Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kvalitný vojnový film bez bojových scén, teda, až na malé výnimky. Skôr ho môžme brať ako dobrodružný príbeh, v ktorom Ch.Bale uteká zo zajateckého tábora nekonečnou džungľou. Bez jedla a vody to určite nie je jednoduché, ale tento príbeh je pravdivý a myslím, že je natočený natoľko vierohodne, že ani na chvíľu nezapochybujeme, že to čo sledujeme sa skutočne takto stalo. Ch.Bale je vynikajúci, čo film to úloha hodná minimálne oscarovej nominácie, a keď nie, tak minimálne obdivu s akým profesionálnym prístupom (alebo šťastím?) si vyberá scenáre. Je ochotný ísť za hranicu možností (áno, aj Mechanik)a to ho katapultovalo do prvej rady najobsadzovanejších hercov. A právom. 80%. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Kvalitni film, ovsem s par pripominkama. nejprve bych rad pochvalil ciste a pekne odvypraveny pribeh, ktery sice sleduje klasicke postupy, ale presto se jeho provedeni neda temer nic vytknout. Libi se mi jak si Herzog vystaci s uplnym minimem a snazi se z nej vytezit maximum. Bohuzel porad trpim srovnanim s jeho spickou - Aguirrem, ktery je dosud jeho nejlepsim neprekonanym filmem. ___Libilo se mi take zvukove pojeti snimku, vetsina dialogu vedena septem, coz jen znasobuje pocit blizkeho nebezpeci a obcas i pekne zvukove vychytavky a napady. Stisnena atmosfera se Herzogovi podarila uspesne vytvorit, nicmene nejvetsi chybou bych asi pocital vedlejsi postavy spoluzajatcu, kteri se cely film poradne nevyvijeji... ____Vezeni tak dopadlo jako asi nejslabsi cast pribehu, protoze po chvili se zacnou motivy opakovat a nechaji vas v jakemsi rozpolozeni, ze se tam ti vezni vlastne az tak spatne nemaji, porad jen lezi, sedi, nebo jedi, ci se ojedinele prochazeji kolem:) ____Suma sumarum: Herzog si nevzal zadny nezdolny sousto, vzal si jednoduchy film, ktery je schopen pevne uchopit a az na par okamziku udrzet vysokou latku az do konce. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy z války ve Vietnamu. A mám rád i Christiana Baleho. Většina snímku se odehrává po zajetí Dietera Denglera v chýši uprostřed tábora v džungli. Zde živoří v ubohých pdmínkách s ještě dalšími válečnými zajatci. Po čase pak začnou plánovat útěk, ke kterému se skutečně odhodlají.... - Já nevím, nějak mi to nesedlo. Byl jsem tomu otevřený, ale trochu to nudilo. Přitom je to škoda. Příběh podle skutečné události, kulisy i prostředí slušné a autentické, Bale obrostlý vlaso-vousem také, role se zhostil na výbornou. Je to spíš sonda do psychiky vězněných mužů, než nějaký taktický útěk skrz divize vetcongů jako v BAT21. Ale něco tomu chybělo. U mne je to bohužel jen za tři. Čekal jsem víc. * * * ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Krásný film, který ve mně na konci probudil opravdu hluboké a smutné emoce. Právě v tomto snímku je navíc jedna ze scén, které se mi navždy vryly do paměti, a to když se parta ztroskotanců konečně odhodlá k akci - nebudu prozrazovat. Ani vyloženě trapné triky na začátku filmu tak nemohou zkazit jeho výsledný dojem. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Naturalisticky podaný snímek, který ve vás nechá velký dojem. V zajateckém táboře vidíme krutost stráží a vůbec celkově příšerné životní podmínky. Jediný Bale si ve filmu udržuje osobitý nadhled a humor. Nicméně je to film, který si můžete pouštět víckrát a neztratí nic ze svého kouzla. Mistrovsky zvládnuté řemeslo. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Natáčanie prebiehalo v Thajsku od 22. augusta 2005 do 17. októbra 2005. (Arsenal83)
  • Plagát filmu zobrazuje vrtuľník UH-60 Blackhawk. V skutočnosti sa až do konca vietnamskej vojny ešte nevyrábali. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama