Reklama

Reklama

Rovnováha světla a temnoty ve světě Zeměmoří je vychýlena, lidé přicházejí o jistoty, přestávají věřit sami v sebe a čarodějové přicházejí o své schopnosti. Mladý princ Aren sužován úzkostí uteče za znepokojivých okolností od královského dvora. Jeho bezcílné pouti dá směr setkání s arcimágem Krahujcem. Na jejich společné cestě Aren poznává dívku Theru, která skrývá velké tajemství. O Arena se začne zajímat Krahujcův dávný protivník, zlomyslný mág Pavouk převtělený do podoby ženy, jenž se pídí po tajemství věčného života. Strach ze smrti nejprve Arena, podobně jako Pavouka, přichyluje k temnotě. Hrdina však poznává, že jediná cesta, jak přemoci úzkost, vede přes nalezení lásky k životu. První film Góra Mijazakiho, syna Hajaa Mijazakiho, odkazuje k jedné z nejpopulárnějších ság západní literatury „Zeměmoří“ a vzdává hold její autorce Ursule K. Le Guinové. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

nu tak, začněmež s pozitivy: nádherný plakáty a výtvarná stránka. Toť vše, všechno zabíjí děsuplně prázdný scénář (fakt, jestli na tom nese vinu předloha nehodlám zjišťovat), díky němu sem celé závěrečné pseudovyvrcholení filmu odzíval a kladnému hrdinovi přál smrt. První část filnu naprosto nedůležitá, naznačená epičnost se nekoná a místo ní přichází komorní nuda o pěti lidech a nejmocnějším mágovi, kterej ukáže dvě kouzla, z nichž je jedno rozsvícení hole. Druhá je zas chvílemi směšná. Hvězdičky jsou vlastně za technickou stránku věci, Gora (tak jak tak je to skvělej režisér) a za ty božský plakáty, chtěl bych je na stěnu. PS: Filmu vůbec nesluší příklon k severskejm prvkům, na to anime není stavěný. Ani nevím, proč jsem nedal jenom * * ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Asi poprvé se mi stalo, že by některý z hlasů, které v anime zazní, mi byl až bytostně nepříjemný. Když Tanaka Júko mluvila svým sladce úlisným hlasem, myslela jsem si, že si zacpu uši. Co se týče příběhu, měla jsem z toho takový pocit, že se tam všichni plácají od ničeho k ničemu a pokaždé když postavy někam dojdou, tvůrci si řekli: „Jo, ještě by tam mohl být tenhle motiv, líbí se mi pověsti o tom a tom, tak to tam dáme také.“ Jako celek mi film nepřijde dobrý, ale dílčí kousky určitě zajímavé jsou, jen velmi nešikovně slepené. Závěrečná píseň pěkná, ale to je přesně styl Ghibli. Takový obyčejný průměr. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Napadá mě jediné - zcela nevyužitý potenciál, jaký tahle úžasná předloha nabízela. Celý příběh se strašně vleče, není tam pořádně vysvětlen motiv jednání Arrena a jeho význam, ani význam Theru, oblečení postav mi přišlo jak vystřižené z Mrazíka, emoce to vzbudilo slaboučké a člověk jen celou dobu myslí na to, co by s takovou předlohou udělal starý pan Miyazaki. Takže za příběh chválím, za zpracování nemůžu, to je opravdu průměrné. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ursulu K. LeGuin, podle jejichž knih o Zeměmoří to je natočený, mám moc rád, i když je pravda, že s jejími fantasy příběhy moc zkušeností nemám (četl jsem zatím jen Vydědence, vynikající Levou ruku tmy, Smrtonosné sny a pár básní a povídek), ale tenhle příběh je docela fajn. Japonské animaci se zřejmě nedá nic vytknout a i příběh, ač nijak oslnivý, zaujme hlavně svým odkazem a takovým tím dobrým a uspokojivým pocitem, co po zkouknutí zůstane. Současná filmová fantasy je až na „bombastickou“ vizuální stránku často dost plochá a vyprázdněná, u Gedo Senki sice jsou draci, kouzla, čarodějové a čarodějnice, i ten boj s vnitřním zlem, děj je sice dost pozvolný, ale ten OBSAH, to něco, co mě polechtá a zahřeje uvnitř hrudi, tam dost cítím. A možná proto, že se mě to nesnažilo opít tím vizuálním rohlíkem, se mi to dost líbilo, a rád se k tomu zase někdy vrátím. ()

Ender66 

všechny recenze uživatele

Šedý priemer. Pomerne neoriginálny príbeh (koľkokrát tu už bol hlavný hrdina bojujúci so svojím temným ja?), zaujímavé, ale nedotiahnuté postavy, nedovysvetľované dejové línie (wtf tam vlastne robili draci?), po vizuálnej stránke viditeľná otcovými filmami (predavač drogy akoby z oka vypadol postave vojaka z Princess Mononokel, rôsolovitá preprava hlavnej záporáčky na konci sa nápadne podobá na kúsky, ktoré nám predviedla už Witch of the Waste atď). Na prvý počin to ale nie je zlé a ja verím, že jablko nepadá ďaleko od stromu... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o druhé filmové zpracování stejné knižní předlohy, tentokrát animované. (La_Valette)
  • Autorka původní literární předlohy přiznala, že byla filmovou adaptací zklamaná. (Hromino)
  • Autorka knižní předlohy Ursula Kroeber Le Guinová se o filmu vyjádřila slovy: „Není to moje kniha. Je to Váš film. A je to dobrý film." (La_Valette)

Reklama

Reklama