Reklama

Reklama

Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? aneb Tak to mi ho teda vyndej

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Petr Čtvrtníček napsal hru "Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?" na přelomu let 2004 a 2005 jako reakci na korupční skandál v Českomoravském Fotbalovém Svazu. Následně s touto inscenací hostoval na scénách řady českých divadel. V beznadějně vyprodaných sálech excelovali v hlavních rolích Petr Čtvrtníček společně s Jiřím Lábusem za živého hudebního doprovodu Malého symfonického orchestru BEZDREV. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (426)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ne, Čtvrtníček opravdu není člověk, jehož humor bych vyhledával, ale když se na tohle dívám, tak se prostě musím smát. Je to dobré nejen proto, že zde jsou celkem povedené vtipy, které nádherně kritizují fotbalovou scénu, kdy některá jména v ní pořád jsou, ale je to dobré i proto, jaká forma je zvolena. Tohle experimentální divadlo prostě funguje a Čtvrtníček si v Lábusovi vybral skvělého parťáka. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Mě u toho zaujala jedna věc. Ať už se to týká kohokoliv, kdo mluví někdy na veřejnosti nebo do televize. Většinou vystupují uhlazeně, mluví spisovně, málokdy se zadrhnou, no prostě radost poslouchat. A pak se objeví nahrávky ze soukromí, ať už u politiků nebo tady něco s fotbalem a člověk má pocit, jak kdyby ten rozhovor byl nahranej v nějakým ústavu a dotyční vychodili maximálně pár let pomocné školy. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá věc vystihující a mapující tuhle zvláštní dobu české historie, tenhle už ne (pseudo)socialismus, ale ještě ne kapitalismus a už vůbec ne demokracii, spíše paralelu pozdně se rozkládajícího římského impéria, protože moc a vliv ve svých rukou soustřeďuje plebs, lidi bez morálky, rozhledu a vzdělání... Smekám a vyslovuji pánům Čtvrtníčkovi a Lábusovi tu největší poklonu za tu odvahu a nápad zdramatizovat tyhle přepisy policejních odposlechů aktérů causy fotbalové korupce. Takhle jasně obnaženou pravdu o lidech, kteří nám tu dnes vládnou a spravují věci veřejné, se z jiných zdrojů než z odposlechů nedozvíte (a že zažívají v Česku renesanci!) a v reflexi si mohou i oni povšimnout, jak směšná je jejich mluva, uvažování i konání. Bohužel podél rysu (absurdní) komičnosti se ukazuje jasně i rys tragiky toho, jak jsou tito lidé nedotknutelní a arogantní... Tito pánové snad tomu všemu, co dělali a dělají, věřili a věří... Blahoslavení chudí duchem? Ona křesťanská pravda tu bohužel nějak neplatí... (problém trochu je, že tahle směsice argotické, slangové a vulgární mluvy zapleveluje náš veřejný prostor - už i já pod vlivem tohoto silného dramatického kusu někdy mluvím podobně jako bafuňářští primitivové...) ,,Volal mi Pelta. - Čurák, co chtěl? - Nic, ty vole. - A cos mu řek? - No nic. - Tos mu řek dobře, ty vole..." ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nechci být na Jirku "Marge" Lábuse zlý, ale jeho nejlepší léta jsou ty tam. Petr Čtvrtníček na 100% přejíždí Jirku a dává celé show úplně jinou dimenzi. Jeho věrohodné a většinou naučené a ne čtené jako u Jirky) dialogy opravdu stojí za to. Oba dva si pěkně pohráli s tématem a určitě i jejich skutečné předobrazy se museli smát :) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Petr Čtvrtníček napísal a zrealizoval v roku 2005 veľmi aktuálnu divadelnú hru o nekalých praktikách v Českomoravskom futbalovom zväze. Hra volne založená na policajných odposluchoch futbalových funkcionárov je plná satiry a sprostých slov. Telefonické rozhovory medzi skorumpovaným rozhodcom a manažerom jedného z klubov najvyššej ligy, v podaní Jiřího Lábusa a samotného autora Petra Čtvrtníčka, majú zvláštne, nechutne vtipné fluidum. **** ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Celý projekt prakticky nepotřeboval žádný scénář, jelikož drtivá většina replik dvojice Lábus a Čtvrtníček je výsledkem záznamu policejních odposlechů vyšetřovaných fotbalových funkcionářů a zbytek iprovizace herců. (korbitch22)
  • Zhruba v patnácté minutě záznamu je v první řadě publika vidět herec Marek Daniel, který na představení přišel oblečený a nalíčený jako jeho postava Ing. Hlaváček z pořadu Na stojáka (od r. 2004). (M_J_Adler)

Reklama

Reklama