Reklama

Reklama

Marta

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Je válka. Je jedno která, neboť to nic nemění na tom, že se lidé podezřívají, nenávidí, zabíjejí. Osud - nebo náhoda? - svede dohromady otce a syna ze samoty uprostřed lesů se zraněnou nepřátelskou špiónkou. Všichni tři se tak ocitnou na prahu nové války, války o to horší, protože nevyhlášené, skryté. Války, kterou mají sami v sobě. Psychologické drama debutující Marty Novákové, absolventky režie na FAMU, klame tělem. Je strohé, až brutálně sevřené, málomluvné. Pod minimalistickým kabátem však ukrývá fascinující bohatství motivů, významů, dějů a souvislostí. Režisérka je s chladnokrevným mistrovstvím nechává kypět pod tlakem až k nevyhnutelné tragédii. Válka tu probíhá na všech úrovních: každý bojuje s každým včetně sama sebe, všichni dohromady čelí světu tam venku a musejí zápasit i s přírodou. Vojačka Marta je plně odkázaná na péči otce se synem, ale přitom je v případě prozrazení vystavuje trestu smrti. Zchromlý otec v ní však vidí nepřítele hlavně proto, že mu coby žena hrozí ukrást dospívajícího syna, bez něhož se sám neobejde. Proto ho také skrývá před odvodem. A Marek - Marek je ztracený mezi odpovědností k otci, mladickým vzdorem, bolestně probuzenou sexualitou a hledáním matky, kterou nepoznal. Kolem chalupy procházejí vojenské hlídky a každý den končícího podzimu je jako průchod minovým polem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

francis 

všechny recenze uživatele

Absence určitého místa a času si zpočátku zahrává s divákem (podobně jako ve Vaterlandu) a dodává filmu zvláštní napjatou atmosféru, kdy si neumíte představit, co by se mohlo v příští chvíli stát a kdo by se mohl objevit (nebo si toho spíš představujete až moc). Speciální hvězdičku si tvůrci zaslouží za typizovaný a téměř originální jazyk, který pro účely filmu vytvořili a který výborně funguje v symbolické rovině, a za odvahu jít proti filmařským klišé. Sympatický je i fakt, že se nic přehnaně nevysvětluje. Když to všecko sečtu, vychází mi to skoro na pět hvězdiček, což by ale bylo kapku matoucí. Každopádně je Marta dobrý a zajímavý film, v současném Česku dokonce originální a rozhodně vysoko nad průměrem. ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Viděno ve Žlutém, v půl páté ráno (takže i kdyby to bylo sebelepší, nemohlo se mi to líbit). Jinak sympatická minutáž, Špalková ukázala kozy a očekávanej konec nezklamal. Ale vrtulníkový záběry, postavy a celej ten příběh soužití a schovávání před válkou mě nebavil. Aspoň že pak pustlili ještě 2 díly Big Bang Theory. ()

Reklama

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Pribeh otce, syna a Marty vojacky se mi libil.Souhlasim take pouze s pouzitim kytary jakozto doprovodne hudby. Jedine co mi rusilo podivanou, byla pritomnost vojaku ty mi tam vubec ale vubec nepasovali, i kdyz tam vsak asi byti meli.Kazdopadne fajn pocin od Marty Novakove. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na debutující počin Marty Novákové se jedná o snímek s viditelným potenciálem, který zde však není ještě plně využit. Skvělé výkony Petry Špalkové, již jsem prvně poznala ve filmu Sluneční stát, kde se mi hodně líbila a Jana Novotného. Pokud by si režisérka udržela své postupy a více se v nich vypracovala, ráda bych od ní zhlédla další dílo. Marta je mlčenlivá a disponující pošmournou atmosférou zimního období, do něhož účelně zapadá celý příběh a jeho psychologické směřování. ()

Dovlatovka 

všechny recenze uživatele

Je to tak na 65 procent. Je to nereálné a v některých momentech příliš artové na to, aby to bylo pro obyčejného diváka, ačkoli režisérka chce vyprávět o strachu a pudu sebezáchovy. Nicméně sekvence útěku Marka před odvodem, scéna znásilnění a úplný konec (film končí přesně v momentě, kdy končit má) jsou ale výborné a ukazují, že Marta Nováková umí moderně a efektně pracovat s obrazem ve chílích napětí a akce. Výborné jsou pohledy ze zhora, které evokují pocit, že místo děje je pořád sledováno. Škoda, že jsou trochu nedůsledně využity. Doufám, že Marta Nováková bude mít na asijském festivalu úspěch a v příštím snímku se vydá blíž divákovi bez ohledu na umění. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama