Reklama

Reklama

První světová válka v barvě

(seriál)
  • Velká Británie World War 1 in Colour (více)
Velká Británie, 2003, 5 h 35 min (Minutáž: 47–51 min)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Unikátní záběry, které nabízejí reálný pohled na 1. světovou válku prostřednictvím barevného obrazu. Celá série byla za asistence odborníků a speciálních techniků velmi náročně kolorována. Zaznamenává vývoj války v období pěti let. Obsahuje unikátní, nikdy nevysílané rozhovory s lidmi, kteří ji přežili. (Intersonic)

Recenze (41)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Čistě z hlediska formy je to pochopitelně dokumentární klenot. Barevné záběry z té doby působí občas až surreálně. Člověku se ani nechce věřit, že pochodující císařské vojáky s přilbami zdobenými pery, a nacistickou mašinérii dělí jenom dvacet let. Teprve z těchto obrázků jsem pochopil, jak obrovským otřesem byla První světová válka, když dokázala ostře useknou dlouhé devatenácté století, a zanechat po sobě úplně jinou Evropu. A ať si říká kdo chce co chce, ale v černobílém provedení, ani v knížkách to tak nevyzní. Z obsahového hlediska je to už horší. Chyběly mi tam záběry z mnoha jiných bojišť (jsou li vůbec k dispozici), občas by neškodil zasvěcenější komentář, a víc map a nákresů by taky nebylo od věci. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Teda pánové, tady musím jít velmi silně do opozice: kolorované 2.světové ("Apokalypsa") to nesahá ani po kotníky. Vidím dvě zásadní chyby. [1] TEMATICKÉ ČLENĚNÍ DÍLŮ je naprosto špatný nápad (2.díl čistě o utrpení vojáků na Západní frontě, 3.díl jen o letectví, 4.díl jen o námořnictví). Tyto speciální díly jsou natahované, ostatní díly jsou zase odbyté. A celé je to kvůli skokům v čase ještě nepřehledné. [2] REŽISÉRŮV POHLED NA DĚJINY je ryze britský a jednostranný, takže o mnoha důležitých událostech se dozvíme jen v pár větách (arménská genocida, Italská / Balkánská fronta, občanská válka v Rusku) a o jiných událostech neuslyšíme dokonce vůbec (boje v koloniích, v Asii, osud R-U, Turecka). A ani zmínka o španělské chřipce. PROMARNĚNÁ PŘÍLEŽITOST. ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Mělo by se to spíš jmenovat Britové v První světové válce, naprosto jednostranný pohled hlavně na západní frontu. Navíc se jedná spíše o sbírku vzpomínek k určitým fenoménům a znakům této války, bohužel z jejího průběhu či detailní historie se divák nedozví téměř nic. Nebýt to v barvě tak se jedná o naprosto tuctový dokument, jakých je velké množství. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Poučný a skvelo spracovaný dokument, ktorý pútavou formou a vo farbe zobrazuje priebeh Prvej svetovej vojny, dovtedy najväčšieho vojnového konfliktu v dejinách. Seriál má šesť častí, v ktorých uspokojujúco stihne pokriť takmer všetky udalosti, bitky, spôsoby boja a mnohé iné, často krát malé príbehy samotných vojakov písané svojim rodinám priamo z frontu. Sú to niekedy hororové zážitky, ktoré by nemal zažiť žiaden človek. Určite dávam túto sériu do pozornosti. Pre fanúšikov histórie je to lahôdka. 90 %!! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ešte lepšie ako Druhá svetová farba vo farbe. Skvelý nápad ponúknuť divákovi niečo, čo doteraz videli len čiernobielo, v pestrofarebnom, reálnom pohľade. Tých záberov z tohto obdobia nemáme mnoho v porovnaní s druhou svetovou vojnou, preto tu nie je namieste kritika, že dokument neobsahuje veľa materiálu. Veľká vďaka tvorcom oboch projektov, tomuto ale obzvlášť, je unikátny! ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Oproti šestidílné verzi televizní má verze DVD dílů osm. Přidány byl bonusové epizody " Taktika a strategie" a "Jak se seriál vyráběl". (sator)

Reklama

Reklama