Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

Borat 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý pohled do několika rodin. Na Manželské etudy jsem se díval hlavně kvůli mé tetě přes koleno (Zuzana a Stanislav). Také jsem se dozvěděl ze zákulisí, že paní Třeštíková moc štědře nezaplatila, na to že tam handrkovala nějakých pár let, ale o to nešlo. Je zajímavé sledovat rozdíl několika let v několika málo minutách, to je asi hlavním tahákem dokumentu. Nic zas tak extrémně dobrého to taky nebylo. Plusy+: Moje teta, nápad Mínusy-: nemusim Třeštíkovou Hodnocení:|80%| ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Časosběrné dokumenty jsou zajímavé už samy o sobě, a pokud se jich ujme prvotřídní režisérka, jakou Helena Třeštíková bezesporu je (a která, když je přesvědčena o nudném výsledku své snahy, je schopna spálit i 83 hodin materiálu o Gottovi, shromažďovaných po několik desítek let), je o kvalitu postaráno. Nenechala jsem si ujít jediný díl. To, že jsem byla po každém z nich silně flustrovaná, je už věc jiná. ()

Reklama

axiom 

všechny recenze uživatele

Velice silný dokument, dá se řící ta pravá reality show. Je to opravdový pohled do života daných dvojic, pohled spojený s kontrastem mezi jejich manželskými začátky a dnešním životem lidí středního věku s dospělými nebo dospívajícími dětmi, i s předělem změn devětaosmdesátého roku dopadajících do dnešní reality. Počátky byly podobné tak jako náš život v osmdesátých letech, kdežto dnes jsou jejich osudy velmi různorodé. I tak malý vzorek obráží statisticky problém rozvodovosti - polovina párů je rozvedených. Já jsem sledoval původní cyklus před dvaceti lety (ten byl vždy zopakován před novým dílem) a o to více jsem očekával pokračování. A mohu s čistým srdcem říct, že mně nezklamalo. A nestydím se ani za slzy v závěru 5. dílu. I to je život. ()

Maras.L 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé sledovat rozdíly ve stylu natáčení dokumentu tehdy a dnes. Nejvíce to pak vynikne, když se řeč dokumentu obrátí k politickým otázkám. Ty v první fázi vlastně ani nebyly položeny a proto v druhé části působí tak výrazně. Je také trochu škoda, že druhá část byla mnohem více věnována pouze manželovi a jeho úspěchu. Z tohoto hlediska byla starší polovina jistě zajímavější. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Mě tento, dle mého názoru přeceňovaný formát, nijak neokouzluje a nebaví. Nikdy nemůže jít o autenticitu, protože je tu vždy přítomen objektiv kamery a minimálně tři lidé ze štábu, kameraman, režisérka a zvukař. Tak jak se chcete chovat tak jako, když jste sami? Navíc mi tento experiment přijde jako taková lepší Peep Show. Koho budou třeba za 50 let zajímat tyto postavičky, kterým se dala důležitost, protože si je režisérka náhodně vybrala? Čím jsou jinak zajímaví, aby se o nich točila tato sága? Přitom chybí dokumentárně zpracovat řadu významných osobností našich dějin. Ale to není holt tak populární, zde si dokumentarista velkou popularitu nevydobude. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama