Východ-Západ

Francie / Bulharsko / Rusko / Španělsko, 1999, 121 min

Régis Wargnier

Patrick Doyle

• Houdini

Oscar 1 nominace: Cizojazyčný film(25.6.2004)

Další zajímavý obraz poměrů v Rusku koncem 40. a počátkem 50. let. Působivě natočený film, okořeněný vynikajícími hereckými výkony zejména Olega Menšikova, Sergeje Bodrova a Sandrine Bonnairové.(10.12.2002)

Tento film prosumel nasimi kiny bez jakekoli odezvy a pritom se jedna o poutave natoceny pribeh ruskych emigrantu, kteri se vraceji po valce do sve rodne zeme, ktera jim ovsem pripravi necekane privitani. Nasledny vyborny popis na jedne strane dokonaleho zapadnuti hlavniho hrdiny do systemu a na strane druhe hrdincina vzpouzeni se systemu je korunovan velmi emocne a bravurne natocenym utekem za svobodou.(31.7.2002)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,775,520Tržby Celosvetovo $4,600,000(16.7.2010)

Před mým komentářem tento film, natočený podle skutečného příběhu, tady komentovalo pouze 9 uživatelů (počítám-li i technické údaje od Houdiniho a Danečka), hodnotilo 140. Přitom je to film, který bere dech. Základním symbolem je voda. Její nekonečnost proráží příď lodi už při počátečních titulcích. Ubíjející stereotyp při plaveckém tréninku zároveň dává naději svobody - možnost útěku při sportovní akci. Kontrast bazénového zázemí a nadšeného tréninku v jezeře - teplá voda v bazénu x chladným vztahům na jedné straně a studená venkovní voda x vřelým vztahům. Nedostatek vody zobrazuje sovětskou socialistickou každodennost v nájemním domě - pokoje i užívání vody na příděl. A souboj s otevřenou mořskou vodou při útěku = plavání za svobodou, která má mnohem větší cenu než všechny medaile. Film řeší hrůznou komunistickou sovětskou politiku, která rozděluje lidi, poznamenává jejich osudy. Už při návratu domů rozehrává Alexej Golovin karetní hru s pasy. Trumfy ovšem nedrží sympatický lékař vyznávající se z lásky ke své francouzské ženě Marii, ale všemocná strana. Ta sama určuje pravidla a z lidí dělá loutky. Při výstupu z lodi v přístavu se po zastřelení jednoho z navrátilců rozsvítí světlo a film začíná... Ještě že byly takové víly, jakou zahrála Catherine Deneuve.(8.7.2008)

Mimořádně zajímavý film. Nestává se mi to při sledování filmů často, ale v tomto případě jsem se nechal zcela vtáhnout do děje. Zážitek přímo strhující. Snímek je natočen tak, že i když víte, jak vše dopadne, hravě se dokážete na něj podívat i několikrát za sebou. Kdo však čeká nějakou levnou podívanou, u které bude moct dělat ještě něco jiného, tak ten z filmu nic mít nebude. Sledování vyžaduje celého člověka!(27.9.2008)

• danecek24

57. Zlatý Glóbus za rok 1999 - nominace (1) - Nejlepší cizojazyčný film - Francie(9.12.2008)

Dobře zvolená zápletka, dobře zvolené herecké obsazení. Zpočátku film působil sympaticky evropsky, ale postupem gradujícího děje se čím dál více měnil v klasický snímek hollywoodského ražení s nezbytnou dávkou sentimentu a divácky vděčných scén. Na druhou stranu však díky tomu má film docela rychlý spád a rozhodně působí nenásilně. V tomto případě je tedy nominace na Oscara očekávaná, ale rovněž můžu říct, že zasloužená.(30.10.2007)

Strhující, působivé, bohužel jsem nenahrála a pochybuji, že se při vkusu programových šéfů TV stanic s tímto filmem ještě někdy setkám, přitom bych ho opravdu strašně ráda viděla znovu. Tak jako spoustu výborných a hodnotných filmů, které kdoví proč nikde nedávají a asi dávat nebudou (např. Smrt v přímém přenosu s Romy Schneiderovou, Griffin a Phoenixová s Peterem Falkem, Poslední adresa, Cestující v dešti a francouzské+italské politické kriminálky vůbec). Ach jo....(17.5.2010)

Východ-Západ měl zprvu veliké možnosti, veliké jako matička Rus. Bohužel celé to Wagnier utopil v natahované nudě, bez pořádného dramatického uchopení a propracování. Škoda, protože na téma lidské naivity a hlouposti s vlasteneckým oslepnutím ke vzpomínkám lze natočit velký film. Škoda, ale jen pro herecké výkony se do filmu vyplatí investovat čas.(28.4.2010)

• d-fens

ocenenia : Oscar 2000 - Nominácia na najlepší zahraničný film(1.2.2012)

Mám slabosť na francúzsko - ruskú kinematografiu, aj keď neodráža skutočnú realitu a vykreslenie sovietskej totality vyznieva veľmi jemne.(9.12.2006)

Úplně zlý to není, ale zase tolik bych to nepřeceňoval. Zlatej Pianista. Tady teda ani 1 mrtvý a ani 1 vážně zraněný i tak docela pěkné drama. Ovšem jet z Francie do SSSR může napadnout jen lehkomyslného.(9.11.2011)

Prvním problémem je už výchozí situace, zabraňuje mi vcítit se do postav, protože jejich čin mi připadá naprosto nepochopitelný - Stalin po 2.světové válce nabídl svým občanům, kteří po říjnové revoluci emigrovali ze země, aby se vrátili a oni to UDĚLALI (ještě u toho pili a zpívali) a pak nemohli uvěřit tomu, že v jejich zemi jsou porušována lidská práva... Druhá závada tkví v sovětských reáliích, kde se o zlu spíše mluví, než aby nám bylo ukázáno. Dál mi vadí, že propracovány jsou pouze charaktery tří čtyř hlavních postav, zbytek jsou karikatury a figurky. A nakonec výtka tuzemským distributorům - český dabing je dost nesmyslný ve filmu, kde se mluví střídavě rusky a francouzsky a je dost důležité, zda ta či ona postava zrovna rozumí. Přes všechny uvedené výhrady musím, říct, že se mi to nakonec vlastně celkem líbilo, hlavně díky tomu, že ústřední postavy byly zajímavě napsány a zahrány.(7.2.2009)

Strhujici, misty velmi depresivni drama v plne evropskem stylu odehravajici se v povalecnem Rusku . Po valce si Rus odvede do sve vlasti Francouzku se kterou se ozenil. To jeste ani jeden s nich netusi (hlavne ona) do jake doby vlastne miri. Ke konci jim budete opravdu se zatajenym dechem fandit. Tenhle typ filmu proste muzu :-)(8.8.2005)

Prosim vas, za zadnou cenu se nevracejte do Sovetskeho svazu! Catherine a Oleg o tom vi sve.(6.4.2011)

S postupujícím dějem mě tenhle film přestával bavit...nevím proč?(20.1.2003)

Po delší době jsem zase objevil vynikající evropský film, který mě dokázal napnout a vtáhnout do jednoho z příběhů, jaké psala historie Evropy 20. století, v tomto případě do osudu ruských emigrantů po "repatriaci" ze Západu, což je téma, o kterém jsem toho doposud tolik neslyšel. Velkým kladem pro mě byly herecké výkony. Menšikov se s bravurou vypořádal s francouzštinou, mně dosud neznámá Sandrine Bonnaire byla naprosto excelentní a toho Césara by si byla určitě zasloužila. A samozřejmě Catherine Deneuve svou roli zahrála s obrovským šarmem, uvěřitelností a přirozeností, i když nedostala moc prostoru ukázat motivaci její obětavé a riskantní pomoci rodině hlavní hrdinky.(31.10.2010)