foto

Greg Kinnear

  • nar. 17.6.1963 (53 let)
    Logansport, Indiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil sa v Indiane, ale kvôli práci otca-diplomata vyrastal v Aténach, Washingtone aj Bejrúte. Už v mladosti naznačil, akým smerom by sa chcel v budúcnosti uberať, keď v rozhlase moderoval reláciu „School Daze with Greg Kinnear“. Po štúdium žurnalistiky (na University of Arizona bola jeho spolužiačkou Nora Ephronová), ktorá vystriedala jeho chvíľkový nápad študovať herectvo, sa presadil ako obľúbený televízny moderátor a scenárista vlastnej talk show (TALK SOUP). Za túto prácu obdržal cenu Emmy. Úspech programu zburcoval ľudí z NBC a Kinnearovi dali show „Later with Greg Kinnear“.

Postupne nachádzal uplatnenie v televíznych filmoch (DILLINGER). V určitej chvíli pochopil, že sa nedá byť verný televízii NBC aj Hollywoodu, s televíziou skončil a naplno sa oddal do služieb mesta hriechu. Prihádzali vedľajšie úlohy v kvalitne obsadených filmoch (nominácia na Zlatý glóbus za rolu po boku Julie Ormondovej a Harrisona Forda v SABRINE) a hlavné úlohy v nenápadnejších filmoch, ale stále s kvalitnými partnerkami (Lauren Hollyová a Joan Cusacková - VŠETKO PRE TVOJ ÚSMEV).

Často sa zoširoka usmievajúci (ako v reklame na cereálie) Greg na seba výrazne upozornil v roku 1997 vďaka Jamesovi L. Brooksovi a jeho netradičnej romantike TAK DOBRE, AKO SA LEN DÁ. V nej stelesnil homosexuála Simona Bishopa, ktorého spolunažívanie s partnerom (Cuba Gooding junior) po príchode spisovateľa (Jack Nicholson) už nebude také, ako predtým. Akadémia odpovedala nomináciou na Oscara. Už o rok neskôr hral vedľajšiu rolu v ďalšej romantike, tento krát pravej sladkej od Nory Ephronovej. V jej LÁSKE CEZ INTERNET stelesnil partnera majiteľky malého kníhkupectva (Meg Ryanová), bojujúcej proti pohľadnému boháčovi (Tom Hanks). Nasledovali dva menej úspešné projekty: priemerná paródia na komixy MISTERY MEN + svojská sci-fi komédia Z AKEJ SI PLANÉTY? od renomovaného Mikea Nicholsa.

V roku 2000 preukázal snahu vymaniť sa zo škatuľky bezproblémového fešáka s pomocou hororového guru Sama Raimiho v jeho južanskom horore THE GIFT, láskou sa zmietajúceho medzi krásnou ale nezvestnou snúbenicou (Katie Holmesová) a jasnovideckými schopnosťami prekliatou ženou (Cate Blanchettová). To ale hneď zaklincoval ďalším typicky pohľadným fešáckym, televíznym hercom, do ktorého sa zamiluje domáca panička, nerozlišujúca realitu od fikcie (Renée Zellwegerová). Je zaujímavé, že ak aj Kinneara zriedka sviežo pláva proti prúdu svojho imidžu, čoskoro nato to „úspešne“ pokazí ďalšou zo svojho zástupu úloh fešákov, z ktorých je titulná hrdinka na prvý pohľad unesená. V ANIMÁLNEJ PRÍŤAŽLIVOSTI (jej hrdinovia pracujú v talk show) si však Ashley Juddová nakoniec zvolila neokrôchanejšieho ale paradoxne charakternejšieho Hugha Jackmana. Jednu zo zatiaľ najvďačnejších (t.j. nesympatických) úloh mu ponúkla dráma podľa skutočných udalostí AUTO FOCUS. Tu stelesnil úspešného televízneho herca Boba Cranea, zapletúceho sa s technikom (Willem Dafoe) do sexuálnych orgií, čo má katastrofálne dopady na ich súkromný život.

Z ďalších úloh Grega Kinneara: skutočná rola neústupčivého pilota Brucea „Snakea“ Crandalla, operujúceho v epicentre slávnej bitky v ÚDOLÍ TIEŇOV pod velením plukovníka Moorea (Mel Gibson) v naturalistickom vojnovom epose režiséra a scenáristu Randalla Wallacea; jedno zo zrastených dvojčiat (Matt Damon) v bláznivej komédii bratov Farrellyovcov BRATIA AKO SA PATRÍ; Paul Duncan, s manželkou (Rebecca Romijn-Stamosová) na popud tajomného vedca (Robert DeNiro) hazardujúci s klonovaním v thrilleri GODSEND.

Usmievavý a pohľadný špinavší blondiak, vždy v pohode, elegantný, šarmantný, uvoľnený, mužským publikom nie veľmi obľúbený, zato dámskou časťou zbožňovaný Greg Kinnear, vystupuje s imidžom muža, dobre chápajúceho potrebám žien. Ostatne, typickým sa mu stalo uviaznutie v krabičke zvodcu žien, ktorý by sa kvôli nim na ulici zrejme do krvi nepobil, zato by im dal na narodeniny presne to, po čom túžia. To sa týka jeho manželky Helen Labdonovej, s ktorou je ženatý od roku 1999.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 Brigsby Bear
Same Kind of Different as Me
2016 Malí muži
Svědectví (TV film)
2014 BoJack Horseman (TV seriál)
Mizera (TV seriál)
Murder of a Cat
Nebe existuje
2013 Drunk History (TV seriál)
Mládeži nepřístupno
Učitelka angličtiny
Zprávař 2 - Legenda pokračuje
2012 Stuck in Love
2011 Ďáblova ruka
Kennedyové (TV seriál)
Nechápu, jak to dokáže
That's What I Am
Thin Ice
2010 Poslední píseň
Zelená zóna
2009 Taková moderní rodinka (TV seriál)
2008 Baby Máma
Boj o patent
Město duchů
2007 Chuť lásky
2006 Fast Food Nation
Malá Miss Sunshine
Nepřemožitelný
Neznámý
2005 Matador
Roboti
Špatné zprávy pro Medvědy
2004 Godsend
2003 Bratři jak se patří
2002 Auto Focus - Muži uprostřed svého kruhu
Údolí stínů
2001 Animální přitažlivost
Večeře u přátel (TV film)
2000 Křupan
Sestřička Betty
Téměř dokonalý zločin
Z jaké jsi planety?
1999 Mystery Men
1998 Láska přes internet
1997 Lepší už to nebude
Od ucha k uchu
1996 Beavis a Butt-head dobývají Ameriku
Božská lest
1995 Sabrina
1994 Blankman
Přátelé (TV seriál)
1993 Nepravdivý příběh (TV film)
1991 Dillinger (TV film)
1990 Vražda ve státě Mississippi (TV film)

Dokumentární

2007 Journey Into the Unknown
2002 Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
We Were Soldiers: Getting It Right
2001 Filmography (TV seriál)
Gift: A Look Inside, The

TV pořady

2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1991 Talk Soup (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace