Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Lucy je jedním z nejsilnějších příslušníků rasy „diclonius“, skupinky mutantů, jež se od lidí liší pouze růžovou barvou vlasů a očí a dvěma rohovitými výběžky na hlavě. Ty představují zdroj telekinetické síly dicloniů: vektorů, neviditelných a nadlidsky silných rukou, díky nimž jsou mutanti prakticky nepřemožitelní. Dicloniové chovají nepřekonatelnou nenávist k lidem a neváhají užít svých schopnosti k zabíjení, z toho důvodu je vláda drží ve speciálním vězeňském ústavu, kde jsou zkoumáni a postupně eliminováni. A právě odsud Lucy jedné noci unikne.

Bratranec Kouta a sestřenice Yuka se setkávají poprvé po osmi letech a jejich setkání je okamžitě pokřtěno neobvyklou událostí: na pláži nacházejí nahou dívku s růžovými vlasy, dvěma rohy a vážným zraněním hlavy, které způsobilo její ztrátu paměti, řeči a, řekněme, mírně infantilní chování. Kouta a Yuka se bezbranné Nyu, jak si dívku pracovně pojmenovali podle jediného zvuku, který vydává, ujmou, ovšem brzy zjišťují, že minulost Nyu je velice černá. Nebo by se slušelo říci spíše krvavá?

Japonský animovaný seriál „ELFEN LIED“, který obsahem pokrývá šedesát ze sto sedmi epizod stejnojmenné mangy, je znám a puritány kritizován hlavně pro velké množství nahoty, krve a extrémního fyzického i psychického násilí. Ovšem určitě to nejsou jediné důvody, proč bylo toto dílko, důsledně vyvracející názor, že anime je záležitostí určenou primárně dětskému publiku, svým americkým distributorem označeno za jeden z nejúspěšnějších titulů roku 2005. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

wipeout 

všechny recenze uživatele

Tak som sa nakoniec nechal zlákať tím ohromujúcim hodnotením, našiel som si vhodný čas a miesto, tak aby všetko do seba dokonale zapadalo, veď podľa tunajších komentárov som si po mojom dlhšom anime pôste mal naozaj užiť. No ale stačilo pár dielov a vedel som, že to bude katastrofa. Tak najprv k pozitívam: Veľmi veľa krvi, lietajúcich kusov tela a podobne, ale stačí toto na 13 dielni mini seriál? A ešte k tomu aj tá proklamovaná brutalita a gore sa točí stále len okolo toho istého a po pár dieloch u vás nejaká tá letiaca odseknutá ruka vyvolá akurát tak oživenie zývacieho reflexu. No a keď momentálne nie je obrazovka zafarbená na červeno tak sa na vás valí lavína gýčových klišé scén hrajúcich sa na dramatickú romantiku pri zapadajúcom mesiačiku. No radšej už nebudem pokračovať, len mi stále nejde do hlavy to hodnotenie, sorry guys! 1,5* ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Elfen Lied... výborná anime séria s pomalou atmosférou, ktorá vás až zamrazí. V prvých dielov sa stretávame s hl. hrdinami , ktorí niekde na pláži nájdu krásnu, na prvý pohľad neškodnú dievčinu, Lucy. Jediný zvuk, ktorý vydáva je Nyaa (spomeňme si na Chobits) a tak si ju aj pomenujú - no všetko nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá a Lucy / Nyaa je jednou z rasy "diclonius", divných stvorení, ktoré sú nútené už od detstva vraždiť. Prvé diely sú akčnejšie, než tie posledné, vidíme veľa zaujímavých postáv (z čoho žiadna nie je zbytočná) a nevieme, kto je na strane dobra a kto na strane zla. K domácnosti hl. hrdinov sa pridáva stále viac ženských obyvateľov (z čoho sú aj 2 nemotorné diclonius), takže nechýba ani ecchi (toho tu je primerane, takže komu sa ten žáner hnusí, nemusí sa báť) a nejaká romantika. Pomedzi to nám do deja tvorcovia hádžu zaujímavé flashbacky (prečo má vlastne hl. hrdina výpadky pamäti, aké detstvo mali diclonius, ako vznikli diclonius), v ktorých funguje najmä psychológia. V sérii sa vždy niečo deje, strieka krv, strieľa sa a od prvej polovice je dej taký melancholický, depresívny, ukazuje ako sa žije takým bezdomovcom, opovrhnutým ľuďom a aká silná môže byť smrť, pomsta, trauma, záverečné diely dokonca mrazia. Anime obsahuje dosť dobrých stránok a minimum tých zlých, je silné a úvodný song  je proste skvelý. ()

Reklama

Mikita 

všechny recenze uživatele

Nesnáším podobné krvavé a brutální scény. Místy mi odpor k některým záběrům nedovoloval seriál dokoukat na jeden zátah. Navíc lechtivých záběrů bylo na můj vkus také až příliš. Přesto mi gradace příběhu a jednotlivých zápletek přišla zajímavá a nemohla jsem se seriálem rozloučit definitivně. Lucy pro mě není kladná ani nijak sympatická hrdinka, ale všechny postavy kolem ní vás přesvědčí, že si lidé i jiná stvoření občas druhou šanci zaslouží. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Co k tomuto napsat? Slučně řečeno vytáčelo mě strašně moc to, že seriál byl o dětech a v každém ze všech 14. dílů se hlavní dětské hrdinky neustále promenádovali nahé. Především úvodní pětiminutová scéna jak nahá Nyuu vzaždí jednoho za druhým byla opravdu nechutná... Neříkám, že příběhy nebyly napínavé a nezajímavé, ale tímto se mi to hnusilo strašně moc... A slyšet v každém druhém slově Ňíííjúúú nebo Kóutááá - nóóó, nevíííím... Dále posledním snad nějakým BONUSOVÝM dílem tomu nasadily korunu...Do té doby to bylo tajemné, napínavé - tímto to zesměšnily... Připadlo mi to tak jako by po pohádce, kde se říká, žily spolu šťastně až do smrti udělali pokračování toho jak spolu šťastně do té smrti žily... :-D. Skončit to tajemně 13. dílem jak to asi původně mělo být, přihodil bych hvězdičku, bez té nahoty další... Takto lituji... Myslím, že další Japonské anime asi nějaký čas oželím... A PS: Kam se poděl hlavní padouch - velký šéf s rohami? Snad né do další řady seriálu... - 40% ()

KiritoSenpai 

všechny recenze uživatele

Na tomto seriálu mě zaujala především jeho otevřenost (brutalita a nahota) ale i příběh který je obsažen pouze ve 13 dílech, tak i postavy. Hlavní postava (Lucy) je dokonale navržena a i v seriálu je to tak že čím to začíná tak tím to i končí. Škoda že je to tak krátké, protože si myslím že by neuškodilo udělat další nejméně 2 série po 13 dílech. Tomuto anime dávám čistých 5* a doporučuju! ()

Galerie (572)

Zajímavosti (13)

  • Nana znamená japonsky sedm, což je i laboratorní číslo diclonijky Nany. (Mates2106)
  • V roce 1974 nalezli paleontologové téměř kompletní fosilii australopitéka afarského – předchůdce člověka, kterého pojmenovali jako Lucy, jež žila asi před 3 200 000 lety. Kaede/Lucy, které propůjčila hlas Sanae Kobayashi, představuje začátek nového lidského druhu nazvaného Diclonius. (Hromino)
  • V epizodě drží Lucy samopal v levé ruce, stejně je tomu i v komiksové předloze. Levorukost byla přitom v Japonsku tradičně vnímána negativně, stejně jako v mnoha jiných zemích. (Mates2106)

Reklama

Reklama