foto

Hajao Mijazaki

  • nar. 5.1.1941 (79 let)
    Tokio, Japonsko

Biografie

Hayao Miyazaki se narodil 5.ledna 1941 v tokijské čtvrti Bunkyō-ku a v hlavním městě Japonska strávil několik let svého dětství. Rodiče měli kromě Hayaa ještě další tři syny. Otec Katsuji řídil společnost Miyazaki Airplane, která ve válečném období vyráběla součástky do letadel Zero fighter. Už zde začíná Hayaova celoživotní láska k aviatice. Matka byla značně inteligentní žena, vášnivě četla a pochybovala o tradičních společenských normách. Její syn po ní zdědil tento skeptický způsob myšlení a tázání se. Kvůli tuberkulóze ale musela být po devět let upoutána na lůžko a velkou část této doby strávila v nemocnici. Další událostí, která ovlivnila jeho život i dílo, bylo časté stěhování.

Kvůli tomuto stěhování byl Hayao nucen mezi lety 1947 a 1952 přestupovat z jedné základní školy do druhé. Od roku 1955 navštěvoval nižší střední školu v Omiye. Po třech letech začal chodit na vyšší střední, kde měl možnost vidět první barevný japonský animovaný film HAKUJADEN (1958), který ho dojal natolik, že podle vlastních slov nemohl celou noc přestat plakat. Od té chvíle se začal vážně zajímat o anime. Musel si ale nejprve osvojit animaci živých postav, protože do té doby kreslil jen letadla a bitevní lodě. Roku 1959 se Miyazaki zapsal na obor ekonomie na Univerzitě Gakushuin. Zde se stal členem studentského literárního klubu, který se zabýval mimo jiné mangou.

„Je rozdíl mezi osmiletým a šedesátiletým? Věřím, že se člověk nemění.“

Po ukončení vysoké školy byl zaměstnán jako pomocný animátor ve společnosti Toei Douga. První prací, kterou zde dostal, bylo fázování filmu WATCHDOG BOW WOW (1963). Zanedlouho otřásl studiem spor a mladý Miyazaki stál v čele demonstrujících animátorů. To vedlo k založení odborů společnosti Toei Douga a Miyazaki se stal jedním z jejích zástupců. Roku 1965 začal spolupracovat s Isaem Takahatou na jeho filmu PRINCE OF THE SUN, jenž byl dokončen a uveden roku 1968. Miyazaki se oženil s dívkou jménem Akemi Ota, která také pracovala v oboru animace. Během následujících dvou let se rodina rozrostla o dva chlapce Gora a Keisukeho. Miyazaki sám řekl, že děti opravdu změnily jeho práci. Vždy se prý snažil dělat anime tak, aby uspokojil a potěšil především své dva vyrůstající syny.

„Nikdy nečtu recenze. Nezajímají mě. Nejvíc si cením diváckých ohlasů.“

V roce 1971 opustil Toei Douga a spojil se ve společnosti A-Pro s Isaem Takahatou a Yoichim Otabe. Podnikl také neúspěšnou cestu do Švédska za účelem získat práva na „Pipi dlouhou punčochu“. V roce 1973 trojice A-Pro a vstoupila do Zuiyo Pictures. Téhož roku odjíží Miyazaki načerpat inspiraci do Švýcarska – spolupracuje na animaci krajiny ve filmu HEIDI : GIRL OF THE APLS (1974). O dva roky později opět odjíždí, tentokrát do Itálie a Argentiny, připravuje se na film THREE THOUSAND LEAGUES IN SEARCH OF MOTHER (1976).

V roce 1978 režíruje svůj první televizní seriál FUTURE BOY CONAN. Už zde můžeme vidět mnoho znaků typických pro jeho další tvorbu. Po této práci pokračuje v režijní činnosti a točí u společnosti Telecom svůj první celovečerní film LUPIN III : THE CASTLE OF CALIOSTRO (1980). „Lupin III“ je velmi oblíbené japonské anime. Byly natočeny tři televizní seriály, pět filmů a několik televizních filmů. Miyazaki spolurežíroval (s Takahatou) několik epizod prvního seriálu o Lupinovi už v roce 1971.

„Pokud střílí muž, vypadá to, že to je jen jeho práce a nemá jinou možnost. To není dobré. Když ale zbraň drží v ruce žena, je to opravdu něco.“

NAUSICAÄ OF THE VALLEY OF THE WINDS (1984) byla započata roku 1983. Miyazaki v tomto období nepracoval u žádné animační společnosti a tento snímek byl produkován společností Topcraft. Ohromný úspěch vedl k založení nového animačního studia Ghibli, kde Hayao Miyazaki působí dodnes. Známým režisérem tohoto studia není jen on sám, ale i jeho dlouholetý spolupracovník Isao Takahata. Jméno Ghibli je opět spojeno s Miyazakiho láskou k letectví – jedná se o název italských průzkumných letadel během Druhé světové války.

„Když jsem se díval na Kiki's Delivery Service, plakal jsem. Všechny talenty, které jsem chtěl do filmového průmyslu, odešly k anime.“ - Akira Kurosawa

Poté co vzniklo Studio Ghibli, byl natočen další celovečerní Miyazakiho film s titulem LAPUTA: CASTLE IN THE SKY (1986). Tento snímek vynesl režisérovi první důležitá ocenění. Umístil se například na osmém místě prestižní ankety Kinema Junpo. V roce 1988 vznikl film MY NEIGHBOR TOTORO. Tato pohádka je označována za Miyazakiho nejautobiografičtější film – objevuje se zde téma stěhování a odloučení dětí od maminky. Následovaly další animované snímky KIKI'S DELIVERY SERVICE (1989) a PORCO ROSSO (1992). Až o pět let později vznikl velkolepý epos ze středověkého Japonska PRINCEZNA MONONOKE (1997). Úspěchy v návštěvnosti byly doprovázeny i nadšeným ohlasem kritiků a to nejen v rodné zemi.

„Pokud máme v Pixaru problém a nemůžeme jej vyřešit, obvykle si pustíme v promítací místnosti jeden z Miyazakiho filmů. A vždy to pomůže. Vyjdeme ohromeni a inspirováni.“ - John Lasseter

Po dokončení PRINCEZNY MONONOKE se Miyazaki rozhodl netočit už žádné dlouhometrážní filmy. Byl po dvouroční práci vyčerpaný a cítil, že stárne. Na počátku roku 1998 formálně opustil Studio Ghibli. Po roce se však vrátil a po nějaké době započal práci na filmu CESTA DO FANTAZIE (2001). Ta posbírala velké množství cen v zahraničí. Získala mimo jiné Oscara za nejlepší animovaný film nebo Zlatého medvěda v Berlíně. Zatím posledním Miyazakiho snímkem je HOWL'S MOVING CASTLE (2004).

V otcových šlépějích se rozhodl kráčet syn Goro. Pro Studio Ghibli natočil snímek TALES FROM EARTHSEA (2006), kvůli němuž ale vypukl menší rodinný spor. Hayao Miyazaki podle posledních zpráv připravuje nový film.Veškeré informace se zatím tají.

Lucie "Fabienne" Roušová

Režijní filmografie

Filmy

2022 Kimitači wa dó ikiru ka
2018 Boro the Caterpillar
2013 Zvedá se vítr
2010 Pan-dane to Tamago-hime
2008 Ponyo z útesu nad mořem
2006 Hoshi wo katta hi
Jadosagaši
Mizugumo Monmon
2004 Zámek v oblacích
2002 Koro no dai-sanpo
Mei to Koneko basu
2001 Cesta do fantazie
Kujira tori
1997 Princezna Mononoke
1992 Nandarou
Porco Rosso
Sorairo no Tane
1989 Doručovací služba čarodějky Kiki
1988 Můj soused Totoro
1986 Laputa: Nebeský zámek
1984 Mirai šónen Conan: Tokubecu hen – Kjodaiki Gigant no fukkacu
Naušika z Větrného údolí
1979 Lupin sansei: Cagliostro no širo
1972 Juki no taijó

TV seriály

1984 Slovutný detektiv Holmes (TV seriál)
Čtyři podpisy (E01)
1978 Mirai šónen Conan (TV seriál)
Episode 26 (E26)
Episode 25 (E25)
Episode 24 (E24)
další epizody (26)
1977 Lupin Sansei (1977) (TV seriál)
1972 Lupin sansei (TV seriál)
Ōgon no Daishōbu! (E23)
Sente Hisshō Konpyūtā Sakusen! (E22)
Jajaumamusume o Tasukedase! (E21)
další epizody (13)
1971 Lupin sansei (TV seriál)
Nisesatsutsukuri wo Nerae! (E10)
Zenin Shūgō Toranpu Sakusen (E08)
Ōkami wa Ōkami o Yobu (E07)

Hudební videoklipy

1995 Chage and Aska: On Your Mark (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2015 The 87th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(4 620)