Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když je na zasněžené silnici v Severní Dakotě nalezen chladnokrevně zavražděný strážník a dva nevinní kolemjdoucí, Marge Gundersonová, policistka v pokročilém stadiu těhotenství, zahájí vyšetřování, které odhalí nebezpečnou hru chamtivosti a břídilství. Jerry Lundegaard, manžel, otec a obchodník s auty z Minneapolisu, který dlouho trpěl v područí svého bohatého šéfa a tchána, vymyslí propracovaný plán, jehož nedílnou součástí je únos vlastní ženy. Chce za ni výkupné ve výši jednoho milionu dolarů, aby mohl splatit nahromaděné dluhy z hazardu. Jenže všechno, co se může pokazit, se nakonec skutečně pokazí. Pod skrovným a přátelským zevnějškem policistky Gundersonové se totiž skrývá bystrá mysl a nelítostné morální postoje, díky nimž lehce prokoukne odfláknutý a mizerně zahlazený zločin, spáchaný zmatenými, ale velice nebezpečnými únosci. (HBO GO)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 065)

novoten 

všechny recenze uživatele

Když se to se**, tak se to se** pořádně. A nejlíp vám o tom poví Steve "Funny in general" Buscemi. A možná i všichni, kdo měli co dočinění s událostmi od Losího jezera, včetně těhotné šerifky, vyčůraného vedoucího prodeje a málomluvného magora se zálibou v řezačce na dřevo. A proč? Pro trochu peněz. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Fargo je mi blízké už pro tu hnusně studenou zimu, která z toho filmu na vás prostě padá. Ty sněhové pláně..., jako bych se díval z okna. Jako bych se díval z okna a vyhlížel automobil, který by si prorážel cestu v hlučné vánici na sotva viditelné cestě. Rozdíl mezi realitou a Fargem je ta, že mi tady scházejí zavraždění lidé, převrácená auta a krvavé stopy ve sněhu po nějaké utíkající oběti. Jo jo, Fargo, to město vzdálené, ta tragédie zapomenutá. Rád bych prozradil konec celé detektivky, ale musel bych být stejně idiotský jako ti dva hlavní protagonisté v roli nájemných únosců. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Až na to, že postava těhotný policajtky je sympatická asi jako hovno na botě a všichni pořád řikaj "YA, YA, YA", tak je to fakt super film. A Peter Stormare při práci s drtičkou je mega-hustej. I když on je mega-hustej skoro celej film. update: Abych pravdu řek, tak já mam Fargo radši s dabingem a zvyšuju svoje hodnocení ze 4 na 5 hvězdiček. Myslete si o mně, co chcete, ale to "směšný nářečí, kterýmu nikdo moc nerozumí" mi fakt lezlo na nervy. S dabingem mam pocit, že tam mluvěj aspoň trochu jako lidi a já si ten film mnohem víc užiju. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Určitě ne mí nejoblíbenější Coeni, byť způsob, jakým dokáží roubovat brutalitu, thrillerové napětí a svojí tradiční absurdní komiku lidských typů a jejich povrchních dialogů zlehka osahává slečnu dokonalost. Vynikající herecké obsazení jen sotva udiví (Stormrare svojí studií naprostého dementa vyrazí dech a Frances je nekonečně roztomilá), perfektní a promakaná režie se všemi změnami tempa a nálady se u Coenů prostě očekává... Formálně to evokuje bílou zasněženou pustinu, se všemi ztichlými místy, nikam nevedoucími odbočkami a velmi volně vedenou narací. Fargo plave ve zcela zvláštním proudu, ve kterém se prolíná napínavé drama, psychologická studie ze života losera a coenovské komedie o everymenech, kteří se připletou do bublajícího kotle brutality. Nic není samoúčelné, všechno má svůj řád a bratři jako vždy stojí na straně všedních a obyčejných "blbů". Fargo díky tomu působí mnohem optimističtěji než pozdější Tahle země není pro starý. Tady je právo dosažitelné a svět se vrátí do svých starých kolejí, do postele s oplešlým troubou a bednou plnou dokumentů ze života hmyzu. Dobrý, hodný svět – jenže já mám přeci jen radši předapokalyptickou pustinu Cormaca McCarthyho... a tím i Tuhle zemi. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Podmanivá atmosféra zasněženého maloměsta, úžasná kamera, dokonalá hudba, mistrně napsaný realistický příběh, černohumorná nadsázka, dokonalé postavy (těhotná šerifka, vyčůraný koumák, vypatlaný psychopat, drsný indián), perfektní herci (obzvláště duo Buscemi - Stormare). Nejdrsnější, nejvtipnější a nejlepší film bratří Coenů. 100%. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (62)

  • Dej filmu sa odohráva v roku 1987, no napriek tomu sa tu spomínajú 29-centové poštové známky. Tie sa však v USA prvýkrát objavili až v roku 1991. (GTS_PUNK)
  • V roce 2006 byl film uložen do Knihovny kongresu USA jako „kulturně, historicky či esteticky významný“. (Varan)

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama