Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

ryba443 

všechny recenze uživatele

Konečně válečný dokument, ve kterém se neopakují dokola stále stejné profláklé záběry, použité v každém druhém snímku tohoto druhu. Ve většině dílů je i slušný doprovodný komentář, až tedy na díl o německém tažení do Francie, když komentátor prohlásil, že Francouzi bojovali tvrdě a hrdinsky, málem jsem šel do mdlob. Zkuste si přečíst paměti některého z československých letců, co ve Francii létali, ti na to mají poněkud odlišný názor. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Skvěle shrnutá 6letá válka v šesti epizodách. Díky tomu je asi pro znalce tato část dějin zachycena jen do malé hloubky, ale přesto a možná spíš proto jsem já, jako člověk vybavený znalostmi ze základní školy + co jsem kde pochytil, zjistil docela dost nových zajímavých faktů a hlavně pěkně utříděných. Skoro mě napadlo, že by tenhle dokumentární cyklus mohl nahradit učitelku na základkách při vykládání této látky. Jelikož se myslím 2. SV probírá v osmé nebo deváté třídě navadily by snad i celkem dost surové záběry, které se zde objevují a velmi pomáhá k pocitu autentičnosti. Což dokonává to, že je celý snímek barevný! Občas se mi opět dostavil pocit takové černobílosti téhle války. Na jedné straně chudáci spojenci (teda až na Stalina) a na druhé ty prohnaní bestie z 3. říše a Itálie. Ale nepřišlo mi to až tak extrémní, jako v jiných dokumentů, především americké provenience. Díky za tenhle výborný a přehledný dokumentární cyklus. ()

Reklama

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to poprvé náhodou narazil, nevěřil jsem svým očím. Kolorované a ořezané dokumentární záběry? Stačila minuta a dokument mě naprosto dostal. Nejen, že kolorování není na škodu (řekl bych, že se snaží být co nejvíce "dobové"), ale dodává záběrům nový rozměr. Válka, jak jsme ji dosud neviděli... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zhuštěná encyklopedie Druhé světové. Jedná se o francouzský dokument, takže převládá francouzská - potažmo "západní" optika a východní fronta a její význam pro průběh i konečný výsledek války jsou dle mého laického pohledu poněkud upozaděny. Dalo by se říct, že tehdejšímu Sovětskému svazu je věnována největší pozornost v souvislosti s paktem Ribbentrop-Molotov, který bohužel výrazně přispěl k úspěchům nacistického Německa v začátcích konfliktu. Nicméně právě Sovětský svaz za něj následně následně zaplatil strašlivou cenu ... stejně tak jako západní mocnosti za Mnichovskou dohodu. Zaplatil celý svět, vinní i nevinní, zaplatil více než padesáti milióny mrtvých, bezpočtem navždycky poznamenaných a nedozírnými škodami - nejen materiálními - na zbídačené Zemi. P.S.: 1) "Apokalypsa: 1. světová válka" (2014) nabízí maličko ucelenější pohled i širší souvislosti - kupříkladu se podrobně zabývá i příčinami První světové. Snad proto, že si dokázala vybudovat větší odstup - odkaz v pořadí druhého celosvětového konfliktu a jeho přesah do dnešních dnů jsou daleko živější a zřetelnější a tudíž je nesmírně těžké během vlastní tvorby dokumentu zachovávat neutralitu. Apokalypsa Druhé světové se tak - možná cíleně - zaměřuje spíše na výčet faktů a unikátní, decentně kolorované dobové záběry; 2) Nevěděla jsem, že Spojené státy by se nerozpakovaly shodit jadernou bombu i na Berlín ... kdyby ji ve správný čas už měly připravenou k použití ... jen aby zabránily Rudé armádě vstoupit do hlavního města Říše. ()

porky93 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaná dokumentární série o největším válečném konfliktu všech dob. Předností jsou především výjimečné autentické záběry, které jsou zde navíc převedené do barvy. Nutno říci, že dokument je určen spíše pro řadové diváky. Člověk, jenž je v tomto tématu více zainteresován, zřejmě nezíská moc nových poznatků (zejména poslední dva díly byly poměrně dost stručné), ale i tak se jedná o přehledné a působivé shrnutí této apokalypsy. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama