Reklama

Reklama

Marta

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Je válka. Je jedno která, neboť to nic nemění na tom, že se lidé podezřívají, nenávidí, zabíjejí. Osud - nebo náhoda? - svede dohromady otce a syna ze samoty uprostřed lesů se zraněnou nepřátelskou špiónkou. Všichni tři se tak ocitnou na prahu nové války, války o to horší, protože nevyhlášené, skryté. Války, kterou mají sami v sobě. Psychologické drama debutující Marty Novákové, absolventky režie na FAMU, klame tělem. Je strohé, až brutálně sevřené, málomluvné. Pod minimalistickým kabátem však ukrývá fascinující bohatství motivů, významů, dějů a souvislostí. Režisérka je s chladnokrevným mistrovstvím nechává kypět pod tlakem až k nevyhnutelné tragédii. Válka tu probíhá na všech úrovních: každý bojuje s každým včetně sama sebe, všichni dohromady čelí světu tam venku a musejí zápasit i s přírodou. Vojačka Marta je plně odkázaná na péči otce se synem, ale přitom je v případě prozrazení vystavuje trestu smrti. Zchromlý otec v ní však vidí nepřítele hlavně proto, že mu coby žena hrozí ukrást dospívajícího syna, bez něhož se sám neobejde. Proto ho také skrývá před odvodem. A Marek - Marek je ztracený mezi odpovědností k otci, mladickým vzdorem, bolestně probuzenou sexualitou a hledáním matky, kterou nepoznal. Kolem chalupy procházejí vojenské hlídky a každý den končícího podzimu je jako průchod minovým polem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se daří vytvořit atmosferickou psychologickou situaci mezi třemi postavami ve stísněném prostoru, leč nohy jim podráží nedostatek financí, neexistence filmového svícení, ošklivost a nekvalita obrazu, podivné režijní záměry (závěr filmu, přelety kamery nad chatou) a celková nezkušenost. Jistý talent a schopnost aplikovat různé vypravěčské a filmové postupy na snímku přesto vidět jsou. Jako absolventský film na FAMU je to plně obhajitelné, ale z představy, že bych měl zaplatit přes sto korun, abych ho mohl vidět v kině, na mě jdou mrákoty. ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Viděno ve Žlutém, v půl páté ráno (takže i kdyby to bylo sebelepší, nemohlo se mi to líbit). Jinak sympatická minutáž, Špalková ukázala kozy a očekávanej konec nezklamal. Ale vrtulníkový záběry, postavy a celej ten příběh soužití a schovávání před válkou mě nebavil. Aspoň že pak pustlili ještě 2 díly Big Bang Theory. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Občas stačí tři herci, letitá lesní samota, dobrý scénář a režisérka, která ví, co chce říci, aby vznikl opravdu pozoruhodný film. Film, který má vlastní ksicht, sází na pečlivě budovanou atmosféru a divákovi se ničím nepodbízí. Zajímavá je i kamera, střih a hudba. Jeden z nejoriginálnějších českých filmů posledních let. ()

Dovlatovka 

všechny recenze uživatele

Je to tak na 65 procent. Je to nereálné a v některých momentech příliš artové na to, aby to bylo pro obyčejného diváka, ačkoli režisérka chce vyprávět o strachu a pudu sebezáchovy. Nicméně sekvence útěku Marka před odvodem, scéna znásilnění a úplný konec (film končí přesně v momentě, kdy končit má) jsou ale výborné a ukazují, že Marta Nováková umí moderně a efektně pracovat s obrazem ve chílích napětí a akce. Výborné jsou pohledy ze zhora, které evokují pocit, že místo děje je pořád sledováno. Škoda, že jsou trochu nedůsledně využity. Doufám, že Marta Nováková bude mít na asijském festivalu úspěch a v příštím snímku se vydá blíž divákovi bez ohledu na umění. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Pribeh otce, syna a Marty vojacky se mi libil.Souhlasim take pouze s pouzitim kytary jakozto doprovodne hudby. Jedine co mi rusilo podivanou, byla pritomnost vojaku ty mi tam vubec ale vubec nepasovali, i kdyz tam vsak asi byti meli.Kazdopadne fajn pocin od Marty Novakove. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama