Reklama

Reklama

Film začínající na vojenské základně v Korei, kde člen personálu po rozkazu nadřízeného vylije desítky litrů jedovatého tekutiny do odpadu, která se posléze dostane do řeky Han. Po pár letech vzniká následkem mutace monstrum, které napadne dav lidí u vody. Rozjíždí se vojenská operace. Ovšem i jedna rodina se chopí zbraně při záchraně svého člena, kterého podivné vodní monstrum odneslo. Teď jde o to, jestli ho stihnou zachránit včas. Režisér ve filmu kombinuje rodinné drama s akčním sci-fi hororem. (Chrustyn)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (215)

eraserhead666 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak Korejci přece jen umí natočit špatný film. Tohle je čistá esence negativní stránky spojení monster horroru a komedie. Neb u horrorových scén doslova chčijete smíchy (ale takovým tím nepříjemným a nesympatickým smíchem) a u komediálních, pardon, "komediálních" scén trnete trapnou hrůzou. Tohle je prostě strašné. A natažené na dvě hodiny. Pouštěli tohle vězňům na Guantanamu? ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Joon ho-Bong vraví, že "nevie prečo, ale žánrový film miluje a zároveň nenávidí." Moje dojmy a z nich vychádzajúci vzťah k jeho Mutantovi je vlastne parafrázou jeho postoju k žánrovému filmu. Dielo Joon-ho Bonga na mňa pôsobilo ako nápaditá hra a kravina zároveň. Čo je pozitívne, či už sa finálne prikloním viac k jednému alebo druhému pohľadu, vždy mi z neho vzíde dojem zaujímavej skúsenosti (zámerne nepoužívam slovo "žážitok") s naozaj opovážlivou, kontroverznou a chameleónskou recesiou podpichujúcou témy znečistenia životného prostredia, vládnej moci a súdržnosti rodiny pre naozaj benevolentného diváka. ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

Dynamický a po všech stránkách profesionálně zvládnutý (skoro)monster film, který obsahuje snad všechny myslitelné atributy žánru a posunuje do jiné roviny vnímání pojmu "korejský blockbuster". Goemul je velkoprodukce se vším všudy, tedy na asijské poměry. Nelze od ní čekat, že přerostlá říční potvora zdemoluje půlku Soulu a armáda ji bude ostřelovat z tanků a vrtulníků - korejský snímek se v tomto drží při zemi a předkládá nám souboj člověk vs. monstrum v osobnějším pojetí, které je tím pádem emotivnější a pro diváka angažovanější než podobná americká produkce (ve které se tvůrci filmu jistě zhlédli), což umocňuje faktem, že se nejedná o žánrově čistou podívanou a akcentuje i jistá ožehavá společenská témata. Má očekáváni "Zrůda" takřka dokonale splnila, byl jsem nadšen. 9/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Celý ďalekovýchodný blok má pocit, že prostredníctvom žánru sci-fi sa dá k spoločenským témam vyjadrovať iba prostredníctvom katastrofických filmov s obrovskými monštrami vyliezajúcimi z vody. Sú zámerne béčkové, aby viac vynikol kontrast ich "umeleckého" vyjadrenia. Prečo nie, vidím ich málo a Host pôsobí na mňa exoticky a celkom provokatívne. Nuda sa rozhodne nekoná, zázrak taktiež nie. Jeden zo 101 sci-fi filmov, ktoré musíte vidieť predtým, než umriete. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Rodina Homolkových sa vybrala na výlet do Južnej Kórei, a tu sa nechtiac priplietla k natáčaniu príbehu o "Godzille". Nečakajte akčný film, aj keď úvod vyšiel v tomto smere slušne. Väčšinou sledujete rodinné hašterenie do ktorého občas niekto vsunie kritiku republiky a predovšetkým kritiku USA ako veľmoci serúcej na pravidlá. Ako bonus získa divák roku 2021 jemné covidové šimranie. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Režisér filmu a tvorca príšery nazvali monštrum Steve Buscemi, kvôli jeho hereckému prejavu vo filme Fargo. (Abiosis)
  • Natáčení začalo v červenci 2005. Bylo dokončeno v lednu 2006. Většina scén byla natočena kolem řeky Han v Soulu, v Jižní Koreji. Natáčení trvalo déle než si tvůrci přáli, a to kvůli silným dešťům. (lioncel)
  • K marcu 2009 je Goemul filmom s najvyšším príjmom v Južnej Kórei - predalo sa 13 019 740 lístkov do kina. Znamená to, že viac ako 20% obyvateľov krajiny už film videlo (i keď určite boli aj takí, ktorí si ho pozreli viackrát). (Abiosis)

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Filmasia: posedmé na východě

Filmasia: posedmé na východě

26.11.2011

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede novinky různých žánrů z dálného východu (Japonsko, Hongkong ad.) i profil výjimečného… (více)

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

21.11.2008

Když se před několika týdny objevila zpráva, že Steven Spielberg a Will Smith uvažují o hollywoodském remaku korejského Oldboye, všichni doufali, že je to jen špatný vtip. Oba to ale myslí smrtelně… (více)

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

30.06.2008

Zkrátka spousta pokračování. S takovým zprávami se musíte smířit, hlavně v pondělí. To se vždy po víkendu u každého obstojně úspěšného filmu vynoří zpráva o zahájení prací na pokračování. Timur… (více)

Reklama

Reklama