Reklama

Reklama

Taxidermia

  • Maďarsko Taxidermia (více)
Trailer 2
Maďarsko / Rakousko / Francie, 2006, 91 min

Režie:

György Pálfi

Hrají:

Csaba Czene, Gergely Trócsányi, Adél Stanczel, Marc Bischoff, Erwin Leder, Maria Bodor, István Znamenák, Piroska Molnár, Réka Lemhényi, Gyula Kiss (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tři příběhy – tři historická období. Tři muži – děd, otec a syn. Jeden touží po lásce, druhý po úspěchu, třetí po nesmrtelnosti. Děd žije svými fantaziemi a za zimních večerů se v promrzlém chlévě zahřívá vzrušujícími sny. Nic ho nemůže zastavit v jeho plodné představivosti. Otec je proslulý šampion v soutěžích jedlíků v časovém limitu, jenž se snaží dostihnout svůj vzor, evropského mistra jedlíků. Syn vycpává zvířata. Zabývá se něčím, co si nikdo nedokáže ani v nejbujnější fantazii představit. Příběhy děda, otce a syna, jež se odehrávají ve třech dějinných obdobích, nastavují zrcadlo zvrácené době i společnosti. Režisér o svém filmu říká: „Nemám potřebu vyprávět o sobě, ale o věcech, které jsou pro mne důležité. Objevil jsem svět povídek Lajose Partiho Nagye, které by klidně mohly být moje. Dvě jeho povídky tvoří základ tohoto příběhu o rodině. Ve scénáři jsem k nim přidal tři generace a pro sebe místo vypravěče.“ (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (472)

Jordan 

všechny recenze uživatele

už som to tuším pri nejakom filme vyjadril, pri tomto to teda podtrhnem - v maďarsku vyrastá v posledných rokoch silná mladá generácia filmárov a to prináša mnoho rôznorodých a dobrých filmov . . . a spomedzi nich je máloktorý "roznorodejší" ako Taxidermia. tri príbehy, tri generácie, tri životné cesty a smery, tri rôzne druhy samoty a osamelosti . . . a vôbec to nie je komédia !!! prvý príbeh by sa ešte dal miestami označiť za komédiu (vtipné momenty ako ten so sliepkou) ale celkový dojem z filmu je skôr ako z hororu; pozoruhodné a vysoko kvalitné dielo, samozrejme pre veľmi silné žalúdky, kto sa však odhodlá s taxidermiou stráviť tú hodinu a pol, tak sa mu dostane naozaj silného fimového zážitku; navyše v neposlednom rade musím veľmi vyzdvihnúť technickú kvalitu a umeleckú zrelosť obrazu ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle se těžko dá hodnotit nějak pěkně, představte si 200 kilovýho maďara jak se láduje na soutěži jedlíku nejdřív nějakou polívkou, co spíš připomíná pomyje, pak to jde v přímým přenose všechno vyzvracet, ale jako festovně to z něj lítá a dělá to, aby měl místo na nějakej další hnus v dalším kole, tohle je prostředek a zhruba třetina filmu a vlastně se téměř na nic jinýho nedíváme než jen jak hlavní postava žere a zvrací, pak tu máme ještě další dvě části filmu z čehož jedna je zaměřená než se naše vypasená postava narodí, tam se odehrávaj taky pěkný kousky, jako soulož s mrtvým, rozřezaným a vyvrhnutým prasetem v nějaký vaně nebo soulož s dírou ve stodole, fakt lahůdka a ve třetí závěrečný části sledujeme naší postavu, která se na starý kolena a ke svý spokojenosti dokázala vyžrat do podoby Jabba Hutta a pak ještě jeho chudáčkoidního syna, kterej se zabývá preparováním, to je asi nejlepší část filmu, která má co říct, ale stejně se mi to teda moc nelíbilo a žádnej hlubší smysl sem v tom moc neviděl, respektive sem se ani moc nesnažil pochopit, co tim chtěl Pálfi říct, spíš bych řek, že mě to dost znechucovalo, i když sem zvyklej na nejrůznější prasárny a nevadí mi, ale tohle je fakt vytříbenej kousek jen pro fajnšmekry a nebudu tomu dávat vysoký hodnocení a používat chytrý výrazy, jen abych vypadal jako intelektuál, co v tomhle vidí velkej smyl života a připojil se ke zdejší elitě ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem nebyl na svůj žaludek takhle pyšnej! On totiž zmáknul sled obrázků jako jsou : zvracející pupkáči, chlápek masturbující nad mrtvolou prasete, detailní záběr na kapičku potu padající do...ne, nechtějte ode mě rozbor tohoto filmu. Už je mi zase šoufl. Nevím, zda-li to byl Pálfiho záměr. Možná chtěl v divákovi vyvolat pocit úpadku lidského rozumu nebo chtěl říct, že všechny ostatní filmy jsou na rozdíl od toho mého strašně konzervativní a za každou cenu chci revoluci v kinematografii. Jenže to by, chlapík jeden ušatej, měl být víc... jak to říct... přesnější. Jo, jasně, můžu se vymlouvat na fakt, že jsem se do filmu jak se patří "nezachumlal" a neprožíval ho, ale prostě mi to přišlo strašně prvoplánový.__ Co ovšem zasluhuje obdiv, je kamera. Ta lítá ze strany na stranu a v některých scénách mi připomínala mou milovanou Amélii. Proč 3*? A víte, že ani nevím... Možná za to, že film nenudil a byl dostatečně kontroverzní, aby vyvolal vlnu zájmu o maďarský film (o kterém víme hodně málo!). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Inu, příznivci filmových úletů, intelektuálních experimentů a depresivní dekadence mohou jásat, já jen krčím rameny a říkám: z větší části jde Taxidermia kolem mě. Snímek je rozčleněn do tří částí a jen prostřední by v mých očích obstála i samostatně jako bizarní satira na sportovní přípravu sportovců podřizujících svému úspěch opravdu vše. Přestože Pálfi si dal opravdu záležet, aby provokoval a vyždímal z estetiky hnusu maximum, neubránil jsem se v některých fázích nudě a jako celek mě film po obsahové stránce zklamal - příliš samoúčelná, manýristická záležitost... Celkový dojem: 40 %. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Jedna polovina mé mysli by bez okolků dala plné hodnocení, protože nic takového nikdy neviděla. Druhá polovina by byla bez váhání pro odpad!, protože nic podobného už vidět nechce. Proto jsem se rozhodl pro kompromis, a Taxidermii dávám za tři. Koukal jsem jako u vytržení a nebyl jsem schopen rozeznat, co je skutečnost, a co je jen "naoko". Viděli jste někdy ve filmu skutečnou soulož, onanii, lidské vnitřnosti, nekontrolované zvracení? Já až teď... Největší problém je ale v tom, že jsem marně přemýšlel nad nějakou myšlenkou, či příčinou toho všeho. Žeby determinace rodiči? Nebo zkaženost komunismu? Nebo jen otázka lidské existence a bytí? jsem na vážkách...HUDBA: Amon Tobin - líbila se mi, jakoby se do filmu nehodila a byla dost alternativní a odvážná, tak to má být. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Všiměte si v galerii třetího obrázku, žena po levé straně drží v ruce českou vlajku. (Kaučuk03)
  • Taxidermie je umění preparace živočichů. Slovo „taxidermie“ pochází z řečtiny a znamená třídění či úpravu kůží. „Taxis“ znamená v překladu třídit, uspořádat, upravit. „Derm“ je v překladu kůže. (pornogrind)
  • Obraz z původní scény, kdy vojákovi hoří penis, použil jako obal své desky Taxidermia brazilský DJ Amon Tobin, který zároveň skládal i hudbu k tomuto snímku. (Kaučuk03)

Související novinky

Rozhovor: Gergely Trócsányi (Taxidermia)

Rozhovor: Gergely Trócsányi (Taxidermia)

19.01.2007

Ano, i ve skutečnosti je Gergely Trócsányi mohutný, jako ve filmu. Když jsem přišla na rozhovor, seděl za stolem potaženým dekorativní kožešinou z nějakého bobra, pohodlně zabořený do sedačky vedle… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama