Reklama

Reklama

Bakaláři - Série 4 (1975) (série)


Lokomotiva (S04E39)

(epizoda)

Obsahy(1)

Na Vánoce se dějí opravdové zázraky... Jsou Vánoce a všichni pospíchají domů, jen osamělý strojvůdce Jiří Císař (V. Menšík) nikam nepospíchá. Je sám, nikdo ho doma nečeká, a tak ani neprotestuje, když je mu přidělena služba v nejsvátečnější den roku. Chystá se na rutinní jízdu a v okamžiku, kdy do odjezdu vlaku, který řídí, zbývá jen chvilka, uvidí na nádraží v Kolíně smutného Jirku (J. Potměšil). Na jeho přání ho odveze za babičkou do Prahy. Ukáže se však, že v Praze vůbec žádnou babičku nemá. Vymyslel si to. Ve skutečnosti totiž utekl z domova po hádce rodičů. Císař tedy vezme chlapce k sobě domů, než pojede zpáteční vlak. Mezitím spolu prožijí pěkný Štědrý den a spřátelí se. Ačkoliv už strojvůdce nemá službu, jede s chlapcem zpět do Kolína, kde ho po předchozí telefonické domluvě předá mamince (V. Galatíková)... (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

vojacekr 

všechny recenze uživatele

Těžko povědět, jak pravdivá byla příhoda chlapce a v čem se lišil dopis redakci od úpravy scénaristů. Nebudu zmiňovat herecké výkony - protože "Menšík". Ale jestli se byť vzdáleně někdy opravdu o Vánocích stal, tak nějak si představuji vánoční sen. Od teď pro mě na trase Kolín - Praha budou jen Vánoce. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bakalářský příběh o malém chlapci, který utekl z domova a poznal nového dospělého kamaráda, se kterým si rozuměl jako s tátou. Pan Menšík jako strojvedoucí je geniální jako vždy a Honza Potměšil jednu ze svých prvních rolí zvládl taktéž na jedničku. Škoda jen, že se p. Menšík s p. Galatíkovou (Honzovou maminkou) nevzali :-) . ()

Reklama

horskejvlk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu nekrásnější bakalářská povídka, zásluhou sentimentálního zasnění, samotářského, “mašinfýry” vynikajícího Menšíka a roztomilého chlapečka Jana Potměšila. Vše ve vánočním hávu železničním, člověk lituje černobílého laciného filmu výroby: “sdelano v CCCP”.  Poetika a nezvyklá role Vládi Menšíka  je radost pohledět, svobodný chlap se zasní a vzpomene si na svoje Vánoce když byl také ve věku onoho chlapce. Poetika Vánoc čiší z pŕíběhu aniž by člověk musel mít smrček a dárky, vypomůže fikus a maličkosti jako dárky, v tom je ta krása. Krásný štědrý večer a pokoj lidem dobré vůle… to je tento příběh. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bakaláři, aneb nikdy nevíš, jestli se v hromadě hlušiny neskrývá něco cenného. Zvlášť když je to chráněno skořápkou standardně připitomělých dialogů v úvodu a v závěru. Prvním rozloučením na peróně to mohlo končit, celá nastavená část je milá, ale přebytečná. To před tím ale funguje natolik silně a Menšík mě zase jednou tak překvapil, že zprůměrování na tři* by bylo nemístné. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Ahoj mami !! Je táta doma ?? A je veselej nebo spí ??" Menšík dokonale civilní, přirozený, vlastně až nemenšíkovský, ve snaze (ne)herecky se vyrovnat malému Potměšilovi, dítěti, opravdu kongeniální.. Jaroslav Dudek natočil takový milý Menšíkův vánoční dárek divákům a zároveň další z řady filmových důkazů, že Vladimír Menšík dokázal herecky na svých bedrech utáhnout skutečně téměř cokoli.. To právě nedoceněný Menšík je ta skutečná herecká lokomotiva.. ()

Zajímavosti (5)

  • Jan Potměšil byl do role vybrán během konkurzu, kterého se zúčastnila přibližně stovka dětí. (Terva)
  • Natáčení probíhalo převážně v Kolíně. (Terva)
  • Jaroslav Dudek vzpomínal, že když začal Vladimír Menšík spolu s malým Janem Potměšilem hrát, zjistil, že Jan nehraje, ale je. Vladimír tedy zabalil celou svou škálu hereckých prostředků a naprosto se nechal vést autenticitou malého, velkého herce. (sator)

Reklama

Reklama