Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Christian Bale byl a je jediný důvod proč jsem se podíval na tento snímek. Na jednu stranu nacházím možná lítost nad tím k čemu se propůjčí, ale na druhou stranu nelze popřít kvality snímku, který pro něj asi měl citovou důležitost. Osobní příběh o muži, letci, který havaruje a přežije v nemilosrdném pralese je však jedním slovem nezáživný. Pokud vás nebaví neustále sledování putování a nebo sezení muže, který trpí, tak se budete opravdu nudit. Je to škoda, protože film je jinak hezky natočený a zahraný s přehledem. Opět se ukázala schopnost Christiana Balea obětovat se postavám. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy z války ve Vietnamu. A mám rád i Christiana Baleho. Většina snímku se odehrává po zajetí Dietera Denglera v chýši uprostřed tábora v džungli. Zde živoří v ubohých pdmínkách s ještě dalšími válečnými zajatci. Po čase pak začnou plánovat útěk, ke kterému se skutečně odhodlají.... - Já nevím, nějak mi to nesedlo. Byl jsem tomu otevřený, ale trochu to nudilo. Přitom je to škoda. Příběh podle skutečné události, kulisy i prostředí slušné a autentické, Bale obrostlý vlaso-vousem také, role se zhostil na výbornou. Je to spíš sonda do psychiky vězněných mužů, než nějaký taktický útěk skrz divize vetcongů jako v BAT21. Ale něco tomu chybělo. U mne je to bohužel jen za tři. Čekal jsem víc. * * * ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Lidi doma nemaj páru co je džungle…. Již v úvodu je jasný, že TADY se moc neutrácelo. Trocha války a jdeme do džungle. Tam sledujeme takové ,,komorní“ drama ze zajetí s výborným zvukem (DTS), kterému na autentičnosti přidává mučení a utrpení. Když sleduji, jak se mi Ch.Bale ,,mění“ před očima, smekám před jeho hereckým odhodláním a je mi jasné, že Dieter Dengler musel být neobyčejně silný člověk. A právě uvedené důvody mohou být postačující k zasunutí ,,kolečka“ do mechaniky. Alespoň si rozšíříme (nejen) historické obzory. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zcela nekonvenčí, osobitý tvůrce Werner Herzog a Christian Bale v zajetí válčícího Vietcongu??? Nedokázal jsem si představit podivnější kombinaci, ale ono to vyšlo přímo skvěle. Asi "nejnormálnější" Herzogův film, tím ale neříkám, že nejméně zajímavý. Až na malé vyjímky (poněkud nezvládnutá letecká nehoda) skvěle odvyprávěné drama, ať jde o útrapy v zajateckém táboře Vietcongu (ale přitom nijak lacině efektně "přibarvené"), nebo o úprk napříč džunglí, kde scény, jako třeba odtrhávání pijavic, jen tak z hlavy nedostanete. Co do míry realističnosti a "potu džungle" se nabízí srovnání s ´Aguirre, hněv Boží´, ale ´Rescue Dawn´ je vyprávěn mnohem srozumitelnějším jazykem, až je zde cítit příklon k mainstreamu (samozřejmě bráno optikou Herzogovy tvorby). No, a jestli zde ostatní opěvují Christiana Balea, tak já musím vyzdvihnout celou ústřední trojici. V pozdější fázi skvostně vyhublý Bale vypadá, jakoby si zrovna odskočil z natáčení ´Mechanika´ a místama podává herecký výkon na hranici fyzické snesitelnosti. Vousem obrostlý Steve Zahn se konečně zbavil své zažité herecké polohy totálního loosera a je naprosto skvostný. A v neposlední řadě na kost vyzáblý Jeremy Davies s ježíšovskou vizáží (kde je ten učíslý slušňák z ´Vojína Ryana´? :o), který vypadá, jakoby by byl po celou dobu permanentně zkouřený a stejně jako v Soderberghově ´Solarisu´ předvádí zcela mimózní herectví (nesmyslná gestikulace rukama apod.). Ovšem zde v jeho případě, v roli člověka duševně poznamenaného útrapami věznění, to má své místo a vypadá to skvěle!! Moc jsem se těšil na ´nového Herzoga´ po letech jeho filmařského půstu a jsem velmi příjemně překvapen, i navzdory slabšímu rozjezdu a medovému přeslazenému finále. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborná práce, nádherná krajina a důkaz, že Werner Herzog film netočil v žádných ateliérech. Tohle byl skutečný Vietnam a Christian Bale v něm byl skutečný sestřelený pilot, stejně tak jako Steve Zahn, od kterýho bych to v žádným případě nečekal. Škoda toho, že film se občas dost táhne a otevírá prostor zdejší krajině. Krajina by byla úžasná, ale přecijenom je to film a ne žádný dokument. Ale to Werner Herzog umí. Přitom film samotný je naprosto dokonalá práce s výborným příběhem a neskutečně drastickým, nečekaným a brutálním závěrem. Dlouho se mi nestalo, že bych si danou scénu musel desetkrát za sebou opakovat a zjišťovat, jestli jsem viděl dobře. Bylo to maso, skutečná válka, skutečná atmosféra džungle, kam bych se jen tak vypravit nechtěl, ale stálo to za to. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Keď Dietera (Christian Bale) ťahá mulica, na zemi je vidieť stopy po pneumatikách. Ide o stopy po aute, ku ktorému bolo pripevnené lano, vďaka ktorému herca ťahali po piesku. (Arsenal83)
  • Aby režisér Herzog ukázal, ako bezmocne by sa cítil človek, ktorý by bol zajatý, trval na tom, že v zajatí, každý pravák musel používať predovšetkým ľavú ruku a každý ľavák pravú. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama