foto

Jan Potměšil

  • nar. 31.3.1966 (52 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodák z Prahy se věnoval hraní už od dětství. V pouhých jedenadvaceti letech se stal velkou filmovou hvězdou díky hlavní roli naivního mladíka Martina, který naletí skupině veksláků, aby se následně stal jedním z nich v dnes již kultovním snímku Víta Olmera a Radka Johna BONY A KLID. Ve stejném roce si zahrál také ústřední postavu udatného ševce Jíry v pohádce Zdeňka Trošky O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI. Zajímavou hereckou kreaci předvedl i v na svoji dobu velmi odvážném filmu PROČ?.

Nečekaný zlom v jeho životě, však přišel v roce 1989, kdy se Jan Potměšil účastnil listopadových demonstrací a při těžké autonehodě utrpěl vážná zranění, jejichž následkem je doživotně upoután na invalidní vozík. Přesto se po dlouhém léčení během 90. let k herecké profesi vrátil. Dnes se objevuje zejména na divadelních prknech. Je členem spolku Kašpar, který hraje v Divadle v Celetné. Příležitostně se vrací i na filmová plátna (BOLERO). Za ztvárnění titulní role v Shakespearově hře Richard III. získal cenu Alfréda Radoka.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2018 Povídky z městského parku
Prezident Blaník
2017 Venku (studentský film)
2016 Jakub
2014 Bony a klid 2
Občanská naděje (studentský film)
2013 Škraboška (studentský film)
2009 Rozmarné léto (divadelní záznam)
2007 Nesmělý Mikeš (TV film)
Tři srdce (TV film)
2006 Růže pro Algernon (divadelní záznam)
2005 Eden - Zlatá karta (TV film)
2004 Bolero
2001 Kruh
1999 Vincenz Priessnitz
1997 Širák (TV film)
1996 Jméno kódu: Rubín
1994 V erbu lvice
1990 Zabijáci (TV film)
1989 Putování po Blažených ostrovech (TV film)
1988 Vlastně se nic nestalo
1987 Bony a klid
O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Proč?
1986 Stopy ve skle (TV film)
Česáč (TV film)
1985 Cawdor a Fera (TV film)
1983 Hrátky (TV film)
1982 Daleko od stromu (TV film)
1980 Každý má svůj stín (TV film)
Tajemství ďáblovy kapsy (TV film)
1979 Neohlížej se, jde za námi kůň!
1978 Tajemství Ocelového města
1977 Vánoce (TV film)
1976 Jakub
1975 Bakaláři: Vánoce, na které nikdy nezapomenu (TV film)
Lokomotiva (TV film)
Poslední exil (TV film)

TV seriály

2017 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Plán (S02E02)
2015 Kancelář Blaník (TV seriál)
Chráněná dílna (S03E17)
2014 Kancelář Blaník (TV seriál)
První máma (1) (S02E10)
2005 Eden (TV seriál)
Most do Orientu (E06)
Bruslaři (E05)
Nové auto (E04)
další epizody (6)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
1998 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Případ Anděla (E18)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Závod (E13)
Výpověď (E12)
Špatné zprávy (E11)
další epizody (10)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
Strom pohádek (TV seriál)
Dobro a zlo (E09)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Buď a nebo (E13)
Na koho to slovo padne (E12)
Boby a bobky (E11)
další epizody (5)
1985 Třetí patro (TV seriál)
Mistr (E06)
Hrdlička (E05)
Patent (E04)
další epizody (6)
1984 Moje srdcová sedma (TV seriál)
Rozchody (E03)
1977 Třešňová babička (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
Vánoce Anny Holubové (E12)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
Příběh šéfova syna (E10)
další epizody (12)
1971 Bakaláři (TV seriál)

Dokumentární

2013 Život s Kašparem
2012 Věra 68
2010 11 lidí, 11 názorů
Film o filmu: Bony a klid (TV film)
2007 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Daniely Filipiové (S02E29)
2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jana Potměšila (S01E18)
Film o seriálu Eden (TV film)
2005 Malé velké hry a události (TV seriál)
2004 Zeměpis světa (TV seriál) - vyp.
1999 Výzva (TV film)
Člověk a čas 1: Deset let v životě mladého muže (TV film)
Člověk a čas 2: Výzva (TV film)

TV pořady

2018 Adventní koncerty 2018 (TV pořad) - mod.
Ceny české filmové kritiky 2017 (TV pořad)
2017 24. Český lev (TV pořad)
Adventní koncerty 2017 (TV pořad)
2016 Adventní koncerty 2016 (TV pořad)
Kafe s Jolanou (TV pořad)
2015 Adventní koncerty 2015 (TV pořad)
Ceny Anděl 2014 (TV pořad)
2014 Adventní koncerty 2014 (TV pořad)
2013 Adventní koncerty 2013 (TV pořad)
Možná přijde i charita 2013 (TV pořad)
TýTý 2012 (TV pořad)
2012 Možná přijde i charita (TV pořad)
2011 Uchem jehly (TV pořad)
2010 Kde bydlely princezny (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
Český lev 2009 (TV pořad)
2009 Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
Čtenářský deník (TV pořad)
2005 Vánoce s Troškou pohádek (TV pořad)
2004 Edův pohádkový balík (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1996 Odpoledne pro všechny (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2019 LOVEní

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace