Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Polovina 80. let, Camden College, Nová Anglie. Chladnokrevný cynik Sean Bateman (James Van Der Beek) navenek působí jako mladík ze slušné, zazobané rodiny, ve skutečnosti však prodává drogy celé univerzitě a spí přibližně s polovinou její dívčí populace. Avšak - stejně jako všichni kolem - touží jenom po spolužačce Lauren Hyndeové (Shannyn Sossamon), která se rozhodla zachovat věrnost svému povrchnímu příteli Victorovi (Kip Pardue), i když by nepohrdla ani bisexuálním Paulem. Paul ovšem nedá dopustit na Seana, zatímco Victor nejvíc touží po penězích a snad i po Laře (Jessica Biel), která by si ráda podmanila Lauren. Naštěstí je tady ještě drogový dealer Rupert, který má jen jedinou lásku: peníze. Semestr mejdanů, podrazů a zvráceností je v plném proudu a vypadá to, že vztahy Seana a jeho kamarádů se ještě pořádně zapletou.

Satirický pohled na milostný mnohoúhelník prosycený drogami, chtíčem a zkažeností natočil Roger Avary, známý jako režisér černé komedie Zabít Zoe a osvědčený spolupracovník Quentina Tarantina - spolu s nímž získal Oscara za scénář kultovního morytátu Pulp Fiction - historky z podsvětí. Film byl natočen podle stejnojmenného románového bestselleru Breta Eastona Ellise - spisovatele, který před třemi lety inspiroval divácky mimořádně úspěšný thriller Americké psycho. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Deverant 

všechny recenze uživatele

The Rules of Attraction působí dojmem, jako by se Ellisův román potkal s teenagerovským filmem konce devadesátých let. Tam kde Ellis nejvíce rozehrává momenty sublimace touhy, ztracenosti, zástupnosti, prázdnoty a inadekvace vnitřku s vnějškem, je Avery stylisticky krotký a uhlazený. Kde se individuum u Ellise vytrácí směrem k tomu "co chce/očekává že chci já/chce abych chtěl Druhý", zůstavají Averyho postavy cynickými, povrchními a nevyrovnanými, přesto však lidskými bytostmi. Reverse obrazu je sice už napodruhé otravná, a celý přesun děje z 80. let do současnosti je poněkud problematický (ne že by se něco takového dnes odehrávat nemohlo, ale odehrávalo by se to zásadně JINAK než za Reaganovy éry), ale obě známé scény rozdvojení obrazu (Sean a Lauren, a zvlášť brilantní scéna Paula vztahující se ke slasti přímo a fantasmaticky) jsou invenční, stejně jako Victorův evropský výlet, který je ovšem vlastně převedením textu románu v podobě voice-overu s obrazovým doprovodem na plátno. Avery zůstal bohužel na půl cesty, takže Rules of Attraction nejsou ani jen filmem se spoustou pohledných mladých lidí, ani ellisovskou sarkastickou "moralitou". ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ellisova kniha ma príliš nebavila (na rozdiel od American Psycho a Less than Zero), o to viac ma bavil film - a to hlavne v momentoch, kedy sa odkláňa od knihy (záver a v podstate celá druhá polovica). Je to v prvom rade priamočiarejšie a čitateľnejšie ako zmätená (v dobrom slova zmysle) Ellisova predloha. A Avaryho réžia je úplne dychberúca - backwards scenes (!), videoklipová štylizácia, cit pre kompozíciu jednotlivých scén (samovražda a scéna na ňu neskôr nadväzujúca - úplne mi behali zimomriavky)... vidieť, že predlohu mal veľmi rád a na rozdiel od Mary Harron (American Psycho) sa rozhodol sfilmovať ducha knihy a nie násilne vtrepať príbeh na filmový pás. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je těžké hodnotit snímek, který skončil tam, kde začal a mezitím se vůbec nic nestalo. Vlastně stalo - fetovalo se, sexovalo se, nadávalo se, sebevraždilo se a říkalo se tomu studium. Také vzduchem létaly odvážné teorie o tom, že souložit s někým jiným ještě neznamená nebýt věrný a podobné hovadiny, které bych nepobral ani kdybych měl tři doktoráty a absolvoval s vyznamenáním večerní kurs háčkování. Také přitom proběhlo nemalé množství nesmyslné filmařské onanie nad zpomalenými či couvajícími záběry, což mne vyloženě nebavilo. Ve finále mi bylo naprosto jedno, jak to celé dopadne a tady si musím zaspoilerovat - nedopadlo to nijak. ()

IQ Tiqe odpad!

všechny recenze uživatele

Co mě nejvíc zaujalo? Závěrečné titulky, které šly pozpátku. beze srandy, víc nic. Čekal jsem další trapnou variaci na American Pie (prostě trochu vtipnou oddychovku), ale nedočkal jsem se ani toho. Co mě odradilo? Sex, vulgarita, kromě Lauren samí vyloženě nesympatičtí herci, nebavilo mě to. Neměl jedinou příležitost se zasmát, takže na komedii zapomeňte. Divím se, že jsem to vydržel do konce. ### V komentáři celkem souhlasím s Tomem Hardym, ale určitě za to nedám 4* jako on. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Strašný film, až sa mi nechce veriť, že to musíme nazvať filmom. Že vraj provokatívne a pritom ide len o znôšku presexualizovanej zvrátenosti na ntú. Každý vie, že vysokoškoláci po internátoch trtkajú kade tade. A veľa z nich aj fetuje. Ale takýto obraz na mládež, ktorá má byť vzdelaná, je neprijateľný. Podľa režiséra sú to všetko vlastne buzerantskí narkomani, čo nemajú o ničom ani páru. Film podporuje zhýralosť a je zároveň zabijakom romantických duší. Také osoby nech toto nepozerajú ani minútu. Zaangažovanosť niektorých hereckých osobností je ich obrovskou osobnou hanbou. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Scéna s párty "Konec světa" byla natočena dne 11. září 2001. (ČSFD)

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama