V pasti
USA, 2005, 103 min
David SladeHudba:
Harry EscottHrají:
Patrick Wilson, Ellen Page, Sandra Oh, Odessa RaePlakáty
Čtrnáctiletá dívka Hayley Stark potkala na internetu okouzlujícího fotografa Jeffa Kohlvera a po následném setkání přijala pozvání navštívit jeho dům. Jeff však není jen tak obyčejný fotograf...
Hayley je chytrá čtrnáctiletá holka. Ale i chytré holky dělají chyby. Přes internet se seznámí s Jeffem, módním fotografem lehce přes 30. Dají si sraz v kavárně a pak vyráží do Jeffova domu na předměstí Los Angeles. Ačkoliv je Jeff uhlazený profesionál, na jejich setkání je něco zneklidňujícího. Proč tak bystrá holka vstupuje dobrovolně do domu prakticky neznámého staršího muže? Co vedlo Jeffa, aby ji pozval? Náhodný pokec po síti, fotografování nebo skrytý záměr?
Pouhé dvě postavy rozehrávají napínavou hru, která nenechá diváka v klidu až do samého závěru. Přes ožehavé téma není film prvoplánově provokativní ani přehnaně moralizující. Daleko lépe než krev a sex funguje napětí, zvyšovaném pozvolným odhalováním motivů obou postav. V pasti se pohybuje mezi psychologickým dramatem a thrillerem. Film spočívá na výborných výkonech dvojice herců v hlavních rolích: Patrick Wilson hraje Jeffa a mladá Ellen Page ztvárnila roli Hayley. Doslova vynikající je širokoúhlá kamera, která dokonale využívá možností rozlehlého moderního interiéru Jeffova domu. (oficiální text distributora) -
Internet je místo neomezených možností. Lidem denodenně slouží k zábavě, k práci, k nabývání nových vědomostí a v neposlední řadě také k seznamování se s dalšími lidmi. Ale internet je také velmi anonymní, nikdy nevíte na koho můžete narazit. A právě přes internet se seznámily hlavní postavy snímku V PASTI. Mladá a sebejistá dívka Hayley a Jeff - možná trochu podivínský fotograf ve středním věku. A to, co následuje, je působivé psychologické drama... Mrazivá hra na kočku a myš, kde si však nemůžete být jisti, kdo je kořist a kdo lovec... (havLord)
kOCOUR
Velmi příjemně vyvedené stylistické cvičení se špičkovými hereckými výkony. Bohužel mám pocit, že takhle střídmě načrtnutá premisa by se vešla i do jedné hodiny a všechno by odsýpalo mnohem zábavněji. A V pasti by byl rázem geniální film.(24.11.2006)
Tosim
Znám pár žen, které by toho byly schopné a to by chlap nemusel provést zrovna nic tak odporného. Jenomže to by nebyly čtrnáctileté (ani sedmnáctileté, kolik Ellen Page doopravdy je) holky, ale dospělé ženy. A tenhle zásadní logický fakt musím OPRAVDU v celkovém hodnocení zmínit.(5.12.2006)
Isherwood
Výchovný apel se vztyčeným ukazovákem ohledně schůzek s neznámými lidmi z chatu je ještě skousnutelný. Ale od chvíle, kdy začne hra na samozvaného žalobce, soudce i kata, která má být jakousi satisfakcí za všechny zneužívané děti, stane se film nechutným konstruktem. Logika si dává pauzu a režisér spoléhá pouze na kameramana se zálibou ve filtrech a rozostřování. Není to však nic proti slečně jménem Ellen Page. Ta totiž ve svých (tehdejších) osmnácti letech rozhodně nevypadá na čtrnáct, ale svou protivností trumfuje i ty nejprotivnější spratky ze všech koutů kinematografie. Jedinou funkční scénou je tak až samotný závěr na střeše (emoce, logika, věrohodnost), což je ale na stominutový film zatraceně málo.(6.9.2007)
Matty
Hustý thriller, kterému bych vytknul jedině občasné podřizování logiky působivosti. 85% Zajímavé komentáře: Renton, pshimi, Nick Tow , mm, Balu..., castor, BobStClar(15.7.2007)
Djkoma
Drsná hra na kočku a myš, v které se role zajímavě obrací a děj postupuje pomalu, ale jistě do svého mrazivého závěru. Ellen Page si zaslouží potlesk za svou postavu (ať je sebevíc nereálná) a hned bych tento snímek pouštěl jako takové varování pro všechny "pedofily" a vidělo by se zda je ta láska přejde nebo je to "opravdu" vrozené. Za některé věci by se mělo trestat a tento film to dokazuje všemi silnými zbraněmi, které má. Atmosférou, herci a velmi pevnou rukou režiséra, který od začátku do konce přesně ví co a jak chce mít na plátně.(4.12.2007)
Renton
Scénář: Brian Nelson .. Psychologický Dexter v sukni právě započal svoji práci... Na letmý pohled si nelze nevšimnout značně vykonstruované zápletky, která si nese morální podtext a je silná v detailech, bohužel je však nepřiměřeně ředěna únavnější debatní skladbou děje a nedostatečným nahlédnutím pod motivační karty, které by dopadu děje jistě pomohly. I tak snímek s minimem prostředků toho dost nabízí. Dvě postavy - chlap a dívka (cmuk Ellen!) - jedna herecky lepší než druhá, jeden malebný dům, který slouží ke spoustě stylizovaných kompozic a atmosféra stavěná na minimu hudby a práci kamery. Pokud přistoupíte na fakt, že bystrá čtrnáctiletá dívka je schopná mnohého, máte téměř vyhráno. 70%.(29.3.2007)
Faye
Tak hra na kočku a myš to je, to v každém případě. Dokonce pozoruhodná hra se skvělou Ellen Page v roli Hayley a některé situace (např. nejbanálnější operace) budou, hlavně pro muže, nezapomenutelné. Ne všechno je v Hard Candy vyjasněno a ne všechno je jednoznačné, hodně odpovědí zůstává na vlastní interpretaci. Přesto (a možná právě proto) dokáže, a to s minimem herců a téměř bez hudby, držet celou dobu v napětí. Takže na závěr už jen varování. Vypadá to, že každý, kdo používá internet na seznamování, není normální. : -)) .(10.8.2006)
Malarkey
Rozporuplně...nějak takhle se na mě tváří film poté co jsem měl možnost ho shlédnout. Ač se mi příběh zdál divný až trochu nechutný po chvíli jsem opravdu nečekal jak se otočí o 180 stupňů...a od té doby jsem to sledoval s otevřenou pusou a čekal na další minuty co se stane....celou dobu mě nenechal chvíli odpočinout a rozhodně mě jak průběh tak konec celkem dost překvapil. Ve filmu se objevili pouze tři herci...abych se přiznal tak znám pouze Sandru Oh z Bokovky ale ta se tam objeví celkem asi ani ne minutu. Rozhodně thriller jak vyšitej šmrncnutej psychologickým dramatem, na který opravdu jen tak nezapomenu. --- Co bys řekl kdyby tu Denise teď byla? – Řekl bych pomoc!! Teenager mi chce ufiknout koule zavolej policii.(15.9.2006)
Cervenak
Zrežírované to je dokonale - už len spôsob, akým sa Slade hrá s farbami, jasne vypovedá, že tento režisér presne vie, čo a ako chce vyjadriť. Film však kazí nevyrovnaný výkon Ellen Page, ktorý je miestami fascinujúci, miestami vyložene nepresvedčivý (je zaujímavé, že najprirodzenejšia je na začiatku, keď je to ešte dobré dievčatko, keď si však v bonusoch na DVD pozriete rozhovor s ňou, zistíte, že v civile má omnoho bližšie k tej druhej polohe... brrr!). Celkovo pôsobivé, ale už na druhý deň po zhliadnutí z toho vo mne veľa nezostalo. Napriek tomu v rámci filmov "dvaja ľudia vo vyhrotenej situácii v uzavretom priestore a s rezaním do ľudského tela" určite lepšie ako Saw.(7.11.2007)
Enšpígl
Film beru jako útok na moje koule. Zejména hlavné scéna, pane bože na nebi, celou noc pak jsem musel svoje koule utěšovat, že tohle se jim nestane. Dalších výhrad už k filmu nemám. Slušná psychárna, které kralovaly herecké výkony Patrick Wilsona a Ellen Page. Zejména Ellen Page, tak půvabná mladá dívka a já bych se na ní po tomhle filmu neopovážil ani křivě kouknout.(12.2.2008)
AngelAngie
Když jsem tenhle film viděla poprvé, dala bych mu tak maximálně 2 hvězdy a to bych ještě hledala, čím by se je zasloužil .. Ellen Page mi byla maximálně nesympatická a pořád jsem jen fandila Patrickovi a litovala ho, jenže když jsem se na film dívala podruhé, zjístila jsem, že ta prvotní nechuť byla způsobená jen špatným načasováním. Tohle je opravdu vynikající dílo .. a Ellen Page? Nedám už na ni dopustit .. co ta už za tu dobu vše dokázala ..(18.11.2006)
Superpero
No nudit se u toho asi nebudete. Celé je to dobře a vlastně i dost originálně vymyšleno a hlavně velice zručně natočeno. David Slade rozumí vizuálům a ten film vypadá setsakra cool na to, že se celej odehrává v bytě. Občas mi to trochu skřípalo v dialogách. Když Ellen Page mluvila hrozně chytře a sofistikovaně, cítil jsem závan kalkulu k dosažení co největší mrazivosti, jenže třeba rozjařená Kathy Bates z "Misery" mi naháněla mnohem větší hrůzu. Herecky zvládnuté slušně, ale když se sebou Patrick Wilson škube na stole a řve, působí to už spíše groteskně. Dost by mne zajímalo, jak by si s touto látkou poradil takový Alfred Hitchcock.(13.2.2008)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $1,024,640║Tržby Celosvetovo $7,022,209 ║(19.6.2009)
Shadwell
V pasti funguje vše na obráceném principu – muži jsou v područí žen, vyvrhelové v područí nevinnosti a divácký požitek v područí disturbingu. V čem se film naopak podobá ostatním, je výtečná režie na úkor drobátko vykonstruovaného děje.(13.11.2007)
Tom Riddle
Obsahuje náznakovité spoilery. V podstatě se můžu podepsat pod komentář havLorda (díky za tip :o) Atmosféra je vážně hodně hustá. Vydatně tomu napomáhají oba ústřední představitelé, kteří hrají jako o život, stejně jako (téměř) absence hudby, opravdu působivé. Příběh má sice pár děr, ale syrovost podání a dost opravdu silných scén stojí za to, tuhle maličkost přehlédnout. Nehledě na to, obě postavy jsou vážně hodně dobře propracované, mají mnoho vrstev, a moje sympatie se často přelévaly z jednoho na druhého a zase zpátky, což bylo asi účelem, a povedlo se to na sto procent. Pod nenápadným názvem, a stejně nenápadným vzhledem se skrývá opravdová bomba.(9.9.2007)
kiddo
Neříkám, že koukat půl hodiny na Patricka Wilsona, kterak je svázaný s pytlíkem ledu na obnaženém rozkroku, není výborná podívaná, ale podobné scény přesně ilustrují průšvih, z kterého film nevytáhnou ani vysoce nadprůměrné herecké výkony, a sice totální doslovnost. A co je nejzábavnější, i přesto že tvůrci protáhnou postavy i tím nejzapovězenějším bahnem, ani tehdy nemám pocit, že by jednotlivé scény šly nějak na dřeň. Herci se v tom patlají sami, oporu nemají ani ve schematickém scénáři s nulovou psychologií postav, ani v kameře, která jen po bournovsku samoúčelně lítá ze strany na stranu, ani v režii, která nedokáže vytěžit napětí ani z toho, že vlastně vůbec nevíme, kdo je tu ten záporák. Důsledkem toho je, že si vytvořím averzi k oběma postavám, a když se dozvím rozřešení, které přichází o půl hodiny později, než by bylo záhodno, přijde mi vykonstruované a je mi už v podstatě ukradené. Pokud nedokážete předpovědět vše, co se stane mezi prvním drinkem a závěrečnou zpovědí, měli byste se vážně zamyslet nad svou schopností úsudku.(25.8.2009)
movie
Tohle se snad ani nedá okomentovat. Nejdřív vás to děsdně štve a nakonec sedíte přikovaní do křesla! Technicky i herecky skvělé, v závěru parádní Blonde Redhead! Jasné 4*(21.11.2006)
Lateef
Naprosto ultimátní psychologické drama. Více než působivé scény. Fenomenální herecké výkony. Omračující dialogy. Skvělá režie. Nejlépe uděláte, když si o snímku nic nepřečtete, budete více než štědře odměněni. Do filmu jsem se vpíjel očima, po celou dobu jsem ani jednou nemrknul, aby mi neušla ani setina stopáže a po závěrečných titulkách jsem si omráčen došel pro hadr, abych utřel to moře slin na podlaze pod sebou. Až tehdy jsem si uvědomil, že jsem měl celých 100 minut hubu dokořán, asi tak jako ta maska z Vřískotu...(25.10.2007)
Jossie
Nemohla jsem si pomoct, ale hlavní hrdinka mi postupem času lezla na nervy čím dál víc a to by možná v tomhle druhu filmu neměla a navíc to co bylo na filmu v první půlce zajímavé, bylo nakonec příliš dlouhou stopáží až přehnané. Vadilo mi také přiliš mnoho otázek, které zůstaly nevysvětleny. Jinak herci byli výborní a příběh sám o sobě ušel. Až na tu uvěřitelnost.(3.10.2006)
EdaS
Zatraceně ostrý a kontroverzní psychologický thriller, ve kterém na diváka čeká nejedno překvapení. To, jestli si člověk tenhle film užije, závisí do značné míry na schopnosti uvěřit hlavní hrdince její vyzrálost, znalosti, schopnosti a motivaci. Někdy je to trochu "over the top", ale jako celek se jedná určitě o moc působivý (místy pro pány snad až trýznivý) snímek. A Ellen Page je fantastická.(12.11.2006)
| V kinech ČR od: | 23.11.2006 |
|---|---|