foto

Jaroslav Dudek

  • nar. 17.1.1932
    Trutnov, Československo
  • zem. 31.8.2000 (68 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslav Dudek studoval na gymnáziu v Trutnově, poté nastoupil na AMU, kterou absolvoval v roce 1954, načež nastoupil jako režisér do Divadla S. K. Neumanna, v letech 1962-2000 pak patřil k předním divadelním režisérům Vinohradského divadla. Za desítky let režíroval řadu her a svým přístupem přispěl k úspěchu a také profesionalitě naší přední divadelní scény. K nejúspěšnějším realizacím patří klasické kusy, jako např. Richard III., Cyrano z Bergeracu, Hamlet, Lakomec, z modernějšího repertoáru například Válka s mloky, v 90. letech byla velmi úspěšná Kočičí hra.

Jaroslav Dudek vinohradské divadlo – jak sám říkal – beznadějně miloval, neméně úspěšný a pilný byl ale i v televizi, kde se jeho doménou staly především seriály. Koncem 50. let se zapsal do historie režírováním prvního československého seriálu RODINA BLÁHOVIC (1959), který se vysílal živě z barrandovských ateliérů, dnes jej však již prakticky nikdo nezná. Poté natočil několik inscenací, pro televizi byly zpracovány také některé divadelní hry. Z televizního díla té doby je na místě vyzvednout dnes již zapomenutou televizní komedii VYLOŽENĚ RODINNÁ HISTORIE (1969).

Mimořádný divácký úspěch zaznamenal dnes již legendární seriál TAKOVÁ NORMÁLNÍ RODINKA (1971), který dodnes udivuje schopností vystačit si v seriálovém formátu s minimálním interiérovým prostorem pro herecký koncert velkých osobností. Další seriály byly zatíženy dobou svého vzniku a také účastí politicky protežovaných hereckých osobností (ŽENA ZA PULTEM, 1977; PLECHOVÁ KAVALERIE, 1979). Nicméně v 70. letech vznikla pod režií Jaroslava Dudka ještě jedna legenda naší televizní tvorby – seriál NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (1977), který je dodnes populární, úspěchu dosáhl i v Německu, kde si nakonec v roce 1981 vyžádali natočení dalších pokračování (vliv německé produkce a financování vedly také k tomu, že tyto díly byly zcela apolitické).

Z Dudkových seriálů 80. let stojí za zmínku sci-fi BAMBINOT (1984) nebo několikagenerační epopej SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1985), zatímco pokusy o domácí kriminalistické seriály dopadly nevalně (MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, 1986; PŘÍPAD PRO ZVLÁŠTNÍ SKUPINU, 1989). Z televizních prací 90. let je nutno připomenout poválečné drama HŘBITOV PRO CIZINCE (1991) s výraznou hereckou příležitostí pro Josefa Dvořáka, v roce 1996 Dudek režíroval sitcom HOSPODA pro televizi Nova. Jeho poslední televizní realizací byl film ATENTÁT NA MINISTRA FINANCÍ (1998).

Jaroslav Dudek byl ženatý s herečkou Janou Štěpánkovou (*1934), která také hrála v řadě jeho seriálů i televizních filmů.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

1998 Atentát na ministra financí (TV film)
Kočičí hra (divadelní záznam)
1997 Silvestr s dědou (TV film)
1996 Na hraně (TV film)
1995 Usmívej se, lásko má (TV film)
1993 Pozvání na večeři (TV film)
Vikingové z Bronských vršků (TV film)
1992 Brokovnice (TV film)
Danton čili Saturnália (TV film)
1991 Hodina obrany (TV film)
Honorární konzul (TV film)
Hřbitov pro cizince (TV film)
Nález (TV film)
Romeo a Julie (TV film)
Skládačka (TV film)
Talisman (TV film)
1990 Milostivé léto (TV film)
Zpověď Dona Juana (TV film)
1989 Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta (divadelní záznam)
Jmenuji se po tátovi (TV film)
Mistr a Markétka (divadelní záznam)
Přátelská výpomoc (TV film)
1988 Lékaři (TV film)
Mistr Kornelius (TV film)
Případ se psem (TV film)
Stařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb Zpronevěra (TV film)
1987 Dům na Sahaře (TV film)
Fanynka (TV film)
Viktor Veliký (TV film)
V kleštích (TV film)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Kluk (TV film)
Přátelé (TV film)
1985 Křídlovka pro Majoránka (TV film)
1984 Jako tenkrát (TV film)
Světáci (TV film)
1983 Báseň (TV film)
Eso (TV film)
O Reaganovi (TV film)
Síť na bludičku (TV film)
Spolužáci (TV film)
Střevíčky (TV film)
Výlet do velkého světa (TV film)
Výtah (TV film)
1982 Nevěra (TV film)
Žhářka (TV film)
1981 Dveře (TV film)
Herečka (TV film)
Kačenka (TV film)
Kbelík (TV film)
Můžeš mi odpustit? (TV film)
Myš (TV film)
Ponožky (TV film)
Přišel na večeři (divadelní záznam)
Vrabci z 9.poschodí (TV film)
Výfuk (TV film)
Začalo to karafiátem (TV film)
Záhada u půdy (TV film)
1980 Blondýna (TV film)
Dioptrie (TV film)
Docent (TV film)
Dopis (TV film)
Host (TV film)
Košile (TV film)
Lakovka (TV film)
Nešťastný šafářův dvoreček (TV film)
Panenka (TV film)
Pes (TV film)
Pleš (TV film)
Spánek (TV film)
Taška (TV film)
Zabijačka (TV film)
Zločin na poště (TV film)
1979 Abiturientský večírek (TV film)
Deník (TV film)
Detektivem proti své vůli (TV film)
Grandle (TV film)
Kaliba (TV film)
Koně (TV film)
Logika (TV film)
Lůžko (TV film)
Nápadník (TV film)
Nebožtíci na bále (TV film)
Nejhezčí příbeh z našeho JZD (TV film)
Neteř (TV film)
Obrázek (TV film)
Potvrzení (TV film)
Pyžamo (TV film)
Spodky (TV film)
Stopař (TV film)
Syn (TV film)
Švýcar (TV film)
Tatínek (TV film)
Trafika (TV film)
Vlak (TV film)
Zástava (TV film)
Zavazadlo (TV film)
1978 Bakaláři: Lázně (TV film)
Jožin (TV film)
Karafiát (TV film)
Mzda strachu (TV film)
Platina (TV film)
Podnájem (TV film)
Prášky (TV film)
Přání (TV film)
Pytel (TV film)
Slepice na smetaně (TV film)
Soud (TV film)
Telegram (TV film)
Zip (TV film)
Zuby (TV film)
1977 Alimenty (TV film)
Krabička (TV film)
Kytice (TV film)
Lalůček (TV film)
Marie (TV film)
Nevěsta (TV film)
Spáč (TV film)
Špionáž (TV film)
1976 Cukrárna (TV film)
Dcera (TV film)
Dítě (TV film)
Dlažba (TV film)
Kravata (TV film)
Kufr (TV film)
Noční stolek (TV film)
Párek (TV film)
Revizoři (TV film)
Světlík (TV film)
To naše ulice ještě nezažila (TV film)
Výslech (TV film)
1975 Agneska (TV film)
Babička (TV film)
Bakaláři: Vánoce, na které nikdy nezapomenu (TV film)
Dům (TV film)
Falstaff (TV film)
Hledám paní na hlídání (TV film)
Housle (TV film)
Hrachová polívka (TV film)
Kousek života (TV film)
Linecké pečivo (TV film)
Lokomotiva (TV film)
Matematika (TV film)
Medvěd (TV film)
Nadívaní hlemýždi po gaskoňsku (TV film)
První pohled (TV film)
Rozvod (TV film)
Svatba (TV film)
Šachy (TV film)
Tornádo (TV film)
Užovka (TV film)
Zlodějka (TV film)
1974 Aero 30 (TV film)
Balkón (TV film)
Beruška (TV film)
Co budeme dělat v sobotu (TV film)
Davídek (TV film)
Deštník (TV film)
Dveře (TV film)
Když ty se ani nezajímáš o moji práci (TV film)
Kino (TV film)
Klec (TV film)
Krádež (TV film)
Křeček (TV film)
Med (TV film)
Mladí u starých, starí u mladých (TV film)
Nádraží (TV film)
Narozeniny (TV film)
Ostrov Afrodity (TV film)
Prkno (TV film)
Sám proti městu (TV film)
Schody (TV film)
Stojka po výplatě (TV film)
Stokoruna (TV film)
Tele (TV film)
Trabant (TV film)
Úklid (TV film)
Útěk (TV film)
Večeře (TV film)
1973 Klíče (TV film)
Psí život (TV film)
1972 Bakaláři: Žárlivost (TV film)
Kredenc (TV film)
Lakomec (divadelní záznam)
Lev je v ulicích (TV film)
Manželská hra (TV film)
Milostné dopisy (TV film)
Prémie (TV film)
Rozvod (TV film)
Úspory (TV film)
Vkladní knížka (TV film)
Zdravá vdova 29/169 (TV film)
1970 Mata Hari (TV film)
Věc Makropulos (divadelní záznam)
1969 Kaviár jen pro přátele (TV film)
Obžalovaná (TV film)
Vyloženě rodinná historie (TV film)
1968 Jak chodí babičky spát (TV film)
Jegor Bulyčov (TV film)
Zločin pátera Amara (TV film)
1965 Byla jednou jedna budoucnost: Podivná reportáž z přítomnosti 1965 (TV film)
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
Dlouhý podzimní den (TV film)
1960 Nepokojné hody svaté Kateřiny (divadelní záznam)
1959 Útěk (TV film)

TV seriály

2000 Milí Bakaláři (TV seriál)
1997 Hospoda (TV seriál)
Pes (S02E26)
Veselka (S02E25)
Kukátko (S02E24)
další epizody (26)
1996 Hospoda (TV seriál)
Schůze (S01E26)
Dlužník (S01E25)
Bomba (S01E24)
další epizody (26)
1995 Aneta (TV seriál)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
Nesmějte se pavučince (E05)
Listy důvěrné (E04)
Milejší o celé milování (E03)
další epizody (5)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 U nás doma (TV seriál)
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Valutová příhoda (E15)
Narkomani (E14)
Kasař (E13)
další epizody (6)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kuchařinka (E09)
Muž s punčochou (E08)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
další epizody (9)
1981 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Odečítání (S02E07)
Procento hnisavých komplikací (S02E06)
Oponentura (S02E05)
další epizody (7)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Setkání (S01E13)
Srážka (S01E12)
Smíření (S01E11)
další epizody (13)
Žena za pultem (TV seriál)
Vánoce Anny Holubové (E12)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
Příběh šéfova syna (E10)
další epizody (12)
1972 Bakaláři:Toto je moje poslední cigareta (TV seriál)
1971 Bakaláři (TV seriál)
Taková normální rodinka (TV seriál)
Dáreček (E08)
Záletník (E07)
Škola manželů (E06)
další epizody (8)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Smrt Porthose (E03)
Marnotratný otec (E02)
Dobytí Paříže (E01)
1963 Můj přítel štvanec (TV seriál)
1962 Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1959 Rodina Bláhova (TV seriál)

TV pořady

1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

1963 Máte doma lva?

TV seriály

2000 Milí Bakaláři (TV seriál)

Dokumentární

2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1999 Příběhy slavných - Miloš Kopecký (TV film)

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2003 Talár a ptačí zob (TV film)
1974 Ostrov Afrodity (TV film)
1968 Jegor Bulyčov (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(57)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace