Dvacáté století se žene střední Evropou. Mění se státy, zřízení, vlády, ideologie, hesla. Nikdo, kdo se narodil ještě za Rakouska-Uherska nemá jistotu, že prožije život podle svých plánů. Dokumentární film Heleny Třeštíkové je příběhem žen, které podle svých představ žít nesměly. (oficiální text distributora)
Karlos80
Výpovědi žen (Alčy Palkoskové, Dagmar Skálové, Hildy Čihákové aj.) Uvedl jsem výčet jen těch hlavních co zde vypovídají.Tyto ženy strávili desítky let v komunistických žalářích. Dvacáté století přineslo zvláště ve střední Evropě neuvěřitelné politické a ideologické zvraty. Dnešní generace mladých už jen těžko chápe co si kolikrát tyto lidé museli vytrpět a zažít ať už jakoukoliv sebemenší zásluhou-příčinou. O tom tu ale psát nemá cenu to si všichni sami určitě domyslíte. Lidé s těmito osudy už ale pomalu odcházejí z tohoto světa a tento filmový dokument je jedním z posledních pokusů o zachycení posledních osobních zážitků lidí, v tomto případě většinou žen. Smutné ale velmi pravdivé. Doporučuji.(29.8.2006)
LiVentura
Správný pohled..(28.7.2009)
Šandík
Dokument nesmírně silný už pro samotné téma, navíc dobře režírovaný a zajímavě proložený dobovými filmovými záběry.(7.8.2008)
kinderman
Někdy je dobré se ztišit a naslouchat starým lidem, zvlášť pokud mají co říct, jako protagonistka tohoto dokumentu o odvaze stát za svým názorem, síle vězeňského přátelství a zrůdnosti bolševického režimu. Bohužel, staří lidé jsou dnes bráni spíše jako ti, kteří ujídají ze společného koláče, a největším přáním (jakékoli) vlády by bylo, aby člověk dřel do úmoru a „zakukal“ těsně před dosažením důchodového věku.(10.8.2008)