Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

diskuze
 ve filmotéce
v bazaru

Obsah:

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky.   (oficiální text distributora)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele golfista *****

Opravdu krásný animovaný film, který už svým tématem i délkou dává na srozuměnou, že pro děti to tentokrát nebude. Dostal jsem se k němu dost pozdě a můžu říct, že mi učaroval. Jak animací, tak scénářem a v neposlední řadě nádhernou hudbou. Bezpochyby se jedná o jeden z nejlepších animovaných filmů všech dob.

profil / všechny komentáře uživatele kleopatra ****

Hodně jsem o tom filmu slyšela, víceméně samé superlativy, ale mě až zas tak jóóó neohromil, a možná je to právě těmi superlativy. Všechno vlastně bylo na jedničku- příběh, hudba, animace - jen mi trochu vadilo, že mají všichni stejné obličeje, ale to je nakonec muj problém, takže proč ne plné hodnocení? Třeba proto, že jsem nějakou dobu před tím viděla Trio z Belleville a to mi k srdci přirostlo nesrovnatelně víc.

profil / všechny komentáře uživatele Douglas *****

Mononoke Hime je jiný svět, svět fantazie, kam se můžeme na dvě a čtvrt hodiny schovat, ale neříkám, že se tam budeme cítit dobře. Postavy v tomto animovaném filmu totiž nejsou jen dvojrozměrně disneyovské figurky, ale opravdové POSTAVY, tj. hrdinové s chybami a lidskými vlastnostmi, kteří váhají mezi dobrem a zlem, stejně jako divák nemůže zcela jasně rozeznat, kam toho kterého hrdinu zařadit, všichni totiž mají své důvody a motivy, kvůli kterým činí tak, jak činí. Nádherný film s kouzelně dokonalou ruční animací patří mezi skvosty žánru, který našim končinám je stále tak trochu utajen...anime.

profil / všechny komentáře uživatele Galadriel ****

Stejně jako u Radya i u mě jde o první "anime". Musím říct, že příběh se mi docela líbil, i když se mi zdál zbytečně dlouhý. Co se týče animace - moc se mi líbilo pozadí, příroda a vůbec celá krajina, ale moc mi nesedí animace lidí. I když ke konci už mi tolik zvláštní a odlišná nepřišla, možná si zvyknu :-) Každopádně příběh za shlédnutí stojí.

profil / všechny komentáře uživatele Gemini *****

Můj první Miyazaki, a hned královského původu. Ačkoliv od tohoto mága anime se asi horšího než čtyřhvězdičkového filmu, nebo spíš nádherného a hlubokého mýtu převedeného na plátno, nedočkám. Výjimečnost anime filmů je možná v tom, že je průměrný člověk "ze západu" nikdy pořádně nepochopí, ale stejně jako při čtení zenových fragmentů je mi to jedno a mám z toho jen lepší pocit. Na dvě hodiny se ztratíte z normálního světa a pohltí vás čarovný les...užijte si tu projížďku světem fantazie velkého autora.

profil / všechny komentáře uživatele Radyo ****

Jelikož se jednalo o mou první "anime", nemohu s ničím srovnávat. Ale mohu říci, že Mononoke je velmi důstojným zástupcem nejen žánru, ale i japonské filmografie. Minimálně polovina filmu je jasně za 5 hvězdiček, ale zdálo se mi, že zhruba po hodině začalo trošičku docházet tempo, nicméně stále ještě se dokázal film udržet na velmi vysoké úrovni. Krásná animace, parádní atmosféra a působivé poselství. A náááádherná hudba!

profil / všechny komentáře uživatele Matty *****

Hayao Miyazaki. Je třeba něco dodávat? Snad jen, že Princezna Mononoke je mnohem epičtější než Cesta do fantazie, která oproti ní působí jako malý, intimní snímek. 95% Zajímavé komentáře: Marius, meave, Legas, ap2001, Daae

profil / všechny komentáře uživatele Renton ****

Scénář: Hayao Miyazaki .. Přeložený název slibuje něco jiného, než pak snímek předkládá ("Štěně San“ resp. "Strážkyně pomstivý přízrak" by asi neznělo dětem tak dobře) aneb princezna v trochu jiném smyslu pojetí. Takže o co tedy jde? Lidé bojují proti lesu a jak vidím, každý je s toho pořádně na větvi. Anime, které nepřináší nic fenomenálního, pouze si barvitě hraje na temnou pohádku, plnou démonů, bohů a rozpolcených lidí. Škoda, že film nedrží nasazené tempo a střední část se poměrně vleče, čímž se příběh rozpíná do nevhodné stopáže. Pokud tím měl být epičtější nějak to nefunguje, spíše se stává nevýrazným. Zelení a Al Gore ovšem musí chrochtat blahem. Já si však pro „nejlepší animák“ (z toho, co mi Hayao Miyazaki zatím nabídl není ani Mononoke jeho nejlepší počin - ale který by si tohle označení zasloužil ještě nepovím, několik málo jeho snímků mi ještě chybí dokoukat..) zajdu do jiné stáje :-) 75%.

profil / všechny komentáře uživatele Anthony *****

Krása. Skvělá hudba Joe Hisaishiho s nádhernou animací + velice zajímavý příběh s ještě zajímavějšími postavami - zajímavé je relativizování dobra a zla. Ekologické vyznění na mě silně působilo, jestli to uvidím ještě jednou, beru igelitku a jdu sbírat papírky do lesa.

profil / všechny komentáře uživatele Rob Roy ****

Název princezna Mononoke mi připadá zavádějící, vždyť tam o žádnou princeznu nejde. V několika málo akčněkších pasážích mi animace připadala lehce nepřehledná. Jinak krásné. 90%.

profil / všechny komentáře uživatele mandes *****

rozpocet ? trzby celosvetovo $159,375,308 / toto pre mňa není len kreslený animák ale regulérny fantazyhystorický velkofilm ktorý staviam po bok takým dielam ako pán prstenov či nekonečný príbeh

profil / všechny komentáře uživatele Superpero ****

Zas až tak mě to nedostalo, ale bylo to dobrý to jo. Nejde to moc srovnávat s ostatními animáky made in Japan, protože to jsou většinou scifky a "Mononoke" je tak příjemně přírodní.

profil / všechny komentáře uživatele DaViD´82 ****

Celkovým pojetím působí Pricenzna Mononoke jako něco od Kurosawy v animované podobě s příměsí japonských legend. Animačně i hudebně dokonalé, ovšem snímek nemá takové tempo aby dokázal rovnoměrně zaujmout po celou stopáž. Ve slabších chvilkách se vytrácela i jinak skvělá atmosféra mystických japonských hvozdů, ale... Ale "něco" v tom je. To prostě nejde přehlédnout.

profil / všechny komentáře uživatele kiddo *****

Dabéři si měli uvědomit, že Princezna Mononoke není tak docela příběh pro děti, přestože se jedná o animovaný film. Postavičky promlouvající o vážných věcech dětsky naivním hláskem mi místy opravdu slušně kazily požitek z jinak vynikajícího filmu. K němu samotnému bych podotkla, že už vzhledem k nezvykle temnému příběhu laděnému především do stylu přírodní fantasy, které je plné duchů, bohů, vil a kouzel – sem by mi mnohem lépe sedly tmavší, sytější a výraznější barvy a ne tak pečlivě jemné a ostré kontury. Tohle byl můj první celovečerní japonský animovaný film, takže jsem se vzhledem k nic moc dabingu a nutností vyrovnávat se s jiným typem animace, než který jsem očekávala, musela trochu poprat s tím, abych se do filmu opravdu ponořila. Ale věřte mi, když se vám to podaří, Princezna Mononoke se vám bohatě odmění.

profil / všechny komentáře uživatele Jossie *****

Krásná japonská animovaná fantas, příběh připomínající svou atmosférou Holdstockův Les mytág, velmi pěkné charaktery postav, kde nikdo není vyloženě dobrý nebo vyloženě zlý. Duch lesa je úchvatný a vůbec všechny nadpřirozené postavy jsou velmi zajímavé. Pro Evropana je dost těžké, pochopit japonský způsob uvažování, ale o to je právě Princezna Mononoke zajímavější.

85.200 nejlepších filmů CSFD

Hodnocení uživatelů: