Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (937)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Bájné mýty a legendy mě zajímaly od pradávna (vyrostla jsem přeci na Xeně a Herkulovi :o) a co teprve, když se jedné o legendy mě úplně neznámé. Japonsko je celou svou kulturou mě tak vzdálené, ale fantazie kterou vlastní tvůrci anime tak blízká. Miyazaki už mi ukázal cestu do fantazie a jak má vypadat správný soused, ale přesto jsem u Princezny San cítila, že tohle jsem ještě nezažila. Vždyť ona prožila můj sen (co bych dala za to, kdyby mě vychovali vlci) a "získala" srdce toho nesprávnějšího chlap(ce)a :o) Nemá cenu tady vychvalovat jak je Princezna Mononoke po všech stránkách vynikající, jen stačí potvrdit, že její příběh, Ashitaky, lidí a lesního boha je spletenec, který stojí za vidění. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Úžasná fantazie Hayaa Miyazakiho, který inspiruje i Pixary.. Nádherný film, vykreslující japonskou mytologii, boj lidí proti přírodě v dávných dobách, kdy ještě existovali lesní bohové.. Kteří ovšem na tom často byli tak jak ti řečtí.. Nechovali se k lidem příliš přátelsky. Na jednu stranu se jim nedivím, ale lidské plémě se neustále rozrůstalo, tak co mohlo dělat.. Vše je podkreslování skvělým soundtrackem a krásnými přírodními scenériemi. Kdo z vás si taky oblíbil ty malé stromové trpaslíky. Roztomilý jak náš krteček. Co jsem nečekal, byla temnota, realnost a tvrdost tohoto animáku, Miyazaki rozhodně nemá zapotřebí dělat filmy přímo určené pro děti.. Vždyť kolikrát byly původní pohádky taky tak brutální a pak přišel Disney a udělal z nich sice stále pěknou, ale značně pozměněnou podívanou. Proto jsem za takové filmy, jako tenhle rád. Neskutečně silné ekologické poselství aneb jak si lidé mají přírodu vážit a přátelit se s ní. Bravo. Mrzí mně, že mi to trvalo tak dlouho.. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Geniální záležitost geniálního režiséra. Bylo by ošidné prohlásit Princeznu Mononoke za nejlepší Miyazakiho film, například Naušika, či Laputa nejsou o nic horší. Na Mononoke se mi ale líbil dospělý rozměr, který u děl tohoto režiséra dlouho chyběl. Závažností a zpracováním se již nejedná o rodinný film, ale o regulérní fantasy podívanou pro dospělé. A právě ona absence dětské naivity je to co činí Princeznu Mononoke v rámci Miyazakiho tvorby jedinečnou. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

„Ashitaka... can you save the girl you love?” Dechberoucí, láskyplné, překrásné. Nejlepší anime, jenž jsem měl možnost spatřit a jsem si zcela jist, že ty následující můj názor nezmění. Natočit tak krásně příběh, mísící mystičnost pradávných bohů s nástupem nového věku, dokáže pouze Miyazaki, jehož ruka lehce vede cestu Mono a Ashitaky k velkolepému finále, kde nezůstane oko suché. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

První produkt japonské dílny, který jsem viděla akterý mě vlastně přivedl na dráhu japonského anime a vůbec kinematografie opačné části světa. Snad pokaždé když ho vidím, dojme mě osud lesních bohů a na konci se neubráním pláči. Miyazaki nenásilným způsobem poukazuje na ekologickou problematiku světa a vykresluje lidi takové, jací jsou. Chamtiví, násilní a hrabiví. V tomto moři "lidskosti" se pohybuje Ashitaka, který to tak trošku spravedlivě táhne na obě strany a snaží se protipól Mono smířit s lidmi. Hayao Miyazaki nikdy netvořil jednoduché zlo, právě proto je tento film (nepohádka!) tak realistické. Dobře poukazuje na to, že každá karta má dvě strany. Velmi originální a kouzelný příběh doprovází fantastická hudba a kreslené scenérie vyráží dech. (Nikdy nepochopím jak někdo dokáže stvořit ať už v počítači nebo na papíře něco tak krásného). Škoda jen že se stále najde tolik lidí, kteří aniem odmítají nebo odsuzují či pomlouvají, ačkoli vlastně neznají vůbec jeho hloubku. Jsem ráda že jsem mohla na čt1 spatřit dabovanou Princeznu Mononoke. Teď už dávám přednost původní japonské verzi, protože to anime mě naučilo lásce k jejich jazyku.... ()

Galerie (170)

Zajímavosti (26)

  • Film se skládal z celkového počtu 144 000 obrázků. Režisér Hajao Mijazaki jich osobně opravil nebo překreslil více než 80 tisíc. (HappySmile)
  • Film se skládá přibližně z 550 barev. (HappySmile)
  • Česká televize označila snímek za nejúspěšnější japonský film všech dob. (Zdroj: wikipedie.cz) (Kmotr76)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama