosti, náboženských a ponurých sexuálních obrazů. Prvořadě vychází film z dualismu lidského mozku, a tedy i duše, kde levá hemisféra zajišťuje sebeovládání a rozumovou úvahu a pravá intuici a spontaneitu.

V první části ze čtyř - Ovarian Eyeball - jsme žádáni, abychom otevřeli náruč zcela novému způsobu vnímání. Podle vypravěče souvisí to, jak vidíme sami sebe, s tím, jak se díváme na okolní svět. Aby svou tezi dokázal, přijde k nahé ležící ženě a rozřízne ji skalpelem břicho. Z něho vyndá oční bulvu jako stvrzení „vnitřního pohledu“. Zbylé tři příběhy jdou v mnohém ještě dále.

Barevně upomíná Subconscious Cruelty jiného básníka filmového sadismu, Daria Argenta, a i když Karim Hussain jako vizionář pro širší publikum selhává, dá se v jeho prospěch hovořit o „vyšším stupni umění". (Shadwell)

(více)

Recenze (74)

manonfire 

všechny recenze uživatele

No je to rychta. Sexuální puzení k sestře a její menstruaci o průtoku menšího obecního potoka, či vyčerpávající porod zakončený přetnutím krkavice jeho plodu.....no nevím. Pár vět, co zazní, možná nepatří do slovníku tvůrce béčkových hororů, ovšem dojem, že autor přes to všechno perverzní poetično, chce hlavně znechutit, je patrný. Stejně jako fakt, že motivy perverze pro stupeň originality tahá až odněkud z paty.... Osobně jsem film vypnul před polovinou. 40% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

I když to tak nemusí vypadat, snímek „Subconscious Cruelty“ se snaží něco říct, má určitou vypovídací hodnotu. Není to jen bohapusté plácání oplzlostí a nechutností. Tady se na sebe vrší něco, co dokáže člověka zasáhnout, ale zároveň to proniká do jeho temný hlubin. Nikdy jsme neměli zvrácenou představu? Nikdy jsme nechtěli něco, co by se ostatním zdálo divné? Karim Hussain tu temnotu odhaluje po svém. ()

Reklama

raimi 

všechny recenze uživatele

Při projekci jsem si myslel, že si po skončení filmu odplivnu, a prohlásím něco jako: "Zasraní intoši!". Ale na Subconscious Cruelty prostě něco je. Něco co se do mě zažralo a nechce to ven. Něco co lidi fascinuje, nebo odpuzuje, popřípadě obojí. Chorý snímek, chorého režiséra o velice chorých věcech. Zajímavé. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Přehled veškerých nechutností souvisejících s rozmnožováním (není jich zrovna málo), surrealisticky a téměř poeticky spojených do znepokojivé filmové koláže, která se navíc vydává za drama incestu. Pokud jste závislý/á na sexu a chcete se toho zbavit, těžko existuje lepší volba, SC vás určitě zchladí dostatečně, asi jako sprcha tekutým dusíkem. Ale jinak ten film celkem k ničemu není. Je to silně přestylisované a možná i kvůli tomu to ztrácí část svého účinku. Perfektní hudba a abstraktní scény (úžasně depresivní; vynikající je také "menstural porn" scéna), stejně jako výstižná symbolika filmu (mrtvá ryba a porod), hrané scény byly naopak relativně ubohé a nijak zvlášť znepokojivé nebo nechutné mi nepřišly, i když krví ani spermatem (případně směsí obojího) se tu rozhodně nešetří... Ale rozhodně si pod tím nepředstavujte porno nebo krvavé béčko. Je to složitý symbolický film, ve kterém je jen spousta krve a věcí, které většinové společnosti připadají nechutné. P. S. Odkdy se na DVD prodává censurovaná verse a v kinech běží necensurovaná? Svět se musel definitivně zbláznit. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Bloody 13 vo svojom komentári prehlásil"Pre divákov ktorý radi experimentujú a skúšajú svoju vydrž to bude zaujímavá skúsenosť".U mňa platí to prvé rád experimentujem ale skúšať čo vydržím nepotrebujem,videl som viacero nechutných filmov a aj nechutnejších od tohoto.A tú sú moje reakcie po filme:Tie názory vo filme boli poučné ale do života si ich brať nebudem,je humusný,nechutný a uchylno perverzný ale v takej odlahčnej forme,čakal som nejakú divočinu ale zostalo len pri čakaní.Viac ma zaujal parádny vizuál a aj remeselne to bolo vynikajúce.Ten koniec je sialený, ale ako celok je i tak nevýrazný a za seba môžem povedať, že videl som aj oveľa šialenejšie snímky. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. října 2000 na filmovém festivalu v Sitges ve Španělsku. (ČSFD)
  • Film se natáčel skoro 6 let. (ČSFD)

Reklama

Reklama