Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (937)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Znáte to každý, jste na film natěšeni, je vám doporučován, slyšíte na něj chválu ze všech dostupných stran a nakonec to na plný počet tak nějak nedopadne. Asi jsem fakt čekala nějakou pecku, která zasáhne mé srdce tak silně, jak silně dokázal Ashitaky vystřelit svůj šíp. Námět byl bezpochyby zajímavý, ale ten děj se mi zdál takový nesouvislý. Pořád jsem nerozuměla tomu, proč to princ hraje na dvě strany, když měl táhnout za jeden provaz s vlky a prasaty proti železnému pasu. Chápu, myslel to dobře, ale ... ale u filmu jsem prostě neseděla se zatajeným dechem, plná napětí, strachu o hlavní postavy a s dojetím nakrajíčku, no... Roztomilí byli malinkatí, lesní bůžci, líbila se mi animace v kouzelném lese, kdy se brodili průzračnou vodu k ostrovu. Také hudba je jedna z částí, která mě skutečně zasáhla. Skládat tklivé písně Japonci opravdu umí. Omlouvám se všem zaníceným fanouškům, ale víc než tři hvězdy dát nemůžu, byť bych ráda dala. (Challenge tour 2015) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle űberveledílo je pro mne jeden z nejlepších filmových zážitků všehomíra, nejen kvůli geniálně páně Miyazakiho v režii, ale hlavně ve scénáři, zbožňuji způsob, kterým je zde tvořen příběh. Příběh, kde je hlavní hrdina vlastně jen přihlížející kamínek mezi kolem "přírody" a kolem "lidským", ano má svou důležitou úlohu ve filmu, ale nepřiklání se k ani jedné straně konfliktu. Což je další skvělá věc, ani jedna ze stran dokonalého finálního zakončení není rozdělená do škatulek těch hodných a těch zlých, co vybrat za stranu? Divokou přírodu? Lidskou péči o nemocné? Kdo že je nejmenší prznič "dobra"? To jsou věci, které, ač neřečeny, rezonují hrdinou skoro po celou dobu (navíc ani on sám je příjemně nekladný). Co dál říct, než jen, že jsem se do tohoto filmu zamiloval a byl uchvácen jeho příběhem, výtvarnou stránkou, prostě vším..... ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

S asijskou kinematografii nemám moc dobré zkušenosti (pokud nekoukám na filmy od Kurosawy, tak jsem většinou zklamán) a u asijských animáku to (bohužel) platí dvojnásob. Proto jsem se tohoto filmu docela bál. Ale ukázalo se, že není důvod. Mononoke hime je vskutku epické dílo, které mě bavilo po (téměř) celou jeho délku. Jo, epické, to je to správné slovo. Film hraje všemi barvami, má dobrý příběh s ekologickým poselstvím, ale co je nejdůležitější, tohle je první asijský animák, který si rád pustím i někdy jindy. A to se mi zatím nestalo. Takže, pokud jste na tom jako já a občas nechápete nadhodnocenost některých snímků z dálného východu, zkuste tento film. Nejen, že to je něco, co jste nikdy neviděli, ale má to v sobě něco, díky čemu z toho nebudete schopni strhnout oči. 80 %. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem o tom filmu slyšela, víceméně samé superlativy, ale mě až zas tak jóóó neohromil, a možná je to právě těmi superlativy. Všechno vlastně bylo na jedničku- příběh, hudba, animace - jen mi trochu vadilo, že mají všichni stejné obličeje, ale to je nakonec muj problém, takže proč ne plné hodnocení? Třeba proto, že jsem nějakou dobu před tím viděla Trio z Belleville a to mi k srdci přirostlo nesrovnatelně víc. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když jidaigeki , tak vznešenost v podobě Mononoke hime. Miyazaki se sice vyhýbá kreslení bradavek, ale před vícevrstvou imaginací úzce spjatou s japonskými mýty, legendami a historií nikdy neuhne. Je zvláštní, jak jsme slabí, příroda neskutečně silná a stejně od ní pořád dostáváme šanci. Jestli to nebude tím, že ona na rozdíl od lidí neví, co je to lstivost.. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (26)

  • Po oznámení, že společnost Miramax vydá DVD ve Spojených státech pouze s anglickou jazykovou stopou, se konalo tolik protestních akcí fanoušků, že byl Miramax nucen vydání pozdržet, aby mohla být přidána i japonská stopa. (HappySmile)
  • Film se odehrává ve středověkém Japonsku - reálie odpovídají přibližně první polovině 16. století (tj. na sklonku éry Muromači). Ovšem ty byly obohaceny mnoha fantastickými a mytologickými prvky. (gjjm)
  • Film se skládal z celkového počtu 144 000 obrázků. Režisér Hajao Mijazaki jich osobně opravil nebo překreslil více než 80 tisíc. (HappySmile)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama