Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Skvěle shrnutá 6letá válka v šesti epizodách. Díky tomu je asi pro znalce tato část dějin zachycena jen do malé hloubky, ale přesto a možná spíš proto jsem já, jako člověk vybavený znalostmi ze základní školy + co jsem kde pochytil, zjistil docela dost nových zajímavých faktů a hlavně pěkně utříděných. Skoro mě napadlo, že by tenhle dokumentární cyklus mohl nahradit učitelku na základkách při vykládání této látky. Jelikož se myslím 2. SV probírá v osmé nebo deváté třídě navadily by snad i celkem dost surové záběry, které se zde objevují a velmi pomáhá k pocitu autentičnosti. Což dokonává to, že je celý snímek barevný! Občas se mi opět dostavil pocit takové černobílosti téhle války. Na jedné straně chudáci spojenci (teda až na Stalina) a na druhé ty prohnaní bestie z 3. říše a Itálie. Ale nepřišlo mi to až tak extrémní, jako v jiných dokumentů, především americké provenience. Díky za tenhle výborný a přehledný dokumentární cyklus. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Docela povedený dokument o druhé světové válce, který však v přímém srovnání s Druhou světovou válkou v barvě, kterou jsem viděl jen o málo dříve, nemá sebemenší šanci obstát. Kvalitativní rozdíl mezi těmito dokumenty je navzdory stejnému roku vzniku propastný. Samozřejmě každému, koho téma druhé světové války zajímá, doporučuji ke zhlédnutí právě onen druhý zmíněný dokument. Tento sice obsahuje některé unikátní záběry i informace, ale celkově je minimálně dost nekompletní. 72% ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příhodně ve dnech incidentu s nazi pokladní jsem si dal opáčko války "o záchranu člověka samotného", která asi nikdy nepřestane fascinovat svým měřítkem a vůbec tunou všeho možnýho. V podstatě platí co jsem napsal už o Apokalypse z první světové, tedy že je to skvělý sumárum těch nejdůležitějších informací s projekcí tehdejších záběrů (barevně!), zlidštěný o dopisy a vzpomínky vojínů. Pokud dokážete vidět jistou krásu v tom všem zabíjení, zbrojení a ničení, v tragédii ideologií, nacionalismu a brainwashingu, tak tady to je super příležitost. Byť rozsahem "for dummies", cyklus to byl výborný - zavřít hubu 90% učitelek na střední a pustit radši beze slova tohle... P.S. Stylový soundtrack budiž třeba Frontschwein a máte-li dál slinu, račte navázat na dějepis poté. Kdo byste rád WW2 opravdu do hloubky, toto běží týden co týden po dobu šesti let (jak šla válka). Pak zde téma válka a film, tu souvislost s Bombou. ()

HuanCraven 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší druho-válečný dokument. Nikdy bych tomu nevěřil, ale vybarvené záběry opravdu umožňují divákovi více se přiblížit událostem, než černobílé -> jako kdyby černobílý film ukazoval, že to bylo hrozně dávno, zatímco barevný se nás více týkal. V seriálu jsou navíc prezentované skutečnosti, které nejsou tak notoricky známé a viditelné v každém druhém dokumentu. A to nejen vyprávěním, ale právě také záběry, díky nimž poznáváme na válce i další "pohledy". Mimochodem nesouhlasím s tím, že by tomuto dílu ubližovalo to, že je z pohledu Francouzského tvůrce. Takže seriál určitě doporučuji každému, koho zajímá druhá světová válka a vydrží se na ni koukat - pustit si ji do obýváku. ()

divak84 

všechny recenze uživatele

nepřeberné množství dokumentů o největším vojenském pekle, které lidstvo zažilo, nabízí hned několik, které vynikají. Apokalypsa je jedním z nich. spousta "nových" záběrů, které jsem osobně nikdy předtím neviděl, ale hlavně hudba, je to co z tohoto dokument.cyklu dělá špičku na tomto velmi smutném poli. Během sledování tohoto cyklu vás magická hudba vnese do atmosféry bojišt, zatímco velmi poutavé vyprávění orámuje vše, co vidíte. střelba, zvěrstva, smutné pohledy civilistů, přehlídku techniky. výborný dokument, chytlavá technická stránka. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama