Reklama

Reklama

Šoa

  • Francie Shoah
Trailer 1

Obsahy(1)

Shoah představuje nestandardní dokumentární dílo zabývající se holocaustem. Více jak devítihodinový snímek je výsledkem pětadvacetileté práce autorů a neobsahuje žádné dobové záběry z války nebo obodobí těsně po konci války. Skládá se výhradně z výpovědí očitých svědků. Přeživší účastníci tehdejšího dění dostávají šanci zprostředkovat ve filmu svoje rozmanité zkušenosti a zachovat je tak pro další generace. Jejich vzpomínky často ožívají při návštěvě místa činu (např. tábor Treblinka), často to však není vůbec třeba. Zachycení výpovědi této odcházející generace je hlavním úkolem filmu, čemuž také Lanzmann mnohé podřídil. Vzniklo tak svou délkou i charakterem unikátní dílo, které v mnoha směrech překračuje hranice "pouhého" dokumentu. (jakub.uck)

(více)

Diskuze

jiriluk

jiriluk (hodnocení, recenze)

Přišlo mi, ze občas Lanzmann pokládá velmi sugestivní otázky, za účelem ty lidi rozplakat. Někteří by jistě rádi uz zapomněli a žili v přítomnosti. Pláč asi ma ty lecebne účinky a vyvolané vzpominky pomáhají obětem se s tim vypořádat, ale to asi nemělo byt v rámci filmu, ten byl sugestivní az dost. Přišlo mi to jako vydirani, diváka i oběti. Film super ! :)

MurielRezek

MurielRezek (hodnocení, recenze)

Z filmu čerpal inspiraci román Jonathana Littella Laskavé bohyně ("Les Bienveillantes"). Knihu - více jak osmisetstránkové memento za mrtvé- vydalo nakladatelství Odeon v roce 2008.

bangee

bangee (hodnocení, recenze)

To KundaZdech - je pravda, že lidé nejednají černobíle, že nemají pouze a jenom jednu identitu a že nehrají pouze jenom jednu roli (v pojetí E. Goffmana)... Vůbec pěkně o mechanismech holocaustu píše Z. Bauman v knížce modernita a holocaust, kde právě zdůrazňuje roli byrokratizace, racionalizace, čili modernizace a ztoho vyplyvající roli odosobnění...

KuZd

KuZd (hodnocení, recenze)

tento film je pro me vrcholnym dilem na židovskou tématiku za obdobi WWII. Nekolikahodinovy epos a svedectvi utrpeni, krivdy, sadismu a byrokratickeho kolosu na smrt. Jedna z myslenek filmu, ktere zaznely jsou pro me zcela zasadni pri posuzovani otazky chovani jedince v extremnich pripadech:"Vzdy kdyz potkam nejakeho dobraka, co mi nabizi nejakou sluzbu, jidlo, penize a je pratelsky, vzdycky si polozim otazku... jak moc zversky by se tento clovek asi choval, kdyby pracoval v Osvetimi" (citace neni doslovna je to nekolik let zpet, co jsem ten film videla).... Lidi nemaji role cernobile jako tomu byva ve filmech, aneb ten sadista, jehoz naplni prace je mlatit zidovske vezne, pote co prijde domu, je ten nejgalantnejsi muz a vzdelany mlady intelektual.

jakub.uck

jakub.uck (hodnocení, recenze)

K tomu všemu snad jen jedna poznámka - Ti, kteří pochopili, o čem ten film je a především K ČEMU ten film je, nemohou hodnotit jinak než plným počtem nebo nedat hodnocení žádné. V každém jiném případě nedává hodnocení žádný smysl ... protože tenhle film je opravdu jiný a o něčem jiném než všechny ostatní. Kdo ho opravdu viděl a pochopil, co se tam na plátně děje a proč se to děje, měl by vědět, o čem mluvím.

formelin

formelin (hodnocení, recenze)

ano, ja to třeba viděl celé.. a pak jsem si pouštěl ještě něco zpětně..

byfo

byfo (hodnocení, recenze)

Eodeon: Tak myslel jsme tím,že nedává schválně jen smaý odpady všeobecně uznanejm dobrejm filmům,má nějakej svůj vkus apod. Jinak by mě zajímalo,kdo z těch 122 lidí,co to hodnotili to viděl celý............přiznejte se:)

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

Nevím jak to říct André, ale tímto jsme se dostali do začarovaného kruhu, z kterého se nejde dostat. Vím, že jsi chtěl přispět do mlýnku a tím ukázat své znalosti historie a dokonalého přehledu. Možná si i rýpnout, aby jsi mohl jíst s klidným vědomím spát. Ale pokud mi vyčítáš, že nadhodnocuju nepravdivou "sračku" (pravděpodobně podle tebe). Pak schazuješ uživatele, kterých se zastáváš. Protože oni tento dokument hodnotili z "filmařského" hlediska, ne z obsahového. Takže když ti já řeknu, že Schindlerův seznam jsem hodnotil z užasné filmařské práce a historku o Oskarovi jsem bral s rezervou, nevím co na to řekneš. Pravděpodobně se ale podíváš znovu do mého profilu a vytýhneš další "špínu", kterou by jsi mohl použít, abys měl poslední slovo, že?:-)))

Uživatel Andreas smazal svůj příspěvek.

cinefob

cinefob (hodnocení, recenze)

Ach Zecku, Zecku... Ty jsi megakýčař (vycházíme-li ovšem z Kunderova pojetí kýče, který dle jeho mínění vzniká v okamžiku, kdy jsi dojatý nad tím, jak jsi se pěkně dojal). Je taky docela zábavné, jak málo tolerance a lásky - vzhledem k tvé nadprůměrně rozvinuté schopnosti empatie - dokážeš vůči bližnímu svému projevit...

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

Zábavné, jak "diváci" mohou sledovat tento dokument, v kterém přeživší mluví o hrůzách, které zažili. Pak mu v konečném hledisku dají jednu, dvě hvězdičky za chvilkové "nudění" se při sledování trochy zeleně.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Taky bych si dokazal predstavit best ofku, bez tech dlouhych pochodech krajinou, ale berme to jak to je a přijde mi, že ty odpady a jedny hvezdicky jsou spise na truc nez na cokoliv jineho, byt beru, ze se vam zpracovani libit nemuselo...

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Nedovedu si představit, že by na téma holokaust mohlo být natočeno ještě něco "víc".

cinefob

cinefob (hodnocení, recenze)

Ajantis: Tak vidíš, já to věděl... A ten jeden, který to přežil, předpokládám, za Tebe napsal ten komentář.:-)

Pedestrian

Pedestrian (hodnocení, recenze)

Já tedy viděl jen pár minut (a to, když jsem přehazoval kazety ve videu), a už teď se nemůžu dočkat, až to dám jednoho pěkného dne na jeden zátah. Už jen z těch 5-10 minut, co jsem viděl, to na mě působilo velmi sugestivně.

Ajantis

Ajantis (hodnocení, recenze)

PeterN: Dobře, přiznávám. Nechal jsem na film koukat tři své otroky a zatímco jsem se oddával pozemským radovánkám, oni museli pozorně koukat a pak mi to dopodrobna převyprávět. Dva z nich to nepřežili.

Ajantis

Ajantis (hodnocení, recenze)

PeterN: Líbí se mi ta myšlenka hodnocení holokaustu samotného. Pokud tomu tak skutečně je, o čem vypovídá, že má holokaust na čsfd téměř 100%? :-)

Ajantis

Ajantis (hodnocení, recenze)

Všem pochybovačům o lidských schopnostech: Já jsem Šo´a na jediný zátah opravdu dal, a skromně si myslím, že nejsem jediný. A ne, neusnul jsem u ní. :-)

cinefob

cinefob (hodnocení, recenze)

Lidi, film jsem neviděl, resp. viděl jsem jenom pár několikaminutových pasáží, které mě o vysokých kvalitách filmu naznačených vysokým hodnocením tady na ČSFD, nijak nepřesvědčovaly. Měli byste si především uvědomit, že hodnotíte filmové zpracování tématu (které může být lepší i horší), ne holocaust samotný.

byfo

byfo (hodnocení, recenze)

tak jako některý lidi,cop choděj "diskutovat" na novinky.cz je lepší nekomentovat:)

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

Možná je to vážně "inteligentní" neonacista, co si myslí, že tento dokument je pouhý výmysl. Holoucaust se nestal a koncentrační tábory vystavěli spojenci po konci války. Když člověk občas zajde na diskuzi na Novinkách.cz, dočte se mnohem horší věci od těchto idiotů, který mají přehled na urovni první třídy základní školy.

byfo

byfo (hodnocení, recenze)

jinak ten týpek magi1000 ,co tomu dal odpad!.......jinak hodnotí clekem inteligentně,jak sem se díval,tak to nechápu

JanKukulín

JanKukulín (hodnocení, recenze)

už jen čtyři hodiny, ale nemůžu se od toho odtrhnout....max. když si jdu zapálit na balkon, ale tam na to hledím skrz okno a alespon ctu titulky

byfo

byfo (hodnocení, recenze)

dávaj tam i nějaký reklamy??????.............páč mylsím,že u 9 hodinovým filmu by jich pár celkem bodlo(zajít na záchod,v klidu se najíst apod. pokud nechcete přijít fakt vůbec o nic)

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

Je to spíš debil, který viděl ukázky v TV, řekl si ohodnotím si další film (co sejde na tom, že jsem to neviděl). Přišel sem a když viděl 100%, řekl si - tak tohle musím zkazit.

formelin

formelin (hodnocení, recenze)

no spíše to bude neaky multak nebo podobny zjev.. dokument je teda zajimavej i bez pouzitych archivnich zaberu.. mno jeste 7,5 hodiny..

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Že se vždycky najde kretén, který musí příliš dobře hodnocenému filmu fláknout odpad!... :-(

Reklama

Reklama