Reklama

Reklama

Dramatická kritika chování velkých společností v průmyslu rychlého občerstvení vypráví příběh, jímž se prolínají tři základní dějové linie. V první jde o ilegální přistěhovalce do USA pracující v masném velkozávodu. Další je o vysokoškolské studentce pracující jako brigádnice v rychlém občerstvení a koketující s aktivismem. A poslední nás zavede doprostřed vyšetřování správy podniku. Don Henderson (Greg Kinnear) je marketingovým vedoucím řetězce Mickey's Fast Food Restaurant a má obrovský problém. Kontaminované maso se nějak dostává do karbanátků potřebných pro výrobu jejich nejoblíbenějších hamburgerů Big One. Aby zjistil jak, vypraví se ze svého útulného hnízdečka v jižní Kalifornii do příbytků středoamerických dělníků obsluhujících jejich masné závody a objevuje tam skutečný "rychloobčerstvovací národ" konzumentů, kteří si sami vůbec neuvědomují, že to oni jsou konzumováni průmyslem lačnícím po čerstvém mase a výdělku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (164)

Escape-mag.com (Adam El Chaar)

"Tento film byl měl být součástí osnov na amerických základních školách, potažmo i na českých. V dnešní době jsme svědky rozmachu nejen Mc Donalda, ale i jiných fast foodů, které přinášejí nezdravé jídlo a navíc jsou jedněmi z tvůrců tlaku na kácení pralesů, aby vytvořili pastvy pro své krávy. Kdo…"

Filmpub.cz (Milada Hrušková)

"Kdyby Richard Linklater natočil podle Fast Food Nation raději dokument, udělal by myslím lépe a výsledek by byl rozhodně působivější. Tady nám sice ukáže v necenzurovaných detailech dobytčí jatka a z úst jedné velké akční hollywoodské hvězdy uslyšíme pár filozofických pravd (\"Člověk čas do času…"

Filmweb.cz (Kateřina Grosmanová)

"Ač je film rozhodně zajímavou podívanou, na kterou hned tak nezapomenete a bezprostředně po zhlédnutí filmu si rozhodně hamburgera koupit nepůjdete (brzy mi došlo, že sníst před začátkem projekce dva cheeseburgery nebyl nejlepší nápad), Linklater tu honí příliš mnoho zajíců najednou. Divák se místy…" více

Kinema.sk (Michal Michalovič)

"Fast Food Nation sa ako celok míňa účinkom. „Ostrᓠkritika je zabalená až príliš jemne na to, aby mohla naozaj bodnúť na tie správne miesta. Aj keď je vo filme niekoľko výrazných momentov, jeho efektivita nebude priveľká. Na to by musel byť menej „uhladený“, agresívnejší a sofistikovanejšie…" více

Tiscali.cz (Stanislav Buzek)

"Linklaterův film se dotýká vážných témat, přistupuje k nim kultivovaně. Vyjadřuje stanoviska nijak převratná, spíš vybízí k zamyšlení a hledání vlastních postojů. Ovládání konzumentů lépe vystihl Mannův Insider (1999), dělníky putující za prací do sousední země zachytil již kdysi Renoir ve filmu…"

Související novinky

Vůz plný zlata

Vůz plný zlata

01.06.2006

Zatímco čeští filmaři stahují své snímky z většiny festivalů na protest proti nepochopitelnému jednání naší vlády, která neodsouhlasila novelu zákona o české kinematografii, v Cannes se tuto neděli… (více)

Prst v chilli gratis

Prst v chilli gratis

21.05.2006

Co byste dělali, kdybyste začali jíst právě čerstvě připravené chilli a náhle v něm objevili článek lidského prstu? Já pravděpodobně zvracel. Tohle se stalo právě před rokem a před půl rokem byli… (více)

Reklama

Reklama