foto

Catherine Deneuve

  • nar. 22.10.1943 (73 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Model francouzské elegance, kultivované smyslnosti a jedna z nejrespektovanějších hereček francouzského filmu, Catherine Deneuve vytvořila tento typ na základě hraní série rolí krásných a chladných dívek pro režiséry jako Roman Polanski.

Dcera francouzského divadelního a filmového herce Maurice Dorléaca se narodila v Paříži, 22. října 1943 a její filmové začátky se datují rolí ve filmu LES COLLEGIENNES (1956), když jí bylo právě 13 let. Pak hrála ve filmech režisérů jako Roger Vadim (který se stal otcem jejího dítěte). Skutečný průlom však přišel až později, bylo to s rolí v muzikálu LES PARAPLUIERS DE CHERBOURG (1964). Tento začátek k tomu, aby se stala hvězdou navíc doprovodily již zmiňované série archetypálních rolí chladných žen v domácnosti, které podnikají nerozvážná milostná dobrodružství. První byl film REPULSION (1965) a po něm BELLE DE JOUR (1967). Následující filmy pomohly dotvořit její pověst nepřekonatelné a pozoruhodné herečky své generace. Svůj talent předvedla ještě v tomtéž roce rolí v muzikálu DEMOISELLES DE ROCHEFORT, kde vystupovala společně se svojí skutečnou sestrou Francoise Dorléac.

Catherine Deneuve pokračovala v práci nezměněným tempem také během sedmdesátých let. V roce 1973 hrála ve snímku A SLIGHTLY PREGNANT MAN s Marcellem Mastroiannim. Nějaký čas byli partneři také v osobním životě (jejich dcera je herečka Chiara Mastroianni). Bohužel nebo naštěstí se Catherine vyhýbala práci v Hollywoodu. Objevila se však v amerických filmech jako THE APRIL FOOLS (1969) a HUSTLE (1975). Její filmy z této éry však bývají zařazovány do série komerčních počinů vztahujících se k její reprezentaci parfémů Chanel (ostatně v dalším desetiletí byla vytvořena speciální kreace parfému Catherine Deneuve). V průběhu osmdesátých let se objevila ve filmu Francoise Truffauta LE DERNIER MÉTRO (1980) a Tonyho Scotta THE HUNGER (1983). V dalším filmu Deneuve hrála bisexuálního vampa vedle Davida Bowieho a Susan Sarandon. Tahle role jí v Americe přinesla nesmazatelný status popularity mezi lesbičkami a umělecky založenými teenagery...

V devadesátých letech vytvořila řadu rolí zahrnující tu ve filmu INDOCHINE (1992), za kterou získala cenu Francouzské akademie a oscarovou nominaci za nejlepší herečku. Ve dvou filmech režírovaných Andrém Téchiném MA SAISON PRÉFÉRÉE (1993) a LES VOLEURS (1995) hrála sestru Daniela Auteuila. Rok 2000 přinesl mnohem kritičtější pozornost okolo Caterine Deneuve, když hrála vedle islandské zpěvačky Bjork v melancholickém muzikálu DANCER IN THE DARK. Přes kritiky, které zahrnovaly obě krajnosti získala právě za tento film Palmu z MFF v Cannes.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

2016 Le cancre
2015 Catherine Deneuve lit la mode (TV seriál)
Hlavu vzhůru!
Zbrusu Nový zákon
2014 Neodolatelný muž
Tři srdce
Ve dvoře
2013 Vlastní cestou
2012 Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva
Linhas de Wellington
O Theos agapaei to haviari
2011 Les yeux de sa mère
Milovaní
2010 I pro lásku se zabíjí - a.z.
Muž, který chtěl žít svůj život
Profesionální manželka
2009 Bancs publics (Versailles rive droite)
Irène
La Fille du RER
Matky a dcery
Švihák ajťák
2008 Chci to vidět
Mé hvězdy a já
Vánoční příběh
2007 Danielle Darrieux, une vie de cinéma (TV film)
Frühstück mit einer Unbekannten (TV film)
Místo něho
Persepolis
2006 Bratrstvo kamenů
Héros de la famille, Le
2005 Taková normální královská rodinka
Vacances de Noël, Les
2004 Časy se mění
Králové a královna
Princesse Marie (TV film)
2003 Nebezpečné známosti (TV seriál)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Um Filme Falado
2002 Nebe na dosah
8 žen
2001 Mušketýr
Naprosto úžasný
Paleček
Vracím se domů
2000 Tanec v temnotách
1999 Book That Wrote Itself, The
Čas znovu nalezený
Pola X
Tchyně
Vent de la nuit, Le
Východ-Západ
1998 Place Vendôme - Svět diamantů
1997 Généalogies d'un crime
Sans titre
1996 Děti noci
Inconnu, L' (TV film)
1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
Klášter
1994 Šachová partie
1993 Mé oblíbené období
1992 Indočína
1991 Contre l'oubli
Reine blanche, La
1988 Frekvence smrti
Takové divné místo k setkání
1987 Agent trouble
1986 Jen aby to byla holčička
Místo zločinu
1984 Pevnost Saganne
Rozmar
V záři reflektorů
1983 Afričan
Hlad
1982 Šok
1981 Hasnoucí den
Volba zbraní
1980 Miluji vás
Poslední metro
1979 Écoute voir...
Ils sont grands, ces petits
Odvahu a nohy na ramena
Útěk do bezpečí
1978 Peníze těch druhých
1977 Casotto
Pochoduj nebo zemři
Ztracená duše
1976 Začít znovu
1975 Agrese
Divoch
Podivná spravedlnost
Zig zig
1974 Aféra profesora Murriho
Femme aux bottes rouges, La
Nedotýkej se bílé ženy
1973 Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
1972 Liza
Policajt
1971 Tohle se stává jen druhým
1970 Oslí kůže
Tristana
1969 Den zamilovaných bláznů
Siréna od Mississippi
1968 Benjamin aneb Deník panice
Manon 70
Mayerling
Šamáda
Vienna: The Years Remembered
1967 Kráska dne
Slečinky z Rochefortu
1966 Bytosti
Život na zámku
1965 Das Liebeskarussell
Hnus
Chant du monde, Le
Petits chats, Les
1964 Honba na muže
Nejkrásnější podvody světa
Pán ze společnosti
Paraplíčka ze Cherbourgu
Stálost rozumu
1963 Vacances portugaises, Les
Vice et la vertu, La
1962 Dossier 1413
Et satan conduit le bal
Pařížanky
1960 Homme à femmes, L'
Portes claquent, Les
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1957 Les collégiennes

Dokumentární

2015 Warren Beatty, une obsession hollywoodienne (TV film) - a.z.
2014 Rebel Francois Truffaut (TV film) - a.z.
2010 Catherine Deneuve, belle et bien là
Yves Saint Laurent: spalující láska (TV film) - a.z.
2009 Catherine Deneuveová (TV film)
2008 Byl jednou jeden film: Paraplíčka ze Cherbourgu (TV film)
2007 Marc Jacobs & Louis Vuitton (TV film)
Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
2004 Best of So Graham Norton, The
Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2003 Claude Berri, le dernier nabab (TV film)
Il était une fois... (TV seriál)
2002 Ten kluk bude točit
Yves Saint Laurent, 5 avenue Marceau
13 vies du chat Lelouch, Les (TV film)
2001 Clouds: Letters to My Son
2000 Choreography: Creating Vincent Paterson's Dance Sequences
100 očí Larse von Triera
1997 Pierre and Gilles, Love Stories
Zénith des enfoirés, Le
1996 Elle s'appelait Françoise (TV film)
1995 Univers de Jacques Demy, L'
1994 De Serge Gainsbourg à Gainsbarre de 1958 - 1991
1993 Francois Truffaut: Ukradené portréty
1992 Les Demoiselles ont eu 25 ans
1989 Helmut Newton: Frames from the Edge
1988 P.O.V. (TV seriál)
1985 Vivement Truffaut (TV film)
1982 Cinéma cinémas (TV seriál)
1981 Reporters
1978 Ciné regards (TV seriál)
1973 Dernier cri des Halles, Le
1970 Langlois
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2010 Le petit journal (TV pořad)
2007 79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 Exclusif (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1985 C'est encore mieux l'après-midi (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tetsuko no heya (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace